Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Фев 28
Начало arrow Политика arrow "Алфа рисърч" за изборните нагласи: БСП с малко пред ГЕРБ, Реформаторският блок ...

"Алфа рисърч" за изборните нагласи: БСП с малко пред ГЕРБ, Реформаторският блок трети със 7.6%

  Print E-mail
2013-09-02 09:42:50
източник: dnevnik.bg

В началото на новия политически сезон БСП води по електорална подкрепа над ГЕРБ, на трето място е Реформаторският блок. Това показват данните на изследването на "Алфа рисърч" "Обществените нагласи в навечерието на стоте дни на кабинета "Орешарски", публикувано днес на сайта на агенцията.

"Най-значимият резултат за БСП от двата месеца протести и контрапротести е консолидирането на нейния електорат – ефект, който обичайно се регистрира, когато избирателите й се усещат атакувани", коментират от социологическата агенция. Социалистическата партия има лек електорален превес - 18.4%, над ГЕРБ - 15.6 на сто. Според "Алфа рисърч" симпатизантите на предишните управляващи, обратно на левицата, са по-демобилизирани.

Реформаторският блок събира 7.6% подкрепа от общия брой избиратели. "Основно предизвикателство пред него остава запазването на мотивацията за гласуване сред десните привърженици, ако изборите бъдат отложени прекалено напред във времето", смятат от агенцията.

Четвърти са ДПС, която поддържа традиционните си позиции от 5.8 на сто електорална подкрепа. "Техните симпатизанти се отличават с много висока мобилизация за участие в евентуални избори и с изключително силна идентификация с кабинета "Орешарски", пише "Алфа рисърч".


В нишата на националистическия вот "Атака" губи подкрепа и спад до 1.5%. Избирателите се отливат към Националния фронт за спасение на България (НФСБ), които събират 3.1 на сто.

Делът на привържениците за бърза оставка на правителството и нови избори се запазва в рамките на 40%, като 38 на сто подкрепят провеждането на парламентарни избори заедно с европейските през май следващата година.

Твърди привърженици на кабинета са 19% от избирателите. "Те смятат, че най-добрият вариант е правителството да изкара пълен четири годишен управленски мандат. Времевият хоризонт на настоящия кабинет обаче е един от въпросите, който разделя симпатизантите на БСП и ДПС", пише в изследването и се добавя, че докато 40% от левите симпатизанти смятат, че най-добре е да се проведат предсрочни избори през май следващата година, 59 процентни пункта от избирателите на ДПС са твърди в настояването си за пълен мандат.


Висок остава делът на "търсещите" избиратели. Около 20% не разпознават в нито една от съществуващите партии алтернатива на статуквото. Най-младите и високо образованите търсят алтернатива в евентуална партия на протестиращите. Техните родители – в друга, различна от управлявалите досега формации.

"Парламентарните партии са достатъчно инертни, новосъздаващият се Реформаторски блок – недостатъчно популярен, за да се правят прогнози кой ще успее да привлече този колебаещ се вот", смятат от "Алфа рисърч". Според агенцията е възможно това да бъдат както някои от сега съществуващите партии, така и напълно нови субекти. "Предвид характера на политическата криза на 2013 г. обаче, бъдещите електорални нагласи до голяма степен ще зависят от това кой ще излезе морален победител от настоящите протести и контрапротести", отчитат социолозите.
  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  Новини Слави Трифонов учреди партията си с новото име "Има такъв народ", съобщи БНР. На учредителното събрание не бяха допуснати представители на медиите. Присъствали са 808 делегати, при ...
  Новини Не искам да се надлъгваме с това кой водомер на коя територия е. Ще си получат актовете. Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред БНТ по повод ...
  Новини Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?