20 Април 2024 г. Събота

Местан Vs Станишев: Пеевски бе обща кандидатура!

2013-09-11 09:44:35

Случаят "Делян Пеевски" за ДПС е изчерпан, а политическите реалности в България не могат да бъдат сведени до един казус, още повече когато той е изчерпан, настоя пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан.

Коментарът му идва два дни след като лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС, която постави началото на мащабни граждански протести, е била предложение на ДПС.

"Много силно се надявам г-н Станишев да е имал предвид единствено безспорния факт, че два мандата г-н Пеевски е депутат от ДПС. Аз няма да споря със Станишев, още по-малко задочно. Решението беше обща политическа отговорност", отсече Местан.

 

Той припомни и интервюто на премиера Пламен Орешарски пред bTV, в което той обяви, че не помни кой е направил предложението.

"Орешарски каза, че предложението е съвместно и е предмет на обща отговорност. Той не помни, защото този аспект не е релевантен", продължи Местан.

Според него става дума за един добре премислен сценарий, за едно непрекъснато връщане към казуса "Пеевски".

"Темата "Делян Пеевски" е приключена тема за ДПС, защото в резултат на публичната реакция той дори не встъпи в длъжност", категоричен бе още партийният лидер.

След като многократно заобикаляше въпроса дали Пеевски е политическо или експертно назначение, Местан накрая го определи като "политическо-експертно".

"Няма как г-н Пеевски да е член на централното ръководство на ДПС, защото не е член на ДПС. Той не може, защото е магистрат, а магистратите не членуват в партии – това беше и в полза за предложението. Решението е продукт на обща политическа отговорност, водещият мотив беше статутът му като магистрат", обясни накрая Местан.

Коментарът му по темата "Делян Пеевски" дойде след дълго уточняващо встъпление, в което той направи забележка за "граматическия конструкт", използван от водещия в реплика към зрител, изразил по-рано в ефир протеста си към управлението и олигархичните кръгове в България.

"Такъв ще ни гостува по-късно". "Такъв" е показателно местоимение за качествен признак. Такъв участник като реплика на определенията е механизъм за сатанизиране", упрекна го Местан.

Кадровата политика

В коментар на други грешни ходове в кадровата политика на кабинета "Орешарски" Лютви Местан извади папка с документи, която обеща да представи подробно пред медиите, съдържащи "скандални предложения" за назначения при управлението на ГЕРБ.

"От ГЕРБ са били достатъчно непредпазливи да заведат тези назначения в министерствата", каза още председателят на ДПС и допълни, че представените от него 5-6 скандални предложения са "само една нищожна част от това, което се намира в архивите" на ведомствата.

"Политическите чистки са последното, за което това управление може да бъде обвинено. Единствено защо продължава да търпи "калинките", наследени от ГЕРБ", изтъкна още Местан.

Той обяви, че ДПС ще поиска сформирането на специална анкетна комисия за назначенията по време на мандата на ГЕРБ, когато по думите му Законът за държавният служител и конкурсите са били чисто формални, а решенията са вземани задкулисно.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати