23 Април 2024 г. Вторник

450 лв. минимална заплата се видя недостатъчна на Адемов

2013-09-10 10:50:03

Увеличение на минималната работна заплата от октомври и евентуални коледни добавки обеща социалният министър Хасан Адемов.

По думите му минималната работна заплата е тази, която трябва да осигурява минимална покупателна способност.

"Колко и да са, дори 450 лв., каквото е обещанието за края на мандата, също ще бъдат недостатъчни. Но така или иначе трябва да има съобразяване с икономическите реалности в страната, когато се върви към увеличение на минималната работна заплата. И според мен това трябва да става с малки стъпки, за да не нарушим икономическите баланси", каза той пред Нова тв.

Адемов обаче отказа да даде конкретна дата, от която увеличението ще стане факт, тъй като тепърва предстои то да бъде разисквано от работодатели и синдикати в тристранката.

"Дискусията за така наречените работещи бедни е актуална. Ще направим всичко възможно от 1-ви октомври да бъде увеличена минималната заплата. До края на този месец най-вероятно ще имаме решение на този въпрос", обясни министърът.

По отношение на коледните надбавки на пенсионерите, той посочи, че трябва да е ясно, че докато не приключи деветмесечното отчитане на държавното осигуряване, е трудно да се каже ще има ли или не коледни надбавки.

"Ще се търсят възможности за тези необходими около 35–40 милиона лева. Около 800 000 хиляди български пенсионери с пенсии до 200 лева ще могат да се възползват от тази надбавка от 50 лева", посочи Адемов.

"Правителството ще направи всичко възможно да набави тези средства, за да зарадва поне малка част от българското общество", обеща социалният министър.

Според него първите стъпки на правителството са обнадеждаващи.

"Не знам дали е редно да правим самооценка на това, което сме свършили или не сме, това е работа на българските граждани", категоричен бе той.

Хасан Адемов каза още, че т.нар. швейцарско правило за осъвременяване на пенсиите е възможно да се върне от 1 януари.

"Трудно е да се каже с какъв процент могат да бъдат увеличени пенсиите, нека изчакаме Нова година. Предварителните разчети винаги могат да ни подведат, но така или иначе те дават възможност да се мисли в тази посока. Важно е да се отбележи, че увеличението на пенсиите не е единствената мярка за подкрепа на гражданите", каза той и даде пример с енергийните помощи.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати