20 Април 2024 г. Събота

Стойнев внася сигнал за енергийни злоупотреби за милиони

2013-09-14 10:53:29

В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще внесе сигнал за източване на държавната енергетика с 230 милиона лева, предаде БГНЕС.

"За съжаление, в енергетиката през годините много хора са се възползвали, много тъмни субекти са влезли и са източили енергетиката на гърба на народа", каза той по ТВ7.

"Г-н Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един. Сигналите са три", подчерта Стойнев.

Той обясни, че има още два сигнала, които са подадени преди 10 дни. Става въпрос за злоупотреби за около 160 млн. лева.

"В понеделник внасям нов сигнал на стойност 230 млн. лева за източване на държавната енергетика. Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което иска контрол", каза той.

Новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 година. Тук става въпрос, тъй като трябвало да се случват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят, само че това е възможност да се източват средства, уточни Стойнев.

По думите му кабинетът на ГЕРБ е платил 13 млн. лева за проекта АЕЦ Белене след официалното му спиране с решение на парламента в края на март 2012 г. Според Стойнев кабинетът Борисов е източвал енергетиката по два начина. „Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата - има договори за студен резерв, има договори за „непредвидени загуби в системата", има договори за транзитна електроенергия, има договори със съответни дружества. Всичко това е било на гърба на НЕК и на българския данъкоплатец. Моята задача е това нещо да спре”, категоричен бе Стойнев.

„В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?, каза още министърът.

Той заяви още, че ДКЕВР трябва да влезе в своите функции и а задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура, че хората да я разбират. "Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%", коментира Стойнев.

По думите ми две енергоразпределителни дружества - ЕНЕРГО-ПРО и EVN изобщо не изпращат фактури. "За мен това е изцяло неразбираемо, защото не може да задължим човек да разбере де факто какво е консумирал, едва когато си плати. Той не може да оспорва тази фактура, той я няма. Можеш да получиш фактура единствено, ако преди това си заявил. Но съгласете се, дядо Иван, който е в съответното село, на може по електронен път да иска своята фактура и да я получи", каза Стойнев.

източник: actualno.com

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати