Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow Свят arrow Случайният наследник се оказа безкомпромисно издръжлив

Случайният наследник се оказа безкомпромисно издръжлив

  Print E-mail
2013-09-13 10:45:05
източник: dnes.bg

Той не се вписва докрай в създадения от опонентите му имидж на брутален диктатор, който убива с химически оръжия. Той е любезен, фъфлещ доктор, който харесва западен рок и електронни джаджи, случаен наследник на власт, който изглежда някак не на място, пише Асошиейтед прес.

Тези, които са познавали Башар Асад преди и в началото на президентството му, го описват като скромен и свенлив мъж, който се е чувствал неудобно от факта, че е син на президент и никога не е искал да е начело. Казвал на приятели, че да бъде офталмолог е много по-удовлетворително и че предпочита фотографията и компютрите пред политиката.

И все пак Асад, който вчера навърши 48 години, се доказа като безкомпромисно издръжлив. Почти 3 години след началото на въстанието срещу 40-годишното управление на семейството той опроверга всички предсказания, че краят му е близо. Готовността му да стигне докъдето трябва срещу въстанието засега успява да задържи ядрото на режима му на власт, докато в същото време големи райони от страната излизат изпод неговия контрол или се превръщат в опустошени зони.

Западът някога имаше впечатлението, че Асад е слаб или некомпетентен, казва Дейвид Леш, професор по близкоизточна история в университета Тринити в Сан Антонио. "Наложи се да се стигне до товаотприщване на насилие и кръвопролития, за да преоценят виждането си за Башар".

"Сега мнението се променя, хората казват, че той е много по-корав, отколкото са смятали", казва Леш, автор на ", който е имал необичаен достъп до Асад, срещайки се редовно с него от 2004 до 2009 г.

В очите на опонентите си Асад е способен на убийства тиран, който би направил всичко, за да се задържи на власт. САЩ и съюзниците им го обвиняват, че е прибягнал до обгазяване на собствения си народ - обвинение, което режимът отхвърля.

Но за поддръжниците си той е национален герой, който се бори срещу западния империализъм и осигурява стабилно, светско управление в регион, разкъсван от религиозни войни.

Самият Асад изглежда движен от непоклатимото убеждение, че Сирия ще се разпадне без него и че той не смазва народно въстание, а се бори срещу нападение от подкрепяни от чужбина терористи.

В излъчвана по телевизията реч пред парламента през юни 2012 г. той сравни своите мерки срещу въстаниците с доктор, който се опитва да спаси пациент. "Ръцете ти са изцапани с кръв?"", пита Асад. "Или му благодарим, че е спасил пациента?"реформатор", който трябва да получи шанс.

Как човекът с претенции да бъде реформатор стана лидер, който Кери сега сравнява с Адолф Хитлер?

"Това е като гръцка трагедия", казва един биограф на Асад, Жан-Мари Кемене, чиято книга "Доктор Башар, господин Асад" беше публикувана във Франция през 2011 г. "На всяка стъпка от съществуването си той имаше всички шансове да избере правилния път. Но всеки път или му подливаха вода, или вземаше погрешното решение", заяви той пред Асошиейтед прес в Париж. "Всеки път съдбата му беше налагана".

Асад достигна до властта по прищявка на съдбата. Старшият Асад подготвяше по-големия му брат Басил да го наследи. Но през 1994 г. Басил загина при катастрофа заради превишена скорост в Дамаск. Брат му Башар беше повикан у дома от Лондон, където имаше практика по офталмология, премина военно обучение и бе повишен до полковник, за да се докажат качествата му на човек, който може един ден да управлява.

Когато Хафез почина през 2000 г., парламентът набързо понижи необходимата възраст за заемане на президентския пост от 40 на 34 години. Възходът на Башар беше осигурен от национален референдум, на който той беше единственият кандидат. "Когато баща му го повика, той не беше готов да поеме властта. Опита се да го убеди да подготви по-малкия му брат да заеме мястото му", каза Кемене, визирайки Махер Асад, който в момента ръководи могъщата Президентска гвардия. "Съдбата му беше наложена, той никога не е искал да бъде лидер на Сирия".

Сирия, която Хафез остави на сина си, беше плод на 30 години тесногръдо управление с централизирана икономика в съветски стил. Инакомислието се потискаше толкова силно, че сирийците се страхуваха да се шегуват за политика дори пред приятелите си.

По-младият Асад изглеждаше като глътка свеж въздух. Дългурест и леко фъфлещ, той имаше благо поведение. Той говореше за любовта си към компютрите - всъщност, единствената му официална позиция преди да стане президент, беше председател на Сирийското компютърно общество. Асад обичаше да слуша Фил Колинс и британската рок-група ELO, спомня си Леш.

Съпругата му, Асма ал Ахрас, за която се ожени няколко месеца след като зае поста, е привлекателна, стилна и израснала в предградие на Западен Лондон. Младата двойка, която има три деца, изглежда избягваше атрибутите на властта. Те живееха в апартамент в богатото дамаско предградие Малки вместо в палат като други арабски лидери и се появяваха изненадващо пред обществото за удоволствие на поддръжниците си.

Чаровната първа дама контрастираше с по-скованото поведение на Асад. Заедно те създаваха впечатлението на влиятелна двойка, която може да донесе прогресивните ценности в Сирия.

Една от младите помощнички в президентския му офис дори го нарече "Контето" - волност, немислима при баща му според многото електронни съобщения, изтекли от акаунтите на Башар и Асма и публикувани от лондонския в. "Гардиън" и "Уикилийкс" през 2011 г.

Надеждите за политическо отваряне се разсеяха бързо. Още в началото Асад отмени краткотрайното смекчаване на ограниченията върху политическата дейност. Вместо това той отвори икономиката.

С пазарните реформи Дамаск и други градове станаха свидетели на процъфтяването на моловете, ресторантите и потребителските стоки. Туризмът също претърпя развитие.

Рибал Асад, братовчед на президента, казва, че според него Башар наистина е имал намерение за реформи, включително да разреши политическите партии, но е бил спрян от окопалия се елит, което показва как Башар в крайна сметка е трябвало да се опре на ядрото на режима.

"Той не е силният човек. Как би могъл?", каза Рибал пред АП. "Той не се е изкачил по военната стълбица. Той не даде постовете на тези хора, това направиха брат му и баща му. Той се страхува повече да не бъде убит от някой от тях, отколкото от западните
въздушни удари."

Официални лица и дипломати, които се срещат с Асад, говорят за суетен човек, убеден, че неговият път е единствено правилният.

Асад се смята за "нещо като крал философ, Перикъл на Дамаск", писа през 2009 г. Мора Конъли, тогавашният шарже-д-афер на САЩ, в секретна дипломатическа грама, публикувана от Уикилийкс.

Най-тежкото предизвикателство за Асад настъпи, когато малките протести избухнаха в засегнатата от сушата южна част на страната през март 2011 г. и бързо обхванаха други райони по времето на Арабската пролет.

Неговият отговор беше да прибегне до бруталните тактики на баща си, като се надяваше да смаже протестите в зародиш.

Силите за сигурност многократно стреляха срещу протестиращите. Но възмущението само доведе до ефекта на снежната топка. Докато въстанието се превръщаше в гражданска война, Асад отпусна юздите на армията, за да атакува контролираните от опозицията градове, както и подкрепящите режима милиции, известни като "шабиха", обвинявани в извършването на масови кланета.

Действията му изчерпаха добронамереността на тези, които го виждаха като инструмент на промяната. Дори първата му дама беше опетнена. Изтеклите електронни съобщения показваха как харчи за скъпи бижута, поръчкови мебели и за ваза на стойност над 4000 долара от "Хародс"Като всички диктатори той е много самотен, така че е принуден да взема решения и това го измъчва." 
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Свят
  Новини София. В статия, озаглавена „На два стола: България иска и с Русия, и с НАТО - но това не е възможно“, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира ...
  Новини София. В статия, озаглавена „, руският обществено-политически ежедневник „Новьiе известия“ анализира посещението на ръководителя на кабинета в Москва Дмитрий Медведев ...
  Новини В социалните мрежи бе публикувано видео, което показва маневра на руския изтребител Су-27, който ловко отмества изтребител на НАТО, приближил твърде много руски правителствен самолет, съобщи ...
  Новини Посланикът на Китай в Канада Лу Шайе заплаши Отава с "последици", ако забрани на китайският комуникационен гигант Huawei да участва в изграждането на 5G мрежа в северноамериканската страна, ...
  Новини Русия призова Турция да напусне Сирия и да остави на президента Башар Асад да си върне териториите след изтеглянето на американските войски от арабската държава, информират АП и "Дейли ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?