25 Април 2024 г. Четвъртък

Кандидатурата на Пеевски не е причина за протестите, а повод

2013-09-13 09:32:43
"Приема ли протестът ГЕРБ за лице?", е озаглавено интервюто в "Труд" с лидера на ДПС Лютви Местан. Според него протест, предвождан от лидерите на ГЕРБ, губи своята морална стойност. Той вероятно ще бъде по-добре организиран, но вече няма да играе ролята на морален императив, защото ГЕРБ не може да бъде нито моралната, нито политическата алтернатива на кабинета "Орешарски". Урокът от казуса с Делян Пеевски е, че в политиката и публичният образ се оказва реалност, с която трябва да се съобразим. Това обяснява всичко, казва още Лютви Местан. По думите му обаче кандидатурата не е причина за протестите, а повод. Ако е липсвал този повод, то е щяло да се намери друг. Лидерът на ДПС допълва по отношение на интерпретациите кой носи политическата отговорност Властта за нас не е самоцел и публичният образ на партията ни, уверявам ви, стои по-високо дори от участието ни в управлението. Трябва да е ясно, че ДПС не може, каквито опити се правеха в миналото, да се използва като универсално оправдание. Още по-малко да позволим отново на някого да ни превърне в универсален виновник за всичко."

Местан посочва още, че животът на правителството ще зависи от социалната ефективност на управлението. Ако правителството изпълни основната си задача - да размрази икономиката и да спре процеса на обедняване, можем да имаме за резултат стабилизиране на управлението. 

"Кой и как танцува на ДАНСинга за 85 млн. лв. годишно?", коментира "Сега". Държавната агенция "Национална сигурност" е сред отличниците, които отчитат редовно програмните си бюджети. Парите за ДАНС за тази година са 85 млн. лв. Но макар че спецслужбата е изрядна в отчетите, само агентите знаят какво се крие зад числата. Което оставя неприятния привкус, че всичко е едно чисто отбиване на номера. Структурата бе създадена да се бори срещу най-тежката организирана престъпност, мафията, корупцията по високите етажи. Като се изключат два-три случая на операции срещу един зам.-министър, данъчен началник и зам.-шеф на бившата агенция за младежта и спорта, за друго човек не може да се сети. Преди време прокуратурата обяви, че в ДАНС има тенденция да правят изводи, вместо да се търсят доказателства. От юни ДАНС стана кръстница на протеста заради кръстника на властта, който я оглави за малко (Делян Пеевски, б.р.). Преди да се стигне до ДАНСwithme агенцията бе завряна в осма глуха. Сега очакваме от ДАНС да даде покана за танц.

"Протестът след летния сън", коментира "Труд". Още с раждането си протестът се назова спонтатен и непартиен. След летния му сън в неговия рестарт трябва да има качествено нов момент, който да окаже допълнителен натиск върху властта.  Придаването на партиен вид на протеста от страна на ГЕРБ, изказването на Бойко Борисов, че се е срещал с "Протестна мрежа", няма да помогне нито на протеста, нито на ГЕРБ. Протестът ще изгуби натрупания сериозен морален ресурс - негова основна сила повече от 80 дни. Един опитомен тигър вече не е толкова страшен. Знаейки това, Реформаторският блок действа доста по-внимателно с протестите. Лицата на обединението са на площада, но не и в лидерска социална роля. Заиграването на Борисов с протеста и отрицателните реакции на протестиращите трабва да бъдат урок за предстоящото политическо поведение на Реформаторския блок.

"Няма как хората да ни понасят, щом ние, политиците, не се търпим", казва в интервю за "24 часа" депутатът от БСП Антон Кутев. "Проблемът между нас и протестиращите не е, че нямаме комуникация, смята той. - Проблемът е, че протестиращите не приемат реалността, в която живеят, искат да е друга, но нямат рецептата как да стане. В същото време ние сме избрани от определени хора заради определени цели и се опитваме да ги постигнем. Проблемът е липсата на съгласие за това как трябва да се продължи напред." Според Кутев трябва да се създаде силен, мощен икономически и социален проект, който да изведе България от кризата. "Докато не намерим основание за уважение помежду си, което ще рече, ако има смислен проект, той да бъде подкрепен от повече от една партия, а не стане жертва на политически амбиции или дребни заигравания - отново нищо няма да се случи", допълва Кутев.

Има ли затопляне на отношенията между ГЕРБ и властта?  "Стандарт"много протестиращи. ГЕРБ ще подбере най-важната тема за атака срещу кабинета, но при неуспех ще могат да поискат вот на недоверие отново след шест месеца. Това означава, че ГЕРБ се опитват да си извоюват половин година възстановяване на доверието в партията.

4000 деца са напуснали училище за една година, посочва пред "24 часа" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова. Това е най-големият проблем в основното и средното образование. За решаването му ще бъде разработена програма от министерството за мотивиране на учениците да останат в клас. Клисарова обявява, че променят формулата на делегираните бюджети от догодина. Въвеждат периметър принадена стойност - за по-добри резултати училищата ще получават повече пари. А следващата задача на директорите на регионалните инспекторати ще бъде с местния бизнес, който да оцени от какви професии има нужда. Заедно с бизнеса ще бъде направена квалификационната характеристика какво трябва да знаят учениците.

Евтини кредити и жилища с нисък наем ще получават учители, ако преподават в отдалечени райони. Така просветното министерство ще привлича млади хора към учителската професия. Това съобщи за "Стандарт" просветният министър Анелия Клисарова. Министерството ще преговаря с банки за отпускане на преференциални заеми за младите преподаватели. Ще се поемат разходите за транспорта им, ако са назначени в друго населено място. Практиката на стажант-учителите в четвърти и пети курс също ще се заплаща. Сумата може да е близка до минималната работна заплата.

"Бежанците - шанс за спасението на България", е анализът в "24 часа". Всички благоденстващи народи по света насърчават приемането на млади хора от по-бедни места. Този поток подлежи на някакъв контрол и регулация, но той не спира. Сега ни се дава шанс да получим наведнъж хиляди - потребители, работна ръка, генетичен материал. България - и обществото, и властта трябва да разбере, че парите, които ще бъдат похарчени за първоначалното приемане на бежанци, не се вадят от устата на пенсионерите, а са инвестиция, която ще ни даде много повече. Авторът предлага българското правителство да обяви квота бежанци, която ще приеме заради хуманитарната криза в Сирия и да се определят критерии за приемане.

"Мираж ли е Китай за инвестиции у нас", коментира "Преса". България ще се опита да привлече китайски инвеститори, но определено те не са най-правилната таргет група в момента. От една страна българският пазар е пренебрежимо малък за китайските инвеститори, а от друга, китайските регулации за износа на капитал са убийствени. Страната ни единствено може да бъде промотирана като платформа за обслужване на китайските интереси на европейския пазар и то в качеството на евтина работна ръка.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати