Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Август 23
Начало arrow Политика arrow Ремонтите на пътищата изместват магистралите

Ремонтите на пътищата изместват магистралите

  Print E-mail
2013-09-04 09:35:55
източник: dnes.bg

След като предишното правителство залагаше на строителството на магистрали, сега на дневен ред излизат ремонтите на пътищата. Това стана ясно от думите на регионалния министър Десислава Терзиева пред „Нова телевизия”.

Тя обясни, че е възложила на Агенция „Пътна инфраструктура” да изготви програма за ремонти, която министърът ще трябва да защити пред правителството по време на процедурата за изготвяне на бюджета за следващата година. Става дума за суми между 80 и 150 млн. лева годишно, коментира Терзиева.

Според нея 35% от пътищата в страната са в окаяно състояние и има нужда от програми за ремонта им всяка година.

Регионалният министър повтори опасенията си, че европейските фондове за новия програмен период няма да стигнат за всички приоритетни проекти. Един от тях е магистрала „Хемус”, чиято индикативна стойност е около 800 млн. евро, посочи Терзиева.

Според нея има различни варианти за финансиране на строителството на пътната артерия, която ще е основна за Северна България.

Освен европейско финансиране „Хемус” може да бъде довършена с публично-частно партньорство, заем или национално финансиране. Терзиева обаче допълни, че публично-частно партньорство може да бъде реализирано само ако анализите покажат, че има достатъчно трафик и инвеститорски интерес.

В момента предпроектното проучване за магистралата продължава и резултатите ще станат готови до 2-3 месеца, допълни още регионалният министър. Тогава ще може да бъде взето решение как ще бъде изградена магистралата.

Терзиева обаче не беше категорична как ще се отрази за пътуващите строителството на „Хемус” с публично-частно партньорство. Според нея не е задължително да бъде плащана тол такса, а „има различни начини”.

Общо средствата от ЕС за инфраструктурни проекти у нас ще бъдат около 1,5 млрд. евро. Индикативната стойност на магистрала „Струма” ще бъде между 800 млн. и 1 млрд. евро. Приоритети обаче са и жп проекти, стана ясно още от думите на Терзиева.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини "Колко важен трябва да е Пламен Георгиев, проваленият председател на злощастната КПКОНПИ", пише в позиция на Кристиан Вигенин от името на ПГ на "БСП за България"."Подиграха ...
  Новини Само след два дни ще гласуваме, за да изпратим своите представители в Европейския парламент, които ще защитават нашите интереси в голямото европейско семейство в следващите пет ...
  Новини Пълна проверка на 746 къщи за гости, които са построени с евросредства започват МВР, НАП и ДФЗ, обявиха МВР шефът Младен Маринов и министърът на земеделието Румен Порожанов. "От 2015 г. до ...
  Новини Изключително висока е цената в обществената поръчка за наем на машините за изборите. Това мнение изрази пред БНР бившият депутат адвокат Петър Славов. Той посочи, че наемът за една машина ...
  Новини Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  За кого ще гласувате на евроизборите?