20 Април 2024 г. Събота

За 100-те дни, реформите и намеренията. Говори Орешарски

2013-09-09 08:55:10
"Хората да разпознаят в 100-те дни мерки, които са очаквали, и ще съм доволен", казва в интервю за "24 часа" премиерът Пламен Орешарски. 

Той отбелязва, че и най-правилните решения сега ще дадат резултати след известно време поради присъщата инерционност на всяка икономическа система. В процес на изпълнение са антимонополните мерки, по-ефективна конкуренция, защитата на потребителите, стабилизиране на приходната част на бюджета, подобряване на бизнес климата, подготовка на договора за партньорство с ЕК. 

Според Орешарски, за да има видимо подобрение на благосъстоянието ни ще бъде необходим растеж поне от порядъка на 6-8%. 

Няма такива прогнози за следващата година. Затова и много внимателно трябва да преценим приоритетите, като най-вероятно повечето публични дейности няма да получат повече финансиране, за да стане възможно в няколко сфери да обърнем по-голямо внимание, посочва Орешарски.

Най-сигнално действие за намеренията на правителството в икономиката ще бъде бюджетът за 2014 година, коментира "Стандарт". От него ще стане ясно дали ще се правят реформи, или ще се пази статуквото, като предизборно се задоволяват само интересите на отделни групи избиратели. 

От предложения бюджет за 2014 година ще се разбере дали това правителство има намерение да остави някаква следа, някакви дългосрочни позитивни ефекти в държавното управление, или вече се е приготвило за избори.

"100 дни: Равносметка" - под това заглавие "Стандарт" дава думата на бизнеса за оценка на кабинета "Орешарски". Емил Хърсев, финансист: Основната заслуга на правителството на Пламен Орешарски е внасянето на ред в отношенията между държавата и бизнеса. 

Като най-добър пример за доверието към кабинета е съвсем скорошната емисия от 300 млн. евро, която се изкупи за отрицателно време от банки и дружества при доходност 0,6%. Така  пазарът даде своята категорична оценка за правителството на Пламен Орешарски. 

Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капител в България: През първите 100 дни на кабинета "Орешарски" беше разхлабен административният тормоз и  държавният рекет спрямо бизнеса. Безспорно важен приоритет, върху който кабинетът "Орешарски" трябва да се съсредоточи, е Споразумението за партньорство с ЕС през следващия програмен период. 

Бойко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА): Оценката на АБТТА за първите 100 дни на кабинета е много слаба. За първи път от 10 години браншът е без подкрепа за реклама. Закъсняха всички национални кампании на основните пазари.

*****
"Как да прочистим фантомите и за какво ни е машинно гласуване", е анализът в "24 часа" на изборният експерт проф. Михаил Константинов. Според него, за да бъдат изчистени фантомите - име в избирателния списък, зад което не стои избирател, е необходима 1 година, за да могат хората да свикнат с мисълта, че трябва да се регистрират. 

Дали ще стане прочистването на фантомите зависи преди всичко от обществото, което трябва да създаде група за натиск за решаване на тези проблеми. 

Колкото до машинното гласуване, то дава възможност да се изчистят случайно подадените недействителни гласове. При машинния вот отпада и въпросът за преброяването. 

Константинов предлага догодина - когато ще има евроизбори и евентуално парламентарни, да пуснем 100-200 секции машинно и да видим работи ли добре системата. Гласуването по интернет е най-перспективното, но у нас може да произведе неочакван резултат - гетата да "гласуват" 100% по интернет. 

*****

 "Убежище в България? Надежда тука всяка оставете!", коментира "Сега". Задаващата се от Сирия бежанска вълна е поредната "изненада" за властите в България. 

Въпреки ескалиращото от месеци напрежение в Близкия изток страната ни се оказа неподготвена за увеличаващия се брой нелегални имигранти - центровете за временно настаняване отдавна са препълнени, нови няма, реагира се с напълно неадекватни темпове, а вече не липсват и екстравагантни идеи като настаняване в разрушени казарми. 

И това се случва, докато хората, бягащи от ада на Башар Асад, не спират да преминават българската граница в търсене на спасение. Дали обаче не им предлагаме да оставят и последната си съхранена надежда в държава, която прахосва стотици хиляди левове за "спасяване" на бежанците.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати