20 Април 2024 г. Събота

Чистете "калинките", отчитайте свършеното, заръча Станишев

2013-09-10 17:01:08

Въпреки че даде положителна оценка на правителството на Пламен Орешарски за първите 100 дни управление, лидерът на БСП Сергей Станишев излезе и с две препоръки. Едната е министрите по-често да казват какво са свършили, а втората е да се изчистят всички „калинки” от държавните институции.  

„Имаме основание да дадем положителна оценка на първите 100 дни от управлението на правителството. То завари държавата в абсолютно разградено състояние като институции и компетентност на работа им и безобразно сливане на партия с държавата”, каза Станишев.

В същото време поиска от кабинета по-активна комуникация с медиите и обществото за това, което се върши. „Тук виждаме сериозен дефицит, който трябва да си преодолее”, упрекна той. 

Втората му препоръка е да се покаже повече принципност и последователност по отношение на наследените „калинки” от страна на ГЕРБ. 

„Само в централната администрация, която е 6300, по времето на ГЕРБ има почти 3000 назначения, от тях с конкурс едва всеки пети, а има министерства, където ситуацията е трагична -  като земеделското, където от 250 нови назначения само един е с конкурс. Подобна е картината и във финансите”, обясни Станишев. На подчинение на министерството на земеделието пък са били назначени 1500 нови в цялата страна. 

„По този начин за сметка на българските граждани ГЕРБ поддържаха своя партиен апарат и актив и го използваха на изборите”, добави той и призова Орешарски да прекрати тази практика и да се заложи на професионализма.

Според него е видно, че съпротивата срещу работата на парламента и правителството е сериозна, добре организирана и ожесточена, и зад нея стоят политически и икономически интереси.  Те са от „върхушката на ГЕРБ, които искат да запазят статуквото”, на партиите, които останаха извън парламента след изборите през май миналата година и търсят реванш, както и на нови субекти, свързани с институции, смята соцлидерът. 

„Президентът напусна полето на обединител на нацията, той обяви едните протестиращи за добрите и отказа да разговаря с другите протестиращи, които подкрепят правителството. Не е тайна, че той подкрепя Реформаторския блок, който обединява неуспели партии”, посочи като пример Станишев. 

От думите му обаче стана ясно, че е доволен от Орешарски.„Въпреки тази съпротива и стремежа правителството и парламента да не са в състояние да работят те работят и при това в интерес на гражданите и за това говорят фактите и действията, предприети от кабинета”, коментира той. 

Като пример Станишев посочи законовите промени, с които беше намалена цената тока и се отпуши износът на електричество.  Той изреди и спешните мерки като увеличение на парите за майчинство на 310 лв., помощите за първолаци, скока на добавката на деца с увреждания, разширяване на обхвата на хората, които получават енергийни помощи.  Бизнесът също вече бил почувствал резултати от работата на кабинета.  „Премина се към ускорено връщане на ДДС и протаканото с години разплащане на задължения, няма как да се продължи политиката на Симеон Дянков, която генерираше всяка година 300 милиона задържано ДДС, което се прехвърляше за следващата година, от което държавата плащаше по 40 милиона лихви”, настоя лидерът на левицата. 

Според него голям успех на кабинета е и „освобождаването от оковите на страха, които доминираха” по времето на ГЕРБ. Това го оценяват дори протестиращите, защото към тях се проявява търпимост и толерантност от страна на МВР, смята той

За последните три месеца в резултат на концентрирана и по-динамична работа има и значително нарастване на плащанията по европроектите, продължи с похвалите председателят на БСП.  Задачите пред правителството обаче тепърва престоят и БСП, като партия, която е мандатоносител ще има своите изисквания. 

„Ние ще очакваме при формирането на бюджета за следващата година да се наложи не ведомствения подход, а политическия, извеждането на ясни приоритети, които да бъдат реализирани чрез бюджета, защото той е основният инструмент за правене на политика”, каза Станишев. 

Той обяви образованието като един от основните приоритет и сподели, че се надява да се възстанови, макар и частично, орязаният от предишните управляващи бюджет на БАН. Здравеопазването също е приоритет, като на първо място се поставя спешната помощ. „В спешната помощ хаосът трябва да бъде прекратен и да се увеличи заплащането на хората, лекарите да могат да специализират, да започне обновление на линейките, за да могат ефективно да оказват помощ на хората, които се нуждаят от нея, а не да са просто държавни таксита”, настоя лидерът на левицата.

Социалистите ще очакват през следващите седмици подробни отчети, в които да са посочени и заварените проблеми, както и свършеното през 100-те дни. 

Станишев съобщи още, че е взето решение за регистрация на партийна организация на БСП в град Ухан, провинция Хубей, в Китай. Там членовете на левицата са петима. Такива партийни организации има и на други места, каза той и посочи Германия, Австрия, Русия, Лондон.

Относно проекта АЕЦ „Белене” Станишев за пореден път каза, че ще бъде направен анализ на икономическите ефекти.  Темата за АЕЦ „Белене” не е партийна, а национална. Ние сме убедени, че проектът е икономически изгоден, това е на базата на разчети, но ще се стремим да убедим повече хора в това. ГЕРБ забатачи проекта, натовари го негативно, но ние сме убедени, че няма успешен проект, ако няма обединение, настоя той. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати