20 Април 2024 г. Събота

Разследват присвояване за ?18 млн. по "Белене"

2013-09-03 20:27:03

Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване по проекта "АЕЦ "Белене", съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Присвояването е в особено големи размери - 18 млн. евро, и представлява особено тежък случай, се посочва в съобщението. Събират се и доказателства за други престъпления, включително безстопанственост. Делото е възложено на Следствения отдел при Градската прокуратура. Засега от обвинението не съобщават повече подробности заради следствената тайна.

Производството е образувано на 09.08.2013 година.

По-рано днес председателят на ЕНП Мария Капон, председател на Инициативен комитет "БеляНЕ", и Иван Иванов от ДСБ обявиха на пресконференция, че имат данни, че продължават плащанията към фирмата консултант по проекта за втората ни атомна централа. От прокуратурата обясняват, че в момента разследването все още продължава.

Правителството на Бойко Борисов и служебният кабинет на Марин Райков също са правили плащания по проекта "Белене" въпреки решенията на Народното събрание за спиране на строежа на втората ядрена централа, информира Капон.

Според нея и Иванов става дума за над 7 милиона лева. Двамата показаха три фактури. Първата с дата 10 септември 2012 г. Втората е в седмицата след провеждане на референдума - от 4 февруари 2013 г. за 520 000 лв. по проекта. Тогава министър на икономиката е Делян Добрев.

Третата е за над 4 млн. лв. - тя е от 29 май 2013 г. и е подписана в последния работен ден на служебния кабинет с министър Асен Василев и в деня на клетвата на новото правителство на Пламен Орешарски. Фактурите са на обща стойност около 7,5 млн. лв., поясни бившият депутат от ДСБ Иван Иванов. Сумата НЕК е платила на „Уорли Парсънс“ за „нормален труд“ и „нормални разходи“, каза още той.

Иван Иванов поиска отговор от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев дали при настоящото управление продължават подобни плащания, тъй като това е „противозаконна практика“. Според него такива плащания са и противоконституционни, тъй като противоречат и на решението на Народното събрание за спиране на строежа на втората ядрена централа.

Служебното правителство не е сключвало договори и не е извършвало плащания за АЕЦ “Белене”, уточняват от пресслужбата на служебния премиер Марин Райков.

„Във връзка с оповестена днес информация за издадена на 29 май фактура, свързана с плащания около АЕЦ “Белене”, категорично заявявам от името на служебното правителство, че технологично е абсолютно невъзможно да бъде извършено подобно плащане“, пише в съобщението.

Одобрението и подобни плащания имат строго фиксирана процедура, която минава през различни нива на одобрение. На практика, ако фактурата е издадена на 29 май, както се твърди, е невъзможно плащането да бъде извършено в мандата на служебното правителство, съобщават от пресслужбата.

"По време на мандата ми като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебния кабинет не са изплащани средства по проекта АЕЦ „Белене”, казва в свое изявление до медиите Асен Василев, служебен министър на икономиката, енергетиката и туризма.

След решението на Народното събрание за спиране на проекта "Белене" не съм разрешавал каквито и да било плащания по този проект. Така отговори на обвиненията Делян Добрев, цитиран от Агенция "Фокус". С поред него инициативният комитет трябва да се съсредоточи върху позицията на сегашното правителство за този ненужен проект.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати