25 Април 2024 г. Четвъртък

Меркел и Щайнбрюк против участие на Берлин във военна акция в Сирия

2013-09-02 09:33:23
Германският канцлер Ангела Меркел и нейният основен съперник на предстоящите на 22 септември в страната парламентарни избори Пеер Щайнбрюк се обявиха против участието на страната в евентуалната военна операция в Сирия. В единствения телевизионен дебат помежду си преди  изборите двамата влязоха в сблъсък за политиката на Берлин за преодоляване на кризата в еврозоната и по-конкретно за Гърция, предадоха ДПА и Ройтерс.

Меркел и Щайнбрюк се обявиха против участието на Германия в евентуална военна операция в Сирия. Канцлерът призова за колективен отговор от страна на ООН. Опозиционният кандидат каза, че ще съжалява много, ако Съединените щати нанесат военни удари в Сирия без международен мандат. 

Евентуалната военна интервенция в близкоизточната държава е много непопулярна в Германия.

Щайнбрюк похвали бившия сътрудник на разузнаването на САЩ Едуард Сноудън, който издаде тайни американски шпионски програми. В същото време той отклони въпрос дали социалдемократите ще дадат на Сноудън убежище в Германия, ако дойдат на власт. 

Социалдемократът Щайнбрюк обвини консерваторката Меркел, че е изцедила южноевропейските държави с наложените от нея строги мерки за икономии. Той определи европейската стратегия на канцлера като провал.

Меркел отговори на Щайнбрюк с усмивка, като му напомни, че е гласувал в парламента в подкрепа на всички тези мерки за преодоляване на икономическата криза в еврозоната. Тя освен това отбеляза, че именно при нейния предшественик на канцлерския пост, социалдемократа Герхард Шрьодер, Гърция е била приета в еврозоната и фискалните правила в ЕС са били разхлабени.

Меркел даде да се разбере, че иска да запази натиска върху Атина да проведе реформи. Тя отказа да прогнозира от колко пари ще се нуждае Гърция в евентуалния трети спасителен пакет.

"Не можете да размахвате тоягата над гърците, трябва да им дадете възможност да разперят крилата си", отговори Щайнбрюк. Той призова за предоставяне на по-голяма помощ на изпитващите затруднения страни от еврозоната.

Популярният германски канцлер християндемократ Меркел, която се бори за трети пореден мандат на поста, е отявлен фаворит на изборите. Християндемократите на Меркел водят убедително в проучванията на общественото мнение. Големият въпрос е дали по-малкият партньор в управляващата коалиция, либералите, ще успеят да преминат 5-процентовия праг за влизане в парламента. Според повечето сондажи те ще успеят, но ако това не стане, Меркел ще бъде принудена да търси "голяма коалиция" със социалдемократите, а основната опозиционна сила евентуално би могла да състави правителство със Зелените.

Според социологическите проучвания  и политическите коментатори Ангела Меркел и Пеер Щайнбрюк "направиха равен мач" в единствения телевизионен дебат помежду си по време на предизборната кампания, предаде Франс прес.

44 процента от участниците в експресно допитване на института "Форза" смятат, че консерваторката Меркел е спечелила дебата. 43 процента отреждат победа на социалдемократа Щайнбрюк. Според друго проучване, проведено от института "Инфратест димап", 49 процента от германците считат, че дебатът е бил спечелен от кандидата на основната опозиционна сила, а 44 процента - от Меркел.

"Това бе равен мач", пише на сайта си авторитетният седмичник "Шпигел". "Щайнбрюк се бори, Меркел остана предпазлива", коментира консервативният вестник "Велт".
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати