25 Април 2024 г. Четвъртък

БСП подлага „Белене” на пореден обществен дебат

2013-09-10 17:19:40

„Ние сме убедени, че проектът за Втора българска АЕЦ е изгоден за България."
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция в централата на партията след заседание на изпълнителното бюро на социалистите.

Той подчерта, че темата за Белене не е на БСП, а национална, а проектът е натоварен с политески негативи от ГЕРБ.

Станишев отново заяви, че има съмнения за подмяна на подадените към HSBC параметри и след обстоен анализ от страна на МИЕТ ще стане ясно дали някой е излъгал чуждестранните консултанти.
Лидерът на БСП подчерта, че след анализите на министъра на икономиката, ще се търси широк обществен дебат и подкрепа.

Припомняме, по-рано днес Георги Първанов в изявление в Плевен обвини БСП в колебание по проекта „Белене".

„БСП гледа на българо-руските отношения много прагматично и с поглед за ползите за България, затова държим на Южен поток и очакваме за това подкрепа и от ГЕРБ", категоричен бе лидерът на левицата.

Относно протестите във Варна срещу Южен поток, Станишев припомни, че обществените обсъждания са минали и 80 експерти са обявили проекта за екологично безопасен.

В изказването си Станишев се фокусира и върху оценката за досегашната работа на правителството и препоръки към кабинета за напред.

По мнението на левицата, най-голямото постижение на първите 100 дена на кабинета „Орешарски" е понижаването на цените на тока с 5 % и отпушването на възможностите за износ на електроенергия. Станишев не пропусна да повтори тезата си, че съпротивата срещу правителството е тежка и ожесточена и организирана от ГЕРБ и други отпаднали на изборите партии и нови политически проекти.

„Няма да се продължи икономическата политика на Дянков. Подхожда се по нов начин към бизнеса и се отслабва примката", обяви лидерът на БСП.
Той се похвали, че за последните 3 месеца, усвоените евросредства са скочили на 37%.

Лидерът на левицата очерта и очакванията, които БСП поставят към кабинета „Орешарски". На първо място е планирането на бюджет 2014 с политически подход и ясни приоритети. Станишев подчерта, че няма да се орязват пари от образованието и че ще има повече финансиране за БАН.

Стана ясно, че от столетницата ще настояват и за промени в спешната помощ, където в момента цари хаос и безпаричие. По думите на Станишев трябва да се увеличат заплатите на служителите в спешната помощ и да се стартира обновление на линейките.

Той поиска от министерството на здравеопазването да работи активно по темата с репродуктивния фонд, което има пряка връзка с демографската ситуация у нас.

Станишев поиска от всички министри на Орешарски да представят ясни и конкретни отчети за състоянието, в което са заварили своите ведомства и за реално свършената до момента работа. Той препоръча на министрите да участват активно във всички български медии, за да се постига повече прозрачност и информираност.

Освен това, лидерът на левицата призова да се покаже повече последователност срещу калинките, останали от времето на ГЕРБ и да се ускорят кадровите промени в този аспект и на областно ниво. В тази връзка, той припомни, че при стандартна цифра на администрацията в София 6300 души по времето на експремиера Бойко Борисов са назначени допълнително 2800 човека, като едва всеки 5-ти е назначен с конкурс.

Председателят на образователната комисия в НС, Ваня Добрева се похвали, че образованието се е оказало територия на консенсус. Тя изтъкна, че за образовние и за наука предстои да бъдат отделяни повече средства, с което се надява да бъде преборена порочната практика у нас още от първия учебен ден в държавните училища и детски градини да се искат от родителите пари за подобряване на материалната база
.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати