20 Април 2024 г. Събота

Договаряме 7 млн. лева на ден или губим европари

2013-09-09 08:56:20
Над 615,5 млн. лв. от еврофондовете трябва да бъдат разпределени за четирите месеца до края на годината, иначе ще бъдат загубени. 

Според европейските правила всички пари, които България получава от ЕС за 2007- 2013 г., трябва да бъдат договорени до края на годината. Сметките показват, че договарянето трябва да върви с темп от средно 7 млн. лв. всеки работен ден.

Все още неразпределени средства има по 6 от 7-те оперативни програми, въпреки че като цяло е прехвърлен общият бюджет от кохезионния и структурните фондове от 15,68 млрд. лв. 

Причината е, че подписаните проекти по “Околна среда” надхвърлят с 52% предварителната сума, показва справка в системата за наблюдение на европарите ИСУН. През нея се отчитат оперативните програми, но не и средствата за развитие на селските райони и за рибарство, пише "Труд".

Най-сериозна сума за договаряне е останала по програмата за бизнеса “Конкурентоспособност”. Разпределени са 85,55% от бюджета  от 2,27 млрд. лв. До края на годината трябва да бъдат подписани договори за още 328,35 млн. лв. За това се разчита основно на схемата за енергийна ефективност във фирмите, по която обаче подаването и разглеждането на предложения и подписването на договори вървеше бавно. 

Според зам.-министъра на икономиката Юнал Тасим в последно време интересът се е повишил и загуба на средства заради слабо договаряне по схемата няма да има. Досега са подписани договори за 3,4% от общо 293 млн. лв.

Близо 90 млн. лв., или по-малко от 3% от общия бюджет, остава да се разпределят по “Регионално развитие”. 18% са все още свободните средства по програмата за администрацията - “Административен капацитет”. За оставащите по-малко от 4 месеца по нея трябва да се разпределят 63,5 млн. лв. 

Около 60 млн. лв. чакат проекти и подпис по “Развитие на човешките ресурси”. Най-малки са неразпределените суми по “Транспорт” - 5,86 млн. лв. и “Техническа помощ” - 4,2 млн. лв.

Всички европроекти трябва да приключат до края на 2014 г., а за разплащане ще има година след това. До момента реално усвоени са 45% от европарите. За следващите 2 г. трябва да бъдат изплатени около 8,67 млрд. лв.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати