17 Април 2024 г. Сряда

Нова образователна идея - хем учиш, хем работиш... шлосер

2013-09-02 19:28:47

Образование и препитание – от това се нуждаят българите, категоричен е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

В Хасково той сподели, че по време на всички срещи бизнесът е изтъквал пред него катоосновен въпроса с липсата на квалифицирана работна ръка.

"Инвестицията в образование е инвестиция в икономиката и в дългосрочен план - в заетост. Затова аз ще поддържам пред колегите си в Министерския съвет предложението за разглеждане на образованието като стратегически сектор и съответно насочване на по-големи бюджетни средства, включително и за реформирането му", сподели министърът.

Стойнев обяви, че през септември предстои подписването на съвместно споразумение между Министерствата на икономиката, на образованието и на труда и социалната политика, за да се въведе понов начин дуалната система в образованието.

Министърът поясни, че според тази система младите хора ще учат през половината от времето, а през останалата половина ще работят.

"С тази реформа се цели учениците да се обучават и на занаяти, които да отговарят на нуждите на българския бизнес – инженери, шлосери, технически специалист и др.", аргументира се Стойнев.

"Следващият ни бюджет ще бъде насочен към образованието, така че да подготвяме кадри. Не може да нямаме конкретна реформа в образованието, която да отговаря на нуждите на българския бизнес. Имаме нужда от инженери, от шлосери, от заварчици, но най-вече от технически кадри. Бизнесът, който се разраства, има нужда от подкрепата на държавата", е мнението на Стойнев.

Икономическият министър обяви, че правителството започва активен диалог с българския бизнес, като политиките ще се формулират отдолу нагоре, а нямат да се спускат, както е било до сега.

"Предстоят срещи в цялата страна, в рамките на които искаме да чуем проблемите и вижданията на икономически активните представители на големия, средния и малкия бизнес. Стратегии, политики и промени ще се правят съгласувано с тях", зарече се Стойнев.

По време на разговорите с представители на бизнеса министърът сподели и плановете за провеждане на нова външноикономическа политика.

"Тя трябва да е резултат от сериозен анализ, който да открои нови бързоразвиващи се пазари и да оцени потенциала на българските производители. Безвремието и инерцията във външноикономическа политика трябва да бъдат преодолени и държавата да помогне за отваряне на врата за българска продукция към перспективни пазари", категоричен бе той.

"По време на всички разговори бе изразена принципна подкрепа за политиката на правителството и желание за стабилност и избягване на нов период на политическо безвремие", завърши Драгомир Стойнев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати