24 Април 2024 г. Сряда

Да сваляш власт с агитка е проява на балкански нрави, смята Добрев

2013-08-30 08:33:54

"Западът дава на заден за Сирия", коментира "Дума". След като в четвъртък сутринта френският президент Франсоа Оланд прие на среща в Елисейския дворец лидера на сирийската опозиция, държавният глава заяви, че "трябва да се направи всичко, за да се намери политическо решение" на ситуацията в Сирия. Изявлението се различаваше значително от реториката на Оланд във вторник, когато той заяви волята си да "накаже" сирийския президент Башар Асад, пише ТФ1. През последните часове графикът за една бъдеща военна офанзива на Запада в Сирия изглежда се усложни. В началото на седмицата американската преса предвиждаше, че удари срещу Дамаск може да бъдат проведени още вчера. Междувременно стана ясно, че окончателно решение за военни действия Великобритания ще вземе след публикуването на доклада на инспекторите на ООН в Сирия.

Вестникът проследява и готовността на страната ни да посрещне бежанската вълна, като категорично оповестява, че е направено всичко необходимо, така че реакцията на държавните органи да е своевременна и адекватна.

"Двойно се е увеличил за месец броят на сирийците, които търсят убежище у нас", подчерта председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков.

"Труд" обвързва новините за кризата със съобщението си на първа страница: "Сирия подпали и бензина". Най-масовият бензин А 95 ще поскъпне с около 2% до броени дни, което означава повишение от средно 3 стотинки за литър, като последствие от кризата в Сирия. Вестникът цитира президента Росен Плевнелиев, който каза: "Очакваме разузнаването да каже дали ще има голяма бежанска вълна и други последствия за България." Той уточни, че ще свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), но "на по-късен етап". "Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава КСНС ще се свика по-бързо.

Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект", допълни държавният глава. Във връзка с напрежението в Сирия днес премиерът Пламен Орешарски свиква Съвета по сигурността към МС.

Министърът на отбраната Ангел Найденов смята, че е задължително да се разбере с точност кой е източникът на газовата атака и да бъде осъден и наказан. Той обаче е категоричен, че България няма възможност да участва в евентуална военна кампания в Сирия. 

Външният министър Кристиан Вигенин изразява своята позиция за сирийската криза в интервюто си за "Труд", препоръчвайки: "Да не бягаме пред вятъра за удар срещу Сирия. Ако НАТО поиска подкрепа, ще помислим внимателно." Министърът разгърна аргументите си, обвързани с желанието на България за преподписване на договора за добросъседство с Македония. "Като страна членка на ЕС искаме да имаме необходимите гаранции, че едно ново ръководство на Република Македония няма да има териториални претенции към нашата страна, няма да бъде продължена политиката на присвояване на исторически събития и личности, които са свързани с българската история."

"Пряката военна намеса в Сирия ще е най-голямата грешка. Обама е достатъчно мъдър, за да разбере, че директното нападение заплашва световния мир", казва пред "Новинар" дипломатът Киряк Цонев.

"Сирия е капан, в който САЩ и НАТО се готвят да скочат. Ще го направят с огромно нежелание, но все пак ще го направят . А проблемът с капаните е, че в тях лесно се влиза и трудно се излиза", прави своя анализ за "Монитор" проф. Михаил Константинов.

Асад хвърля 8000 камикадзета срещу ракетите, изтребителите и крайцерите на Запада в Средиземно море, предава информация на "Дейли мейл" "Стандарт".

"Сега" съобщава: "Минималните осигурителни прагове остават почти без промяна през 2014 г." Със символичен ефект за доходите на работещите приключва договарянето им за 2014 г., показват предварителните сметки. Вече са постигнати споразумения между синдикати и работодатели за 48 икономически дейности от 82. В 20 от тях обаче договорката е да няма увеличение, а средният ръст е повече от символичен - 1.8%. Това означава, че профсъюзите са се съгласили с доводите на бизнеса, че икономическата ситуация ще доведе по-скоро до свиване на заетостта и фалити в дадени сектори, отколкото до по-добри доходи за работещите. Само в 5 дейности през 2014 г. увеличението ще надхвърля 5%. Най-щедри догодина ще бъдат в преработката и консервирането на плодове и зеленчуци, където осигуровки вече ще се внасят средно върху минимум 437 лв. вместо върху 387 лв.

"24 часа" цитира управителя на Националния осигурителен институт Бисер Петков, който разяснява, че: "Пенсиите ще се вдигат с 2,5% с връщането на швейцарското правило. Трябва да има автоматично вдигане на възрастта за пенсиониране. С 55 млн. лв. ще нараснат разходите, ако бъдат замразени възрастта и стажът."

София попадна в челото на нова негативна класация. Българската столица е сред градовете, които западат най-бързо през последните 5 години. Годишната класация на анализаторите "Икономист интелиджънс юнит" (EIU) обхваща 140 града по цялата планета. В категорията за място, в което качеството на живот се е влошавало най-бързо, София заема четвърто място, съобщава "Дума". За последните 5 г. спадът за София е 4,9%. Преди българката столица в класацията са само Кайро с -5,9%, и Триполи с -19,9%. Най-лошо се живее в Дамаск: -20,4%. В челната десетка на негативната категория попадат още Аман, Панама сити, Тунис, Мускат, Рейкявик и Найроби. По петте критерия, определящи най-добрия за живеене град, София заема 87-а позиция. При идеален показател от 100 в сборния индекс на класацията, средното постижение на нашата столица е едва 70,5 единици. За трета поредна година най-доброто място за живеене според EIU e Мелбърн. На последно място е столицата на Сирия - Дамаск.

"Над 700 000 подписа в подкрепа на правителството събраха граждани", информира "Дума". Нови 384 000 - в подкрепа на правителството - внесоха в Министерския съвет представителите на Гражданската инициатива "За нов обществен договор". След срещата си с министър-председателя Пламен Орешарски те подчертаха, че общо подписите в подкрепа на кабинета са вече над 700 000. Премиерът благодари за активната гражданска позиция и подчерта възможността актуалните за страната и хората теми да се обсъждат в обществените съвети към МС.

Изданието публикува данни от изследване на "Галъп", представено вчера от Съюз "Произведено в България", според които българите предпочитат стоки родно производство и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране. По думите на Лукан Луканов, председател на Изпълнителното бюро на Управителния Съвет на Съюза, скоро правителството на Пламен Орешарски ще заработи активно за внедряването на мерките по европейското споразумение Small Bussines Act. То разрешава без всякакви официални нотификации да се подпомагат малкият и средният бизнес чрез допълнително субсидиране, кредити, безвъзмездни средства, по-нисък ДДС.

"Първанов рециклира проекта АБВ", пише "Сега". Бившият президент прекрати едногодишното си смирение след последния конгрес на столетницата и вчера открито оспори лидерството на Сергей Станишев в БСП. На форума през май м.г. бившият президент оттегли доброволно кандидатурата си за поста партиен председател. Вчера обясни, че го е направил заради задкулисните манипулации по време на конгреса. Той подложи на остри критики сегашното ръководство на БСП и отбеляза, че Станишев е пропуснал много възможности за едно елегантно оттегляне, което щяло да укрепи партията. "Председателят на БСП няма полезен ход. Той е в един своеобразен цугцванг, опасявам се, че това се отнася и за БСП", заяви Първанов. И отбеляза, че соцпартията е достигнала тавана си и вече не е толкова голяма партия, нито като членски състав, нито като влияние. Вината за това приписа на сегашното ръководство. "Една група от хора на "Позитано" си мислят, че вече всичко им е позволено", коментира Първанов. Самият той се заяви като вътрешнопартийна алтернатива на сегашния соцлидер, но отрече да има мераци за поста му и предложи партиен референдум за плоския данък. Анализът на вестника коментира развитието на процесите в червената партия със сленг заглавие, отправящо призив: "Ало, "Позитано", изключете генератора за глупости!"

Васил Грудев, който досега беше зам.-изпълнителен директор във Държавна фонд "Земеделие" (ДФЗ), ще оглавява временно институцията, след като Управителният съвет прие подадената във вторник оставката на досегашния шеф Румен Порожанов, съобщиха отпресцентърът на фонда, съобщава "24 часа".

"Да сваляш власт с агитка е проява на балкански нрави", анализира за "Стандарт" политическата ситуация в страната депутатът от левицата Кирил Добрев. "Орешарски компенсира пропуските на БСП. Иван Костов липсва в парламента, но Реформаторския блок ще се разпадне", прогнозира г-н Добрев.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати