20 Април 2024 г. Събота

Сергей Лавров - звяр в своята професия, страховит човек

2013-09-13 18:54:22
Руският министър на външните работи Сергей Лавров, чиято инициатива, свързана със Сирия предизвика неочакван дипломатически обрат, въплъщава идеята, че в основата на режима на Владимир Путин стои една Русия, желаеща да затвърди ролята си на велика сила пред западните страни, пише Франс прес.

Този опитен дипломат, възпитаник на съветската школа, улови подходящия момент и предложи достоен изход от кризата, както за руснаците, така и за американците, когато Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че сирийският режим може да избегне удари, ако предаде на международната общност своя химически арсенал.

"Лавров измъкна Обама от затрудненото положение", пише в блога си Георгий Мирски, изследовател в Руския институт за световна икономика и международни отношения. Той смята, че инициативата на външния министър е било "единственото наистина умно и полезно решение на руската дипломация от началото на бунта в Сирия преди две години и половина".

До този момент Москва, представлявана основно от гласа на своя министър, бе несговорчива по сирийския въпрос.

Сергей Лавров, който е начело на Министерството на външните работи от 2004 г., впрочем бе определен от някои във връзка със сирийската криза като новия "Господин нет", прозвище на Андрей Громико, виден ръководител на съветската дипломация, известен със своята непреклонност по времето на Студената война.

Той добре познава Запада, с който Русия се мери отново, и най-вече САЩ - живял е повече от 15 години в Ню Йорк като представител на своята страна в ООН, а дъщеря му Екатерина е следвала в Колумбийския университет.

Въпреки перфектното познаване на правилата и добрите маниери на дипломацията, неговото постоянство, неотстъпчивост и твърдият му изказ понякога имат способността да предизвикат раздразнение в някои правителства, но трябва да му се признае, че е уважаван както у дома, така и в чужбина.

"Той е звяр в своята професия. Страховит човек", сподели с АФП западен дипломат. "Той е един от асовете на руската дипломация. Познава всички механизми и процедури и умело ги използва", добави той.

Роден на 21 март 1950 г. в Москва, Лавров е чист продукт на дипломацията, създаден от съветската школа. Дипломира се в престижния Институт за международни отношения в Москва (МГИМО), говори английски, френски и синхалски.

Започва кариерата си в посолството на СССР в Шри Ланка. След кратък престой в отдела за международни организации към министерството на външните работи той е назначен за първи секретар в постоянното представителство на СССР в ООН в Ню Йорк.

Когато СССР се разпада в края на 1991 г., той вече е шеф на отдел в руското външно министерство, ръководено от министъра реформатор Андрей Козирев. Тогава ориентацията на Русия е прозападна, но тежестта й на международната сцена вече няма нищо общо с тази на Съветския съюз. През 1992 г. е повишен и става пълномощен министър. Заминава отново за Ню Йорк през 1994 г. като постоянен представител на Русия в ООН.

През март 2004 г. Владимир Путин го назначава за министър на външните работи на мястото на Игор Иванов, който бе назначен от Борис Елцин.

Оттогава Сергей Лавров до голяма степен допринесе за това гласът на Русия да се чува с нова сила на международната сцена. Като започнем от блицкрига срещу Грузия, през главоблъсканицата, свързана с ядрената програма на Иран и аферата "Магнитски" и стигнем до сирийския конфликт, той все е на първа линия.

Подобно на всеки дипломат, Лавров "следва стриктно инструкциите на ръководството", отбелязва Геоиргий Кунадзе, бивш високопоставен служител на министерството.

Това важи в пълна сила, откакто Владимир Путин, върнал се на власт в Кремъл през 2012 г., след четиригодишна пауза, през която бе премиер заради конституционни ограничения, затегна властта у дома, но също така затвърди руските позиции на международната сцена.

Въпреки че "е изпълнител на волята на президента, последният също го слуша и той (Лавров) разполага с поле за маневриране", уверява политологът Сергей Караганов.

В края на 2012 г. Лавров се обяви против законопроект, предвиждащ забраната за осиновяване на руски сираци от американски граждани - като ответна мярка срещу списъка "Магнитски", приет от Сената в САЩ. Но след като Владимир Путин подкрепи текста, той се върна в строя.

Имиджът на неотстъпчив преговарящ със строго изражение обаче е непълен.

Заклет пушач и според руската преса любител на уискито, Лавров се разбунтува също срещу забраната за пушене и в пространството около сградата на ООН. Той е също любител на екстремните спортове, фен на рафтинга - почетен президент на руската федерация по този спорт - и прави експедиции из сибирската тайга. 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати