29 Март 2024 г. Петък

Бежанци у нас на бунт: Като затворници сме!

2013-09-10 08:31:40

Петдесет бежанци са започнали гладна стачка в Дома за временно настаняване в Бусманци, съобщава "24 часа". Бунтът става само ден след като 32 сирийци обявиха гладна стачка в Любимец.

Стачкуващите са недоволни от отношението, което получават в дома: не им е позволено да напускат сградата, има забавяне с месеци на молбите им за убежище, някои се оплакват и от агресия спрямо тях. "Хората, които стачкувахме, днес ги заведоха в една стая с решетки, която наричат "изолатор". Там няма нито дюшеци за спане, нито килим. Не се дава и храна. Тук ни малтретират, отнасят се с нас като с животни. Това не е нормално. Нямаме никаква възможност да се оплачем, тук сме като затворници", разказва пристигналият от Мали Кристиан Абидал.

Директорът на домовете за временно настаняване в Бусманци и Любимец, комисар Йотко Андреев твърди, че обвиненията на бежанците са неверни. "Прокуратурата е затрупана с дела за незаконно влизане в България", информира "Сега". Нарастващата бежанска вълна от Сирия и Северна Африка към България е довела до бум на разследванията за незаконно преминаване на границата.

В районните прокуратури на Свиленград и Елхово от началото на годината до края на август са образувани над 1400 дела, съобщиха от държавното обвинение. По закон "не се наказва онзи, който влезе в страната, за да се ползва от правото на убежище съгласно конституцията", т. е. става дума за бежанци, "преследвани за техните идеи, убеждения и международни признати права и свободи".

Въпреки това обаче прокуратурата е длъжна да образува разследване за всеки случай и да изясни дали става въпрос за търсене на убежище. Заради лавината от дела главният прокурор Сотир Цацаров е наредил шефовете на апелативните прокуратури в Пловдив и Бургас да командироват обвинители и служители в Свиленград и Елхово. Тепърва ще се изяснява какво подкрепление е нужно.

"Кабинетът иска минималната заплата да се увеличи на 340 лв. от 1 януари 2014 г.", съобщава за намеренията на правителството "Сега". Минималната заплата най-вероятно ще се увеличи с 30 лв. до 340 лв. - стана ясно от процеса на договаряне на минималните осигурителни прагове между синдикати и работодатели.

Договорките в 44 икономически дейности от 85 обаче са сключени при 310 лв. минимална заплата. Това означава, че промени в праговете може да се наложат и след окончателното им договаряне. Сега средният им ръст е 4.1%, но той не включва евентуалния нов ръст на минималната заплата.

За "24 часа" Искра Михайлова, министър на околната среда и водите, разяснява: "Нормална е тревогата на всички граждани от реализирането на проекта "Южен поток". Според решението на Висшия експертен съвет на министерството и доклада за ОВОС ние сме включили 49 условия и 56 екологични мерки, които инвеститорът на газопровода е задължен да спазва. Проектът за завода за боклук на София остава рисков, ако не се сключи договор с изпълнител до края на годината. Ще предложа да бъде спряна поръчката за преброяване на делфините."

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати