25 Април 2024 г. Четвъртък

Станишев: Спонтанността в протестите е отшумяла

2013-09-04 08:30:10

"Протестите са част от общия план да се стигне до нестабилност. Зад това стоят конкретни икономически и политически интереси", заявява в интервю за "Труд" лидера на БСП Сергей Станишев. По думите му спонтанността е отшумяла. "Все по-голяма тежест в него придобиват повече организационният елемент и политическият интерес - на ГЕРБ за запазването на статуквото, и на старата, нова десница - за възраждането и политическото й влияние", смята Станишев. Той е на мнение, че оставката на правителството няма да реши проблемите на държавата. "Ние сме отворени за диалог, но ултиматум няма да приемем - нито правителството, нито БСП", категоричен е лидерът на левицата. В чисто партиен план те са заинтересовани да се проведат незабавно избори. "БСП ще бъде първа политическа сила с по-добри резултати от тези, които получихме през май. Но това, което ни възпира от подобно егоистично действие, е интересът на държавата. Какво означава за една година да има пет правителства"Сигурен съм, че акоднес кажа "Избори веднага!"Ама, как така, ние не сме готови!"

Жив щит ще осигури достъпа на депутатите до парламента днес, анонсира "Стандарт" на първа страница.

Междувременно анализът на "24 часа" определя готовността на Реформаторския блок за предсрочен вот на 60 процента. Желанието им за него пък е сто процентово. Подобно е положението и в ГЕРБ, за разлика от ДПС, където желанието за избори е сравнително ниско - 5 процента.

Обществото очаква да се обединим. Това е заглавието над интервю в "Телеграф" със зам.-председателя на Народното събрание Мая Манолова. "След откритите призиви на ГЕРБ за организация и участие в протестите, вече за всеки е ясно, че те стават изцяло политически. Явно гражданската енергия се поизчерпи и затова заинтересованите партии се опитват да я подкрепят с партийно-политическа енергия. Казано с други думи - опитват се да подплатят протестите с партиен силикон. Ясно беше, че се търсят опити за рестарт и за иновации в протестната вълна, но това, което в момента е обезпокоително, е откровеното търсене на ексцесии", коментира по темата Манолова.

В интервю за "Сега"Трите месеца на улични протести извадиха на показ може би повече, отколкото в предишните години, отдавна трупани тежки разделения в българското общество. Сблъсъкът между протест и власт е само върхът на айсберга. Социалната поляризация, формирането на нови йерархии по доход, професионален статус, местоживеене са самият айсберг. Управляващите се опитват да се възползват от класическия принцип "разделяй и владей", да усилват и огласяват разделенията, но това не променя факта, че те съществуват." Правителството на 100 дни - отсъстващ премиер, хаотични министри. Тази оценка дава "Сега" за първи дни на управление на кабинета "Орешарски".

В интервю за "Преса"Искрено вярвах в намеренията на Сергей Станишев след изборите да остави Пламен Орешарски да формира експертно правителство. Надявах се да няма партийни апаратчици и фигуранти в него, а хора, които да се справят с Херкулесовата задача да изгребат авгиевите обори, останали след ГЕРБ, и да ни върнат обратно към нормалното. Вместо това получихме сценарий, взет от популярен фентъзи сериал. Имаме малолетен суверен, от чието име управлява корумпиран, безидеен и безпринципен регентски съвет. Назначена е един фигурант за "ръка на суверена", който е формирал правителство на принципа на феодални васалства и ленни владения. Едно се говори, съвсем друго се върши - важното е касовите потоци в държавата да са овладени от регентите."

Конфликтът в Сирия и днес продължава да бъде една от най-коментираните теми в печата. В тази връзка "Труд" цитира изказване на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който препоръчва в много кратки срокове да се намерят помещения, в които да се настаняват бежанците. "Ресурсите на страната са ограничени. Местата, определени за настаняване на бежанци, са изчерпани. Оттук-нататък сме в аварийна ситуация. До края на годината трябва да вземем мерки, в противен случай може да попаднем в хуманитарна криза", алармира Йовчев.

Бежанците от Сирия, които идват у нас, носят заплаха от разпространение на опасни болести, алармира "Труд" в друга статия. Най-лошото, което може да се случи и засега е възможно само теоретично, е да се влоши хигиената в бежанските лагери в Турция и Йордания, достигащи до един милион души. Тогава ще се появи риск от коремен туф и у нас, защото той е в директна връзка с лошите санитарно-хигиенни условия.

На първа страница "Телеграф"В Сирия хората се колят като кокошки. Мен не ме интересува кой ще е на власт. Като обикновен човек, който плаща за тази война, искам Сирия да се върне три години назад и да има мир, нищо повече." Това разказва търговец на бижута и наргилета на столичния Женски пазар. От четвърт век 53-годишният Ахмед има бизнес в България. Преди време гостувал на роднините си в окръг Халеб.

Пред "Стандарт"В сегашния финансов период на ЕК има четири фонда, които подпомагат страните в подобни ситуации - за охрана на границите, за приемане на бежанци, за доброволното връщане на бежанци от страни, от които са тръгнали, за интегриране на бежанци, в страната, която ги е приела. ЕК би се отнесла с голямо разбиране, ако през тази година в България се появи потребността от финансиране. Би трябвало България да може да се справи с хиляда, две или три хиляди бежанци, но има възможност да поиска помощ. Елемент от инструментите на ЕК, който е най-подходящ за сегашните условия, е Фронтекс. Ако ситуацията много се усложни, ние знаем, че в следващите седем години има пари, може да подготвим програма, да кандидатстваме. Ако се наложи приемането на повече бежанци в някои от регионите и общините в България, на тези общини също може да им се даде възможност да използват европейските кохезионни и структурни фондове за развитие на икономиката, за подобряване на околната среда."

Многолюден протест и блокада на подстъпите към Народното събрание ще посрещнат депутатите при голямото им завръщане след ваканцията днес, съобщават водещите всеки  дневници. Автобуси с хора от цялата страна бяха извозвани цял ден вчера до София, за да могат да се включат в протеста рано сутринта пред парламента днес, алармира на първа страница "Дума". От ГЕРБ обявиха, че ще мобилизират срещу кабинета около 5000 души, като най-големите групи се очаква да бъдат от София, Пловдив, Перник и Пазарджик. Бившата управляваща партия обяви, че била провела и технически разговори с Реформаторския блок, които също поели ангажимент да мобилизират своите симпатизанти.

"Конфликтът между управляващите и европейските посланици у нас ескалира", констатира на първа страница "Сега". Правителството реши по безпрецедентен начин да си разчисти сметките с подкрепилия протестиращите българи френски посланик у нас Филип Отие, като не го предложи за орден "Стара планина". Гневът на управляващите ще си навлече и британският посланик Джонатан Алън, който вчера публично разкритикува българската политическа класа, че не се вслушва в исканията на недоволните българи, и предложи кардинални реформи за връщане на общественото доверие.

Няма да затягаме коланите, ще се опитаме да имаме паралелно добра фискална политика и да рестартираме растежа, заявил финансовият министър Петър Чобанов пред Ройтерс в Блед, Словения, пише на първа страница "24 часа". Министърът прогнозира, че до края на 2013 г. ръстът на икономиката ще се движи от 0,6 до 0,8 на сто от БВП. Икономиката ни обаче ще набере инерция и още догодина ръстът ще се вдигне до 1,8 процента.

Жителите на село Мадара стават стопани на жп гарата под прочутия скален релеф на Мадарския конник. Досега тя бе собственост на Националната компания "Железопътна инфраструктура", информира под глава "Новинар". Сега мадарчани ще умуват как да превърнат своята нова придобивка в туристическа атракция.

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване на 18 млн. евро по проекта за АЕЦ "Белене", съобщава на първа страница "Преса". По-рано през деня Мария Капон /ЕНП/ и Иван Иванов /ДСБ/ обявиха, че при правителството на ГЕРБ и при служебния кабинет са изплатени 7,5 млн. лв. за консултантски услуги по "Белене", и то след спирането на проекта.

Според челото на "Труд" огромна част от сайтовете за онлайн залагания, забранени от Държавната комисия по хазарта, се отварят без никакви проблеми от България и в тях може да се играе, ако се ползва по-малък доставчик на интернет. В момента комисията прави проверки на доставчиците. Онези, които не забраняват достъпа до сайтовете без лиценз, включени в черния списък, ще плащат глоби между 10 хил. и 30 хил.

Под заглавие "Гражданите се загубиха в лабиринта на цифровизацията" "Сега"тъмна Индия" за около 210-те хиляди правоимащи да получат декодери 25 дни преди окончателното спиране на аналоговия сигнал. Процесът за получаване на ваучери и безплатни декодери от социално слабите и възрастни хора е толкова неясен, че дори самите институции, ангажирани с раздаването им, си противоречат в наставленията как и къде става това, показва проверка на "Сега". Стотици семейства от Босилеградско и Западните покрайнини останаха без българска телевизия, алармира "Труд".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати