27 Април 2024 г. Събота

Жега в парламента

2013-09-03 09:27:15

Жега в парламента и около него обещава утрешният първи работен ден на депутатите след ваканцията, пише под глава "Труд". Още в 8 ч сутринта обединените в "Протестна мрежа" планират пълна блокада на Народното събрание. Призив за масово участие в протеста отправи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

За първите си сто дни кабинетът "Орешарски" е заложил на стабилизирането на публичните финанси, спешни и средносрочни социални мерки и промени в енергетиката. Това става ясно от проект за отчет на първите дни на правителството, допълва "24 часа".

В доклада му са изброени 31 социални мерки, които правителството и управляващото мнозинство са предприели за бедните и семействата, лаконични бяха от Министерския съвет. Орешарски ще отчете разплащането на държавата с бизнеса, както и ще поеме ангажимент да няма повече забавяне на ДДС. Миналата седмица Орешарски е поискал от всичките си министри кратки отчети за свършеното в ресора им.

Бежанците от Сирия, които може да дойдат у нас до края на годината са между 6000 и 10 000 души. Тази статистика обяви министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНТ, алармират водещите всекидневници днес.

"Бежанците чукат на вратата, а властта се чуди какво да прави", е заглавието над анализа в "Сега" по темата. "Бежанската вълна няма накъде другаде да се зададе, защото България е единствената посока, в която те виждат лъч светлина", прогнозира в интервю за "Телеграф" опозиционерката Надя Хамами.

"Имам предвид като крайна цел и като начало също така, защото много хора идват тук с намерение да отидат другаде, да получат статут на бежанци.. Най-голям е интересът към Швеция, на второ място - Германия, Великобритания, последвана от Норвегия.

Емигрантите имат интерес и към Белгия. Смея да твърдя, че онези, които предприемат такава стъпка обикновено са добре образовани. По-слабо образованите гледат да се устройват там, където са попаднали като първа дестинация - в България, в Ливан, в съседните на Сирия страни", уточнява Хамами.

На първа страница "Дума" акцентира върху изказване на министърът на отбраната Ангел Найденов: Вариантът България да влезе в "коалиция на желаещите" по отношение на военни действия в Сирия е неприемлив и към него трябва да се отнасяме много резервирано. Възможностите за политическо решение на конфликта все още не са изчерпани, а към военно решение трябва да се пристъпи само когато се убедим, че всички други алтернативи са изчерпани.

"Военната намеса трябва да изчака", призовава от страниците на "Стандарт" Сергей Игнатов, министър на образованието по време на управлението на ГЕРБ. По думите му страната е само предмостието на една друга задълбочаваща се криза - излизайки извън нея, има опасност да се разтърси целият регион. "Добре, да речем - ще има военно решение, за да не се използва химическо оръжие. Обаче дори и ако се смени властта в Сирия, проблемът няма да се разреши. Аз все още вярвам, че дипломацията трябва да бъде най-активният фактор", подчертава Игнатов.

В Сирия ще се повтори либийската авантюра, категоричен е о.р. ген. Кирил Цветков. В интервю за "Преса" той се аргументира: "Ако някой смята, че обстановката там е взривоопасна заради евентуалното използване на химическо оръжие от правителствените войски на Башар Асад, дълбоко се лъже.

Задава се военна операция на коалиция от държави, която вероятно ще е без санкцията ООН, което стана практика през последните години. Причините за военна намеса са свързани с ролята, която изпълняваше Сирия в този регион, особено по време на войната в Ливан и следвоенната й подкрепа за антиизраелските организации. Поводи за военни действия винаги се намират. Така беше в Косово, в Ирак, в Либия, в Афганистан. А сега и в Сирия и в Египет. Това е част от политиката за нов световен ред и всички, които не са съгласни с него, може да бъдат санкционирани. От 30 години се знае, че Сирия разработва химическо оръжие. Че притежава възможности да го използва и ако някой искаше да спре химическата програма на Сирия, можеше да го направи."

"Ненаправеното от Борисов даде дневния ред на Орешарски", категоричен е социологът Живко Георгиев. В анализ за "24 часа" експертът пояснява: Нещата, които правителството направи за 100 дни, са много различни от направените от предишното правителство. Може дори да се каже, че този кабинет бе облекчен, защото трябваше да започне 10-15 мерки, очевидно ненаправени от кабинета "Борисов".

"Държавата взе лесен заем. Две седмици след като парламентът отхвърли президентското вето върху актуализацията на бюджета, правителството изтегли заем от 300 млн. лв. Той е под формата на 1-годишни държавни ценни книжа, пласирани в понеделник при засилен интерес от страна на банки, фондове и други инвеститори. Операцията е част от извънредния дълг за 1 млрд. лв., който беше предвиден с актуализацията на бюджета. И до момента няма пълна яснота как ще се използват средствата", коментира на първа страница "Капитал Daily".

"НОИ иска пенсионната възраст да расте с продължителността на живота", съобщават на първа страница "Сега" и "Новинар". Идеята за това лансира управителят на института Бисер Петков. Вариантите според него са два - да се отчита продължителността за минал период или да се гледа прогнозата за предстоящата продължителност на живот. Според Петков хората имат право да правят своите разчети кога да се пенсионират и подобен подход ще им даде тази възможност, посочва "Сега".

Всяка 8-а софиянка използва услугите на прислужница. Най-често се наемат домашни помощници, които освен почасово чистене и подреждане на къщата могат да бъдат и детегледачки. Тази статистика публикува на първа страница "Телеграф".

Цифровата телевизия най-вероятно ще тръгне от 1 октомври. Това обявява за "24 часа" зам. транспортният министър Георги Тодоров. От тази дата в рамките на няколко дни ще бъде изключен аналоговият сигнал в цялата страна. Около 12 септември ще бъдат подписани договорите с доставчиците на декодери за още 86 500 бедни българи. След спиране на аналоговия сигнал ще се анализира колко ще останат без телевизия, тъй като покритието с цифров сигнал е на 95 процента. Вероятно броят на тези абонати е колкото един среден български град.

Трябва да разкрием архива на държавните фирми отпреди приватизацията, призовава в интервю за "24 часа" председателят на Държавна агенция "Архиви" Иван Комитски. "Като гражданин и историк ми е интересно да видя колкото се може повече документи, които са разсекретени. Ако имаме готовност, архивите на Политбюро ще са качени в интернет до 9 септември", казва Комитски. Основната идея за развитие на държавния архив е свързана с дигитализация, но това изисква огромен ресурс - и материален, и човешки. Но това е единственият път и той трябва да бъде изминат", смята председателят на агенцията.

"България винаги ще остане моят дом. Аз винаги имам вяра в страната ни, в народа ни и знам, че българският дух не може да бъде потъпкан от нищо", казва в интервю за "Труд" световният шампион по ораторство Пресиян Василев. Преди дни в САЩ той спечели съревнованието, организирано от неправителствената организация Toastmasters. Младият българин смята, че ораторството днес помага на хората, помага да не зависят от технологиите: "Социалните мрежи като фейсбук ни пречат да общуваме лице в лице. Технологиите не бива да заемат толкова огромна част от живота ни, защото губим човешкото общуване", подчертава Василев.

Според водещата новина на "Монитор" намереният скелет в Перперикон си прилича като брат близнак с открития през 2012 г. край Созопол вампир. Сензационната находка излезе наяве при проучване на средновековно погребение. Информацията засега е оскъдна, тъй като е разкрит само горният слой от гроба. Засега специалистите могат да кажат само, че става дума за мъж на около35-40 години. От няколко монети на повърхността става ясно, че погребението се датира към ХIII - XIV век.

"София ще има театър в метрото", анонсира "Сега". Съвсем скоро Столична община ще обяви конкурс за проекта, казва пред изданието главният архитект на София Петър Диков. Идеята не е нова, но отскоро е решен проблемът с мястото и се очаква пилотният проект да се реализира под земята в пространство на метростанция "Джеймс Баучер", която сега е последна от втория лъч на метрото от "Надежда" до "Лозенец". Вчера кметът на София Йорданка Фандъкова е имала среща с председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев, който е изявил желание да управлява мястото и то да е театрално пространство.

Учениците ще ходят на работа във фирмите още преди да завършат. Целта е да натрупат опит и професионални умения. Тази идея за реформа в образованието лансира икономическият министър Драгомир Стойнев, информира на първа страница "Стандарт". Пилотният проект трябва да тръгне още тази есен. Идеята е уроците в класните стаи и практиката да са 50:50.

"Една от най-важните причини, за да не могат хората да открият в професионалната практика на психолозите и психотерапевтите възможности за справяне със своите проблеми, е фактът, че хората още от ранна детска възраст научават, че да си автентичен, да си самият себе си е опасно", подчертава в интервю за "Новинар" професионалният психолог Пламен Димитров.

Друга основна причина хората да не търся лекарска помощ за психологическите си проблеми е висока цена на лечението. Въпреки това статистиката показва, че през последните 20 години с пъти е увеличено ползването на професионални услуги. "Друг е въпросът, че при липсата на тази регулативна рамка много хора злоупотребяват с нуждите и проблемите на българските граждани. Не визирам само врачките. Има изключително много гурута на това ню ейдж течение позитивно мислене и различни други форми на неоспиритуализъм, които заместват работата с проблемите с поредната фалшива реалност", алармира докторът.

"Приемат ни за луди, че работим за 700 лв.", е заглавието над интервю в "Труд" със Стоян Миланов, национален консултант по спешна медицина и директор на "Пирогов". "Всеки път, когато разписвам трудов договор с лекар за тази сума, изпитвам невероятен срам. Питат ни за какво въобще работим. А ние им отговаряме, че сме достатъчно луди да го правим, тъй като си обичаме професията", споделя Миланов.

Очаква ни вълна от хепатит А наесен, алармира в интервю за "Монитор" Ангел Кунчев, главен санитарен инспектор. Септември и есенните месеци са времето, в което той се проявява, особено този от тип А, причиняван от лоша хигиена.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати