Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Дек 9
Начало arrow Крими arrow Стойнев внася сигнал за енергийни злоупотреби за милиони

Стойнев внася сигнал за енергийни злоупотреби за милиони

  Print E-mail
2013-09-14 10:53:29
източник: actualno.com

В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев ще внесе сигнал за източване на държавната енергетика с 230 милиона лева, предаде БГНЕС.

"За съжаление, в енергетиката през годините много хора са се възползвали, много тъмни субекти са влезли и са източили енергетиката на гърба на народа", каза той по ТВ7.

"Г-н Боян Боев е председател на Българския енергиен холдинг и съм му разпоредил за всяка злоупотреба, за всякакво съмнение за източване на енергетиката, да се сезира прокуратурата. Сигналът не е само един. Сигналите са три", подчерта Стойнев.

Той обясни, че има още два сигнала, които са подадени преди 10 дни. Става въпрос за злоупотреби за около 160 млн. лева.

"В понеделник внасям нов сигнал на стойност 230 млн. лева за източване на държавната енергетика. Българският народ трябва да разбере, че има правителство, което иска контрол", каза той.

Новият сигнал е за неправомерно изразходвани средства в случай на студен резерв на стойност 230 млн. лева, което се е случило през 2012 година. Тук става въпрос, тъй като трябвало да се случват договори от ЕСО към определени дружества, в случай че възникне проблем, те да имат готовност да работят, само че това е възможност да се източват средства, уточни Стойнев.

По думите му кабинетът на ГЕРБ е платил 13 млн. лева за проекта АЕЦ Белене след официалното му спиране с решение на парламента в края на март 2012 г. Според Стойнев кабинетът Борисов е източвал енергетиката по два начина. „Единият е официален – когато г-н Дянков събираше 80% от дивидентите на всички дружества. Резултатът е, че дружествата са обезкървени, нямат финансов ресурс нито за ремонти, нито за инвестиционни дейности. Вторият начин е източване на енергетиката именно с тези сигнали, които давам в прокуратурата - има договори за студен резерв, има договори за „непредвидени загуби в системата", има договори за транзитна електроенергия, има договори със съответни дружества. Всичко това е било на гърба на НЕК и на българския данъкоплатец. Моята задача е това нещо да спре”, категоричен бе Стойнев.

„В момента съм получил четири фактури на приблизителна стойност около 5 милиона евро и фактурите са върнати. Защо да се плаща нещо, при положение, че Народното събрание е взело решение, че няма да се строи?, каза още министърът.

Той заяви още, че ДКЕВР трябва да влезе в своите функции и а задължи електроразпределителните дружества да имат такава фактура, че хората да я разбират. "Именно там да бъде разяснено, че крайната цена за крайния потребител е намаляла – както дневната, така и нощната. Давам пример за ЧЕЗ – дневната намалява с 4,32%, нощната намалява с 5,59%", коментира Стойнев.

По думите ми две енергоразпределителни дружества - ЕНЕРГО-ПРО и EVN изобщо не изпращат фактури. "За мен това е изцяло неразбираемо, защото не може да задължим човек да разбере де факто какво е консумирал, едва когато си плати. Той не може да оспорва тази фактура, той я няма. Можеш да получиш фактура единствено, ако преди това си заявил. Но съгласете се, дядо Иван, който е в съответното село, на може по електронен път да иска своята фактура и да я получи", каза Стойнев.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Крими
  Новини В ТЕЛК-Ловеч взимали до 1 000 лева подкуп за издаването на решения за инвалидност, информира Нова.Всъщност сумите варирали между 200 и 1 000 лева.При вчерашния арест на председателката на ...
  Новини Трима лекари се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. - - Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на ...
  Новини Бившият кмет на Галиче Ценко Чоков, който е под домашен арест, бил влязъл за минути в столичния ресторант, където бе сниман на маса с тежки чаши, за да си вземе храна.  - Такава версия ...
  Новини Откриха прострелян издирвания шеф на КАТ-Казанлък Тодор Николов. 44-годишният Николов, обявен за издирване в четвъртък, 13 декември, е намерен мъртъв в колата си до Бузовград, съобщиха от ...
  Новини И днес ще продължи издирването на началника на Пътна полиция в Казанлък Тодор Николов, който от 48 часа вече е в неизвестност. От полицията в Стара Загора признаха, че са ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?