Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Неделя
Фев 17
Начало arrow Икономика arrow 450 лв. минимална заплата се видя недостатъчна на Адемов

450 лв. минимална заплата се видя недостатъчна на Адемов

  Print E-mail
2013-09-10 10:50:03
източник: dnes.bg

Увеличение на минималната работна заплата от октомври и евентуални коледни добавки обеща социалният министър Хасан Адемов.

По думите му минималната работна заплата е тази, която трябва да осигурява минимална покупателна способност.

"Колко и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни. Но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната, когато се върви към увеличение на минималната работна заплата. И според мен това трябва да става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси", каза той пред Нова тв.

Адемов обаче отказа да даде конкретна дата, от която увеличението ще стане факт, тъй като тепърва предстои то да бъде разисквано от работодатели и синдикати в тристранката.

"Дискусията за така наречените работещи бедни е актуална. Ще направим всичко възможно от 1-ви октомври да бъде увеличена минималната заплата. До края на този месец най-вероятно ще имаме решение на този въпрос", обясни министърът.

По отношение на коледните надбавки на пенсионерите, той посочи, че трябва да е ясно, че докато не приключи деветмесечното отчитане на държавното осигуряване, е трудно да се каже ще има ли или не коледни надбавки.

"Ще се търсят възможности за тези необходими около 35–40 милиона лева. Около 800 000 хиляди български пенсионери с пенсии до 200 лева ще могат да се възползват от тази надбавка от 50 лева", посочи Адемов.

"Правителството ще направи всичко възможно да набави тези средства, за да зарадва поне малка част от българското общество", обеща социалният министър.

Според него първите стъпки на правителството са обнадеждаващи.

"Не знам дали е редно да правим самооценка на това, което сме свършили или не сме, това е работа на българските граждани", категоричен бе той.

Хасан Адемов каза още, че т.нар. швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите е възможно да се върне от 1 януари.

"Трудно е да се каже с какъв процент могат да бъдат увеличени пенсиите, нека изчакаме Нова година. Предварителните разчети винаги могат да ни подведат, но така или иначе те дават възможност да се мисли в тази посока. Важно е да се отбележи, че увеличението на пенсиите не е единствената мярка за подкрепа на гражданите", каза той и даде пример с енергийните помощи.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  Новини "Народът не знае какво ще се прави с над милиард и половина лева от бюджетния излишък." Това заяви в студиото на bTV проф. Христина Вучева.По думите ѝ имаме излишък от 2 ...
  Новини Завишение от 400% и цена от около 1200 лв. при настоящите условия за задължителната застраховка "Гражданска отговорност" ще плащат само 0,6% от собствениците на коли, или близо 18 хил. ...
  Новини Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно ...
  Новини Снимка: pixabay.comФинансовите министри на страните от еврозоната обявиха готовност за приемането на България в механизма ERM II, т. нар. чакалня на общата валута след около година. - - В изявление ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?