27 Април 2024 г. Събота

Със Сирия Обама иска да избегне грешките на Буш

2013-08-29 09:01:02
Десет години след решението на Джордж Буш младши да нахлуе в Ирак без мандат от Съвета за сигурност на ООН Барак Обама се готви да нападне Сирия, управлявана от Башар Асад, без да сезира ООН – но твърди, че ситуацията е различна, пише Франс прес.

Всяка операция в Сирия без съгласието на Съвета за сигурност ще трябва да се води от "коалиция на желаещите" като онази, която свали Саддам Хюсеин. Русия - основният съюзник на Дамаск, не пропусна да изтъкне приликата. Москва напомни, че нахлуването през 2003 г. бе мотивирано с неверни данни, според които Багдад разполагал с оръжия за масово поразяване - а днес американци и европейци все по-открито твърдят, че миналата седмица сирийската армия е предприела масирана химическа атака срещу предградие на Дамаск.

Съответно държавният секретар Джон Кери, критикувал навремето Буш, че "бързал" да тръгне на война в Ирак, нарече "морално безсрамие" предполагаемото обгазяване на граждани с отровни вещества.

"Този път нещата наистина са различни, - уверява Ричард Гауан от Нюйоркския университет. - Само твърд радетел на теорията на конспирациите би заявил, че Обама е искал да се стигне дотук, през 2003 г. обаче администрацията на Буш явно имаше желание да завладее Ирак."

Германия и Франция тогава бяха против операцията, а Лондон подкрепи Джордж Буш. Този път основните европейски сили са на едно мнение и френският президент Франсоа Оланд споменава "отговорността да се закриля мирното население".

Да изстреляш няколко крилати ракети обаче е по-лесно, отколкото да стигнеш до споразумение в Съвета за сигурност, за да сложиш край на един конфликт, взел над 100 000 жертви от март 2011 г. насам. Русия и Китай вече три пъти налагаха вето на резолюции, предложени от Запада с цел да се упражни натиск върху Башар Асад.

"В търсене на баланс"

"Москва и Пекин със сигурност ще осъдят всяка военна акция, но Вашингтон е убеден, че е морално оправдано да се действа срещу Дамаск, и досегашната резервираност на Обама вероятно ще говори в негова подкрепа", обяснява Ричард Гауан.

"Съветът за сигурност не може да бъде единствен гарант за това кое е законно и кое - справедливо", смята Ричард Хаас, председател на Съвета за международни отношения и бивш американски дипломат. "Това би означавало да позволим на страна като Русия да се разпорежда с международните закони, а в по-широк план и с международните отношения", казва Хаас и добавя, че САЩ не бива да допускат това.

По думите му Вашингтон "търси баланс" - военната операция трябва да е достатъчно силна, "за да наложи схващането, че наистина има червени линии, които не трябва да се прекрачват", но не твърде мощна или прекомерно дълготрайна, "за да не нареди и САЩ сред участниците в гражданската война".

Също както се опряха на НАТО и заобиколиха ООН, за да бомбардират Сърбия през 1999 г., САЩ и съюзниците им биха могли според Хаас отново "да приложат един вид многостранен подход", избирайки за опора НАТО или арабските страни, враждебни на Башар Асад. В крайна сметка десетки държави може да сформират "коалиция на желаещите", прогнозира той.

Някои страни обаче остават предпазливи. Според шведския външен министър Карл Билд е необходим опит да се издейства мандат от Съвета за сигурност и е "важно" инспекторите на ООН, действащи в Сирия, да получат възможност да съобщят своите
изводи.

"Преди да започнем операция, искам да видя категорично доказателство - в една или друга форма, че са били използвани химически оръжия", обяснява посланик, изпратен в ООН от държава съюзничка на САЩ.

А Ричард Гауан предупреждава, че Обама "ще забележи бързо спадане на международната подкрепа за американска военна операция, ако премине от ограничена наказателна акция, свързана с химическите оръжия, към опит за сваляне на режима". 
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати