25 Април 2024 г. Четвъртък

Трите варианта за военна операция в Сирия

2013-08-28 15:27:13

След категоричните изявления на лидерите на западните страни за готовността за отговор на химическата атака край Дамаск практически няма съмнения в неизбежността на военен удар срещу Сирия. Сега експертите правят прогнози как ще се развива ситуацията по-нататък. Руският вестник „Комерсант“ посочва трите възможни сценария, по които може да действат САЩ и техните съюзници от НАТО.

Американският вицепрезидент Джо Байдън заяви във вторник в Хюстън, че във Вашингтон не се съмняват, че сирийските власти са използвали химическо оръжие в предградието на Дамаск. САЩ в скоро време ще представят собствен разузнавателен доклад за тази атака, предаде Би Би Си.

Американският канал NBC, позовавайки се на официални източници, съобщи, че ударът срещу Сирия може да бъде нанесен още в четвъртък, 29 август. Останалите западни медии не посочват конкретна дата, като продължават да се ограничават с предположенията, че военната операция ще бъде проведена в близките дни.

При първия вариант за развитие на събитията, прогнозирани от анализатори, се предвижда нанасяне на символични удари срещу армията на президента на Сирия Башар Асад. В този случай атаката ще бъде стремителна и кратка – за един-два дни крилати ракети, изстреляни от четирите американски разрушителя, дислоцирани в Средиземно море, ще поразят военни, командни и инфраструктурни обекти в Сирия. Подобна акция ще бъде предупреждение към Дамаск, но няма да има продължение, прогнозират наблюдатели.

 

За този сценарий говори и руският политолог Александър Шумилин пред вестник „Ведомости“. По думите му ограничеността на бъдещата операция се обяснява с необходимостта да бъде изпратен сигнал към Асад и Русия, че не става дума за мащабна операция с цел сваляне на режима на сирийския лидер. За такъв вариант с позоваване на американски военни и източници от администрацията на Барак Обама пише и „Уолстрийт джърнъл“.

За възможна кратковременна операция на западни страни в Сирия говори пред  Газета.ru експертът Сиргей Демиденко. Според него военната акция ще прилича на операцията от 1986 г. срещу Муамар Кадафи „Елдорадо каньон“, която не продължи дълго и не беше скъпа.

Експертът Андрей Баклицки също смята, че САЩ и техните съюзници ще нанесат насочени удари за възмедие и удари по инфраструктурата, за да намалят бойната способност на сирийската армия. В подобен случай една от основните цели може да бъде 4-а танкова дивизия на сирийската армия и по-специално 155-а бригада, която е част от нея.

Вторият сценарий предвижда по-продължителна въздушна война и нанасяне на интензивни, а не единични въздушни удари. Тази стратегия напомня най-вече за либийската кампания от 2011 г., която в крайна сметка доведе до падането на режима на Муамар Кадафи и неговата смърт, пише „Комерсант“.

Както е известно, Русия се обявява категорично срещу подобно развитие на събитията. Експертите отбелязват, че в случай на реализация на този сценарий Западът ще се окаже въвлечен в сирийската гражданска война на страната на опозицията и крайната цел ще бъде сваляне на режима на Асад.

Съгласно третата версия за това какво ще се случи около Сирия в бъдеще САЩ и съюзниците им ще реализират междинен вариант, прилагайки интензивни бомбардировки и след това ще се оттеглят в сянка. В такъв случай главната роля ще изиграят страните от региона, които активно се стремят към сваляне на сирийския лидер - Турция, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ. Според аналитици изборът на сценария ще зависи от обещания от Вашингтон окончателен доклад на американските спецслужби за причастност на режима на Асад към химическата атака, а също и от консултациите със съюзниците и Конгреса, заключава „Комерсант“. 

Шанс, макар и малък, за решаване на сирийската криза по мирен път, все пак остава. По думите на експерта Фьодор Лукянов пред радио Bussines FM американският президент в момента има два повода най-малкото да забави военната операция. Първо, в Сирия все още работят инспекторите на ООН, които проверяват данните за химическата атака. Второ, през септември в Санкт Петербург ще се проведе среща на Г-20, на която е възможно да бъде направен опит за урегулиране на проблема без крилати ракети.

Братът на Башар Асад е заподозрян в причастност към химическата атака

Братът на сирийския президент Башар Асад – Махер Асад, е обвиняван в причастност към химическата атака, причинила смъртта на стотици сирийци. Командващият националната гвардия и 4-а механизирана дивизия Махер Асад е смятан за един от най-влиятелните хора в страната. Макар че не се е появявал публично повече от година, израелският телевизионен канал Channel2 твърди, че точно Махер Асад стои зад нападението.

Махер Асад не за първи път е обвиняван в причастност към кървави епизоди по време на въоръжения конфликт в Сирия, посочва „Дейли мейл“. По данни на източници, близки до опозицията, Махер Асад се отличава с безпределна жестокост и по време на безредиците през 2011 г. е наредил да бъде открита стрелба срещу невъоръжени протестиращи.

На 18 юли 2012 година Махер Асад беше ранен при терористичен акт в Дамаск. Тогава загинаха сирийският министър на отбраната Дауд Раджиха, близкият помощник на Башар Асад генерал Хасан Туркмани, заместник-министърът на отбраната и съпруг на сестрата на президента Асеф Шаукат и братовчедът на Асад Хафиз Махлюф, пише NEWSru. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати