25 Април 2024 г. Четвъртък

Нека не спекулираме с наше участие в Сирия, успокоява Вигенин

2013-08-28 15:29:33

Към момента не са постъпили конкретни искания за подкрепа за участие във военна операция или друга форма на пряка намеса в Сирия, съобщи външният министър Кристиан Вигенин след заседанието на правителството.

Той призова да не се спекулира за евентуално наше участие под каквато и да било форма. Когато и ако такива решения бъдат взети и бъде поискано съдействие от наша страна, ще обявим своят отговор, заяви той. 

Вигенин не конкретизира варианти, като посочи единствено, че възможностите на България са ясни и повече по темата може да съобщи военният министър Ангел Найденов.

В петък Съветът по сигурността към премиера ще обсъжда развитието на ситуацията в Сирия и евентуалните заплахи за сигурността на България и региона. Ще се обсъждат и възможните последици от бежански поток. 

В тази връзка правителството е решило днес да отпусне 565 000 лева, с които ще се създаде допълнителен капацитет за временно настаняване на бежанци и възможност за рязко увеличаване на капацитета в случай на бежанска вълна. Става дума за евентуално настаняване на до 500 души.

Министърът успокои, че на този етап данните не показват такава вероятност в мащабите, в които това се случва със съседните на Сирия страни. За първите седем месеца на годината броят на подадените молби за закрила се е увеличил близо пет пъти и към момента те са 2 320, но не само от сирийски граждани. Вигенин уточни, че за съседните страни на Сирия става дума за около 1.9 млн. бежанци.

По думите му над 90% от капацитета за настаняване към днешна дата е изпълнен. „Не бива да създаваме паника, че едва ли не има някакво масово нахлуване на имигранти от Близкия изток в България, просто като сериозна държава трябва навреме да вземаме мерки и да създаваме необходимия капацитет”, допълни външният министър.

МВР пък предприема допълнителни мерки по границите за затягане на контрола, особено на тази с Турция.

Кабинетът чака резултати днес от заседание на НАТО в Брюксел, на което ситуацията в Сирия е част от дневния ред във връзка с евентуална необходимост от конкретни решения. На 6 и 7 септември предстои заседание на Съвета на външните министри във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери, съобщи още министърът.

„Очакваме резултати от мисията на разследващия екип на ООН и в зависимост от тях ще планираме нашите следващи стъпки и позиции. Приветстваме усилията на ООН, разчитаме Съветът за сигурност на ООН да поеме своята отговорност при сегашната ситуация. Най-доброто решение според нас е да има ясна резолюция на Съвета за сигурност и активизиране на политическите усилия за решаване на кризата в Сирия”, каза Кристиан Вигенин.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати