20 Април 2024 г. Събота

50% повече неосигурени пациенти – главно алкохолици и самотници

2013-09-02 09:34:19
до 50% са се увеличили неосигурените пациенти в големи столични болници, алармира "Труд". В "Пирогов" през 2012-а неосигурените болни са били 426. За лечението им са дадени 411 000 лв. "А за първите шест месеца на тази година са 303-ма или ръстът им е от 42%, за които са похарчени 267 000 лв.", посочи доц. Стоян Миланов. Той подчерта, че са свикнали с подобни пациенти, повечето от които са клошари и алкохолици. "В момента в "Пирогов" буквално живее една незряща пациентка с диабет и много усложнения. Тя съжителства с мъж, който обаче сменил ключалката на апартамента и няма кой и как да я прибере, а ние не знаем какво да направим", разказа доц. Миланов.

В Първа градска ръстът на неосигурените т.г. е от 27%. С 10 % повече пък са приетите без платен "данък" здраве в Пета градска болница, каза шефът й д-р Борил Петров. А в спешното отделение на столичната "Св. Анна" вече всеки трети приет е неосигурен. Това прави по над 200 души седмично. "Става дума за роми и дошли от провинцията пациенти, някои от които дори нямат паспорти", съобщи директорът на лечебното заведение д-р Димитър Димитров. Изводът е - алкохолици и самотници точат болниците.

"България не трябва да се ангажира с военно участие в Сирия", категоричен е заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов, който е и председател на Комисията по външна политика в парламента. "Ситуацията в Сирия, от една страна, не е толкова нова, ние вече имаме опита от други подобни конфликти, но трябва да кажем, че този пореден конфликт носи много по-голяма интензивност", споделя той пред "Дума". 

Депутатът посочва, че за първи път от много години позициите на Великобритания и САЩ не съвпадат. "Най-сложното е формирането на нашата позиция по отношение евентуално военно развитие на конфликта. Мисля, че трябва едновременно да покажем разбиране за тежестта на проблемите и в същия момент България да не допринася за ожесточаване на напрежението, за неговото използване да се пренесат в него различни геополитически интереси, което е трудно. Ние нямаме такива мотиви и затова нашата позиция може да бъде доста солидна и да се дават възможности за развитие във времето", обясни народният представител. По думите му различните страни твърде предпазливо се опитват да предвидят последиците от едно или друго поведение. Относно бежанската вълна шефът на външната комисия заяви, че нашите капацитети са почти изчерпани. Той не изключи възможността да се оказва помощ на пострадали сирийски граждани в конфликта, което е позиция, изразяваща съпричастност. Но в същото време е необходимо да се засили контролът по границите, смята Стоилов. Според лидера на Движение "България на гражданите"За България няма безопасен избор по казуса "Сирия". 

Темата е продължена и от анализа на проф. Драгомир Драганов, направен за 24 часа . "Ако окажем логистична подкрепа за Сирия, Сарафово ще ни се види като детска игра. Президентът трябва незабавно да свика Съвета за национална сигурност и да чуе експертите, а не политиците."

"45 минути, които промениха курса към Сирия" е коментарът на "Труд" на първа страница, разположен върху снимка на войник, почистващ дулото на танк. След разходка с такава продължителност по южната морава на Белия дом Барак Обама поиска Конгресът да реши за удар по Сирия, което отложи очакваните нападения поне с 10 дена. Въпреки забавянето израелската армия по сирийската граница е в бойна готовност.

"Сега"Три месеца не стигнаха да заработи министерството на проектирането". Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов почти не се изявява никъде извън присъствието си на заседанията на правителството. Неговото ведомство все още не е заработило реално, макар че му бяха прехвърлени десетки щатове от други министерства. Какво точно прави министър Иван Данов е пълна мистерия. 

"Няма договорки с ГЕРБ, няма и условия за избори. Ескалацията е сценарий, при който всички губят. Имаме много задачи за есента, а оценката за работата на кабинета ще я дадат хората на евровота догодина", коментира политическата реалност председателят на НС Михаил Миков за "24 часа". 

Пред "Преса"Кабинетът да говори повече за успехите си. Правителството много последователно си върши работата и се отчита всеки месец. Орешарски и неговите министри свършиха огромна работа, но още не успяват да обяснят това на хората."

Очакваното увеличение на акцизите в ЕС и нарастващите разходи за спазване на все по-стриктни изисквания за производителите на цигари ще бъдат прехвърлени към крайния потребител с по-високи цени. Това се казва в анализ на "Индъстри уоч", изготвен от Георги Стоев и Лъчезар Богданов и публикуван от "24 часа". 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати