29 Март 2024 г. Петък

Наесен с песен - парламентарната сесия чука на вратата

2013-09-04 08:31:07
Началото на новия политически сезон обещава да е и начало на нова протестна вълна, позамряла под лъчите на отпускарското августовско слънце. Организирана ли е тя и кой стои зад нея е основен въпрос за словесни схватки между партиите. Факт е обаче, че отвори ли парламентът врати, политическото колело отново се завърта. Dnes.bg попита анализатори какви са очакванията им от есенната сесия на Народното събрание.

Има ли полезни ходове парламентът, за да спечели обществено доверие?

Това е невъзможна мисия, смята социологът Юрий Асланов. По думите му рейтингът на Народното събрание пада все по-надолу мандат след мандат. Има някакво оптимистично оживление в началото на мандата и пълен крах в края и това се повтаря при всяко Народно събрание. Този парламент започна с нетипично нисък рейтинг и така ще завърши, смята той. 

Според Асланов недоволството в момента не е пряка заплаха за правителството, тъй като характерът на самия протест е малко неопределен. „Той започна с едно основно политическо искане – оставка, и там завършва. По-опасно за правителството би било, ако има римейк на февруарските протести, които имахамного конкретни искания с конкретни адресати за промяна на закони и управленски решения. Не виждам такава опасност поне засега и в този смисъл не очаквам правителството да падне през предстоящия политически сезон, въпреки че той ще бъде доста емоционален и изпъстрен с всякакви събития, заяви той.

Политологът Иван Начев смята, че Народното събрание има полезни ходове, но в напрегнатата ситуация, в която се намираме, те едва ли могат да бъдат оценени и най-вече от тези, които искат незабавна оставка на правителството. По думите му естествено е първият ход на Народното събрание да е обсъждането на избирателния закон, защото при незабавна оставка избори ще се проведат по старите правила и вероятността да се промени картината не е голяма.

Ясно е, че нито една партия няма да има мнозинство и пак ще има коалиция, тоест ще трябва да има задкулисни преговори и договорки, което предизвика в крайна сметка и напрежението в сегашния парламент, каза Иван Начев.  Той напомни, че в момента има само една опозиционна партия в Народното събрание и тя трябва да бъде сериозен коректив в политиките на управляващите, не да „яхне вълната“ на общественото недоволство. Тоест, когато се критикуват едни политики, да се види какво се предлага, допълни той.

Според социолога Мира Радева това е „управление на инат, на обтягане на нервите“, което носи загуба за всички страни. „Свидетели сме на много грозен етап от общественото развитие. Никога не се е случвало по подобен начин да бъде атакувана президентската институция, да бъде разрушавано доверието в нея с повод и без повод. Ръководствата на БСП и на ДПС са изпаднали в тежък реваншизъм“, заяви тя. По думите й тези две партии не биха могли да успокоят духовете, защото в най-голяма степен носят отговорността за създадения олигархичен модел на управление, срещу който хората протестират.

Управляващите обаче и не се опитаха, а направо започнаха с кадрови промени и действия, които разрушиха и без това крехкия социален мир. Най-тежките последствия са за икономиката на страната, защото ни предстоят тежки месеци, тревожна есен и зима, каза Мира Радева. Според нея ГЕРБ нямат друг избор освен да се върнат в парламента и да приемат ролята си на опозиционна партия. 

По думите й политическият сезон ще навлезе в нова фаза вероятно след европейските избори, когато ще има и нова оценка на новите политически заявки.

„В мътна вода риба се лови“ или за роенето на политически проекти 

Как ще се развият новите партии зависи от това доколко създателите им ще успеят да вдъхнат доверие, смята тя. По думите й вниманието е най-вече към Реформаторския блок, защото това е опит за обединение на класическите десни сили, които години наред се карат за „бащино имане“. “Дано са си извлекли поука и вътрешните боричкания да отстъпят място на опита да се синтезира някакъв ясен проект за управление, около който ще се обединят не просто формациите, но най-вече техните избиратели“, каза Радева.

Според нея в момента се лови „риба в мътна вода“, но истинският отговор на въпроса ще просъществуват ли новите проекти, ще получим, когато започнат да редят листи – ако сложат избирателя пред личните амбиции. 

По думите на Юрий Асланов не е обявена политическа платформа като алтернатива на сегашното статукво. „Очевидно нито една от партиите в момента не е подготвена да атакува статуквото. Единствената партия, заинтересована да има много бързи избори, е ГЕРБ - заради заплахата от разпад на партията, особено на парламентарната група, но другите не са, те трябва да се подготвят, заяви той. 

По думите му следващият политически сезон ще бъде съпътстван най-вече с раждането на нови политически проекти, които също не са подготвени за бърза смяна на статуквото. На тях им трябва време да се впишат в обществено-политическата ситуация, да бъдат разпознаваеми, да се популяризират техните лидери, каза Асланов.

Иван Начев също смята, че новите политически проекти нямат голяма полза от бързи предсрочни избори. По думите му в дългосрочна перспектива нито една от тези партии не може да управлява самостоятелно. „Едни избори догодина заедно с европейските избори могат да дадат възможности на тези политически формации под някаква форма да се конституират, да изразят своите политически послания и те да достигнат до всички нас като граждани. В противен случай ние ще наблюдаваме един парламент с четири, най-много пет политически сили – силно фрагментиран и силно нестабилен“, смята политологът.

Обстановката в Сирия сред предизвикателствата за властта


Според Иван Начев случващото се в Сирия при всички случаи може да рефлектира върху работата на парламента. По думите му при ескалация на напрежението управляващото мнозинство и опозицията ще бъдат изправени пред множество нови предизвикателства, за които не са мислили до момента. В такава ситуация оставка на правителството означава служебен кабинет и неработещ парламент и в известен смисъл размиване на политическата отговорност, ако се наложат важни решения.

Българинът е като че ли много фокусиран върху вътрешните си проблеми и склонен по-малко да се интересува какво се случва при съседите, коментира Мира Радева. В ситуация на възможна война, в която и страната ни да бъде въвлечена, тревогата на общественото мнение е сериозна и с основание. Когато става дума за война, политическите боричкания са склонни да отстъпват на заден план, хората като че ли са склонни да се обединят срещу общата заплаха от разрушаване на малкото политическа стабилност, така че тази ситуация по-скоро би трябвало да играе в полза на управляващите, заяви тя.

Юрий Асланов смята, че ако страната ни се ангажира с пряко участие във военни действия в Сирия, правителството ще си спечели изключително много противници в това число и в редиците на сега подкрепящите го. 

Избори, избори ....а може би не

Асланов прогнозира, че до следващата пролет няма да има избори, а през май евроизборите ще покажат съотношението на силите. На основа на резултата, ако той е много изненадващ, може да възникне предизборна ситуация за национален парламент. Избори сега няма да променят нищо, освен че след тях ще започнат протести с нови искания за нови избори, а това само ще задълбочи кризата и няма да реши нито един проблем, категоричен е той. 

„Колкото по-бързи са изборите, толкова по-нестабилен ще бъде следващият парламент“, смята и Иван Начев.

От конституционна гледна точка възможностите скоро да има предсрочен вот са практически нулеви, посочи Мира Радева. Според нея може месеци наред да сме свидетели на продължаващи протести, на вълна от социално недоволство и същото управление „на инат“. Тя също смята, че изборите през следващата година за Европейски парламент ще бъдат лакмус за промяната в политическата ситуация и там реално ще се види много ли са загубили БСП, ДПС и „Атака“ от властта или напротив – са относително стабилни.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати