19 Април 2024 г. Петък

Бездействието ни за Сирия е опасен сигнал, предупреди Кери

2013-09-04 08:50:55

Държавният секретар Джон Кери коментира възможната употреба на военна сила спрямо Сирия, предадоха световните информационни агенции.

Той направи изявлението на изслушване пред комисията по външна политика на американския Сенат. В него взе участие и военният министър Чък Хейгъл.

Той напомни, че американският президент Барак Обама не иска от Америка да воюва и американски войски да се включват в нова война, този път в гражданската война в Сирия.

Но, допълни той, трябва да бъде сложен край на употребата на химически оръжия и това е целта на Обама.

Затова и военни действия не са изключени. Както Обама заяви в речта си по-рано, неговото решение е да има военна операция, ограничена по време и обхват, но крайното решение ще бъде взето от Конгреса през следващата седмица.

Случващото се в Сирия не може да продължава и ние да бъдем свидетели на този ужас, заяви държавният секретар.

Според него, доказателствата, че режимът на Башар Асад използва химически оръжия срещу собствения си народ са неуспорими.

Решението на САЩ какви действия ще бъдат предприети срещу режима в Дамаск е очаквано с внимание от целия свят и е важен сигнал, предупреди Кери.

Хизбула, Иран и Северна Корея биха спечелили от нашето мълчание и бездействие, настоява Кери и предупреждава, че Асад и неговите съюзници ще продължат използването на подобни оръжия, ако светът не вземе нужните мерки.

Министърът на отбраната Чък Хейгъл говори пред Комисията след Кери и предупреди, че химическите оръжия са огромен риск за националната сигурност. САЩ трябва да заявят твърдо, че подобни действия са неприемливи.

Началникът на Обединения щаб на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси също присъства на изслушването и заяви, че задаата му не е била да променя импулса в сирийския конфликт, а как да се намали военния потенциал на Башар Асад.

Той също така предупреди, че Русия може да увеличи военните доставки за Сирия, ако САЩ атакуват. Това обаче не е причина да се колебае да действа.

Председателят на сенатската комисия по външна политика Роб Менендес също е подкрепил провеждането на военна операция в Сирия.

Очаква се днес Комисията да гласува подготвена проекторезолюция, с която се предлага военна операция не по-дълга от 60 дни и без сухопътна мисия.

Възможно е да има удължаване с още месец на срока на операцията.

Конгресът на САЩ ще я разгледа през следващата седмица.

Припомняме, лидерите на Конгреса вече подкрепиха искането на президента Обама за военна операция.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати