27 Април 2024 г. Събота

250 000 могат, но не плащат здравни вноски

2013-09-11 11:25:58

Близо два милиона българи не плащат своите здравни осигуровки, половината живеят извън България. Това заяви здравният министър Таня Андреева в "Здравей, България" по Нова тв.

От милион нередовни платци у нас близо 400 000 са социално слабите, а около 250 000 не желаят да се осигуряват, въпреки че имат възможности и ползват услугите на здравните заведения. "Те лежат на бюджетите на здравните заведения и се надявам НАП да вземат мерки и да съберат тези вноски", каза Андреева.

Тя не е привърженик на лансираните през годините идеи да се отнема свободата на хората заради отказ от здравно осигуряване. 

Здравният министър събщи, че за последните 4 години текущите и просрочени задължения на болниците са нараснали три пъти. От самите заведения се оплакват, че са лекували двойно и тройно неосигурени пациенти.

"Като човек от системата мога да кажа, че през последните години не мога да открия реформа или промяна за оздравяване на състоянието на болниците. От касата бяха пренасочени 1,4 млрд. лева за здраве на българите и ако тези пари бяха отишли в болниците или бяха използвани за изграждане на втори стълб на здравно осигуряване, те нямаше да са в това тежко състояние. Имах среща с Надзорния съвет на Здравната каса и това, около което се обединихме, е да бъдат разписани реални критерии. Факт е, че ГЕРБ допуснаха роене на болници. Това са 100 допълнителни партньора", коментира тя.

"В момента разработваме оздравителни планове, най-добре работещите болници са най-задлъжнели. Парите трябва да следват пациента и затова добре работещите заведения ще получават повече ресурси от Касата. Броят на болниците няма да бъдат намален ей така. Те трябва да защитават интереса на пациентите - да имат обучени кадри, апаратура, а не просто да бъдат една сграда", допълни Таня Андреева. 

Болниците на труднодостъпни места като тази в Девин няма да бъдат закривани, а държавата ще ги субсидира. Те ще отговарят на нужните критерии и ще могат да бъдат на базово медицинско ниво.

Увеличение на заплатите в спешните центрове и в психиатричните болници предстои през следващата година, съобщи още министър Андреева. Плановете са доходите на работещите в Спешна помощ да се вдигнат с 10%, като на лекарите ще бъде дадена възможност за специализации. Заплатите на работещите в психиатриите ще се вдигнат с 20%. Предстои и обновяване на психиатричните клиники.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати