20 Април 2024 г. Събота

Apple представи новите iPhone 5S и iPhone 5C

2013-09-11 11:39:59
Apple наруши традицията си и представи два нови смартфона. Това са iPhone 5S, който е обновление на класическия модел и iPhone 5C, който е ново попълнение в гамата и ще се предлага на по-ниска цена, с малко по-слаб хардуер и пластмасов корпус, който ще може да се избира в няколко цвята.

Преди това обаче Apple представи отново своята обновена версия на мобилната платформа iOS. Седмото поколение ще бъде готово за изтегляне на 18-ти септември за iPhone 4 и по-нов, както и за iPad 2 и по-нов. Според изпълнителния директор на компанията Тим Кук iOS 7 бързо ще се превърне в най-популярната мобилна операционна система в света. До края на този месец Apple ще достигне 700 млн. продадени iOS устройства. Самите възможности на iOS 7 вече са добре познати, като начало се поставя и на услугата iTunes radio.

iPhone 5 преустановява съществуването си за сметка на двата нови модела. След това бе представен iPhone 5C. Той разполага с почти същия хардуер като iPhone 5, но с малко по-мощна батерия и ще е с "по-цветен и забавен дизайн", коментира Фил Шилер от Apple. Телефонът разполага и с нова FaceTime HD камера на предния панел.


5C ще се предлага в няколко цвята, като целият заден панел и страните са един елемент без сглобки. Материалът е "поликарбонат", но вътре в корпуса има "стоманена структура, която поддържа здравината и играе роля на антена", коментира Шилер. Apple побърза да уточни, че корпусът е с няколко специални покрития за здравина и според главния дизайнер на компанията Джойни Айв, подобно качество обикновено не се очаква от пластмасов продукт, с което се опитва да запази идеята, че iPhone остава луксозен продукт. Телефонът ще струва $99 за 16GB версия и $199 за 32GB версия с двугодишен договор. Разбира се, цените извън САЩ ще са малко по-различни. Без договор цената на 5С ще е $549.

След това дойде ред и за iPhone 5S. "Това е телефонът, с най-много мисъл за бъдещето, който някой някога е правил", обяви Фил Шилер. 5S запазва металния си корпус и ще има нов цвят – златен, докато белият получава малко по-сребърен нюанс на основния корпус, а черният става малко по-светъл. "Това е златният стандарт при смартфоните", коментира Шилер.

iPhone 5S има нов процесор А7, който е 64-битов – за пръв път се използва подобен чип в смартфон. Процесорът разполага с над 1 млрд. транзистора и е изграден на ARM архитектура. iOS 7 е изцяло преработен, за да се възползва от 64-битовия процесор, включително и приложенията на компанията. Според Apple така смартфонът се доближава до производителността на персоналните компютри. Също така 5S е съвместим и по-стария софтуер.

Компанията обяви, че новият процесор е 56-пъти по-бърз от оригиналния iPhone. Смартфонът използва OpenGL/ES Version 3.0 за по-добра производителност на видео игрите. "Нивото на графична производителност е невиждана в смартфон до момента", коментира Шилер.


Освен това Apple е разработила нов копроцесор М7, който специализира в изчисления на движенията и управлява сензорите на устройството. Това ще позволи създаването на интелигентни приложения за фитнес, здраве и други дейности, които ще напрвят смартфона по-голяма част от ежедневието на потребителя, смятат от компанията. Това се прие като временният отговор на умните часовници, за хората, които не искат подобно устройство, но искат подобни функции.

iPhone 5S ще има по-мощна батерия осигуряваща същата издръжливост като iPhone 5. При значително по-мощния хардуер, това е добро постижения смята Apple. Разбира се, смартфонът има и нова камера, по-чувствителна с 15% по-голяма активна зона на сензора. Вместо увеличаване на мегапикселите, компанията подобрява качествата на камерата и увеличава самите пиксели на сензора, за да увеличи качеството на изображенията.

Въвежда се и нова светкавица – TrueTone Flash. Тя е с два диода, които са с различни цветове, за да се улавят реалните цветове независимо от обстановката, като има и система за стабилизацията на изображението. Според Apple качеството на камерата на 5S вече е на ниво на полупрофесионалните SLR фотоапарати. Смартфонът ще има и режим за снимане на HD видео на забавен каданс със 120 кад/сек.

Както се очакваше, Apple представи и функция, която "обръща внимание на сигурността". iPhone 5S ще има сензор за пръстови отпечатъци, който е вграден в Home бутона под стъкло от сапфир. Сензорът ще носи името Touch ID и ще се опита да замени въвеждането на парола при отключване на телефона. Отпечатъкът ще може да се използва и за закупуване на съдържание в iTunes, вместо да се въвежда парола и Apple ще окуражи програмистите да интегрират функцията в приложенията си. Ще може да се въвеждат и повече от един пръстови отпечатъци, ако потребителят иска да разреши на свой близък да може да използва устройството. Разбира се, като резервен вариант ще има опция за въвеждане на парола.

5S запазва цените на iPhone 5, както се очакваше, като поръчките започват в САЩ от 13-ти септември, а продажбите от 20-ти септември. Същото важи и за iPhone 5C. До края на годината 270 оператора в 100 държави ще продават смартфоните.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Технологии


Новини
През тази нощ, в 3:00 ч. превъртяхме часовниците с един час напред по лятното часово време.Припомняме, че смяната на астрономическото време с лятно беше въведена с цел икономия на р ...
Новини
През последните няколко мандата сякаш свиканахме управляващите да вземат странни решения "в 12 без 5". Спорни законодателни инициативи, ударни назначения в държавната администрация, ск ...
Новини
Радослав КЪРДЖИЕВ, управител на „ИКОН“ ООД: „Обслужваме хора, които работят с много и различна информация“ След успешно реализиран проект от една от водещите фирм ...
Новини
Facebook работи върху сайт за проследяване на руската пропаганда в мрежата, предаде Дойче веле.Новият портал на компанията ще показва дали дадена публикация е свързана с руск ...
Новини
Защо шесто поколение изтребител на Русия може да победи американските изтребители F-22 или F-35 по време на въздушна битка, пише в коментарен материал списание National Interest.Авторът на с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати