23 Април 2024 г. Вторник

Сидеров: Най-основният въпрос е пенсионната реформа

2010-08-26 22:50:27

Най-главният и най-основният въпрос е пенсионната реформа. Това каза лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров, предаде агенция Фокус. 

„Досега не можах да получа отговор на въпроса – откъде след 5 или 10 години ще идват парите за пенсии, след като знаем, че тези пари са нужни много повече като цифра, и че количеството хора на пенсионна възраст ще се е увеличил. Откъде ще попълваме тази дупка, която сега се отвори? Тя беше закърпена с някакъв резерв, но той ще приключи. Такъв отговор не мога да получа нито от икономисти, нито от държавници, нито от синдикалисти”, заяви Сидеров.

Според него трябва да се изработи една стратегия, която да бъде одобрена и тя вече да работи и за следващия кабинет, да не е само сезон за сезон. 

„Това е основното – моделът държава, който ще бъдем. Не мисля, че сегашният модел е добър. Сегашният модел е остатък от една лоша, колониална политика, с тотална приватизация за жълти стотинки, с липса на възможност българската държава да има свежи финансови постъпления, за да поддържа публичния сектор. Това нещо трябва да се промени и то може да се промени с ясна стратегия и план за действие. За това нещо сме длъжни да го направим като парламентаристи, но на първо място – управляващата партия”, смята Волен Сидеров.

Национална кауза трябва да бъде стратегия, визия как ще се развива България – икономически, социално, демографски, допълни Сидеров. „Аз не мога да приема, чета изявления на политици и депутати – едва ли не това да влезем в Шенген се приема като национална кауза. Преди това беше да влезем в Евросъюза, да влезем в НАТО. Не може да бъде национална кауза влизането в някаква общност, това е процедура. Национална кауза трябва да бъде стратегия, визия – как ще се развива България – икономически, социално, демографски. Това е визия, каквато няма в момента”, коментира Сидеров.

Той посочи, че през новия политически сезон „Атака” ще настоява за изработването на икономическа визия за това откъде в България ще се генерират пари за пенсии. „След десет години предричам, че няма да има пари за пенсии и ще има огромна криза, ако така продължават нещата. Не може само от данъци, от които ние сме против плоския данък, само от данъци да се поддържа пенсионен фонд, защото това не е възможно аритметично. Пенсионерите ще стават все повече, изискванията за техните стандарти ще стават все по-големи. Тези пенсии не трябва да бъдат подаяния, а реални и нормални европейски пенсии”, заяви Сидеров. 

Според него, ако държавата не генерира печалба, т.е. ако не се върне в част от икономиката, която беше приватизирана за без пари, например енергетика, инфраструктура, комуникации, оръжейна продукция, ако държавата не се върне и не печели средства от тази дейност, тя няма откъде да акумулира пари за пенсии, здравна реформа, образование.

„Това е моето категорично убеждение. Аз ще изляза с един призив към управляващата партия да помисли и да предложи през есенната сесия една стратегия за развитие на страната и върху тази стратегия да се направи законодателна програма с приоритети”, посочи лидерът на „Атака”.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати