28 Март 2024 г. Четвъртък

Северна Корея - верният другар на Сирия

2013-09-10 08:34:01
Покачващата се възможност за военни действия срещу режима на Башар Асад породи множество коментари сред експертите в областта на международните отношения и сигурност. Някои от тях излязоха дори извън рамките на текущия конфликт в Близкия Изток и засегнаха застъпниците на сирийското управление.

Интересен, но същевременно логичен факт е, че освен на помощ от Русия – най-мощният съюзник на Асад, и na съседен Иран, Сирия може да разчита и на поддръжката на... Северна Корея.

"Дамаск и Пхенян си сътрудничат на редица фронтове, в това число и при възможността за обмен на химическо оръжие", заяви пред репортери говорителят на Пентагона Джордж Литъл в четвъртък.

Изявлението дойде седмица, след като Sankei Shimbun – японски вестник, известен със своята защита на режима в Северна Корея, съобщи, че през април турските власти са конфискували доставка на оръжия, боеприпаси и противогази, пристигащи от Северна Корея.

Доставките на военно оборудване от Северна Корея в Сирия са поредният пример за тясното сътрудничество между две от четирите страни, известни с натрупаното си химическо оръжие. Останалите са Русия и САЩ, като и двете години наред се намират в процес на унищожаване на ядрените си арсенали, припомня Global Post.
Истината е, че в продължение на пет десетилетия Дамаск и Пхенян поддържат тесни връзки. Северна Корея застава зад Сирия заради общия им враг –И двете държави са наследствени династии на диктатори".
Според данни на американските разузнавателни агенции двете страни дори са реализирали съвместна ядрена програма в средата на миналото десетилетие. Други пък са на мнение, че действията им в тази насока продължават и до днес.

Породените от сирийско-корейските отношения страхове достигнаха своя връх през 2007 г. Тогава Израел бомбардира комплекс в източна Сирия, в който се смяташе, че се строи ядрен реактор с помощ от Северна Корея. Операцията и до днес е популярна с названието Орчард. В резултат израелските военновъздушни сили унищожиха съоръжението, като впоследствие Международната агенция за атомна енергия (МAАЕ) обяви, че данните за наличие на ядрен реактор не са били потвърдени. Американските и израелските разузнавачи настояваха, че съоръжението е построено от Северна Корея и се финансира от Иран. Същевременно японският телевизионен оператор NHK съобщи, че 10 севернокорейски техници са били убити при нападението.

Щатските разузнавателни сили първоначално бяха леко стъписани от информацията от МОАЕ, но в крайна сметка успяха да съберат необходимите доказателства за връзката. Оказа се, че сирийският реактор прилича досущ на севернокорейската база Йонбьон, в която се извършват опити с плутоний и се разработват ядрени оръжия.

Днес Сирия е единствената средиземноморска нация, която поддържа дипломатически отношения с Пхенян без формално да признава Южна Корея.

Експерти смятат, че Северна Корея също така е използвала Сирия като база за операции под прикритие в Близкия Изток, изпращайки оръжия и съветници към вече несъществуващи революционни групи в региона. Мотивите на са ясни – разширяване на международното влияние на страната.

Както в миналото, така и до ден днешен, династията Ким е нетърпелива в желанието си да разпространява идеологическите си възгледи и отвъд границите на страната. Пхенян е и особено благоразположен към подпомагане на развиващите се страни, които се противопоставят на американската доминация.

Първите сигнали за сътрудничество между Сирия и Северна Корея датират от 1973 г., когато Пхенян изпрати съветници и оборудване, чрез които подпомогна атака на режима на бащата на Башар Асад – Хавез, срещу Израел по време на т.нар. Война от Йом Кипур. След като Сирия и Египет изгубиха, Северна Корея изпрати свои специалисти за изграждане на възпоменателен музей в Кайро.

Множество витаещи около шпионските организации слухове повдигнаха въпроси сред някои наблюдатели за това дали Мосад – израелската разузнавателна агенция, е свързан с масивния взрив на севернокорейски влак през 2004 г. Според Sankei Shinbum става дума за атентат, при който смъртта си са намерили няколко сирийски техници.

Въпреки всичко с оглед на продължаващата потайност около Северна Корея повечето твърдения никога не са били доказани. Вземайки предвид обаче факта, че дипломацията традиционно не е една от най-силните страни на Пхенян, ръководителите на Северна Корея несъмненo припознават Сирия като "съюзник срещу империалистите".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати