19 Април 2024 г. Петък

В БСП изненадани от шокиращата идея за супермаркетите

2013-08-28 08:55:20

Вицепремиерът Даниела Бобева и БСП са изненадани от идеята на депутата от "Коалиция за България" Спас Панчев да се забрани хипермаркетите да работят в събота и неделя, съобщава "24 часа". Подобна идея категорично не е обсъждана от ИБ на партията, прекалено е шокираща, казаха от соцпартията.

"Няма да коментирам нещо, което не знам какво е", каза вицепремиерът Даниела Бобева и препрати към Еньо Зяпков, медиен съветник на земеделския министър Димитър Греков. "Няма такава идея, не е обсъждана с нас и ние не знаем за подобна забрана", коментира Зяпков.

"Не съм запозната, но малкият и средният бизнес трябва да бъдат подкрепени със стимулиращи мерки, а не с ограничения спрямо други. Категорично съм против политици да противопоставят стопански субекти", заяви депутатът от БСП Дора Янкова. Тя напомни, че хипермаркетите също осигуряват работни места.

"Същественото не е в това кой да работи в събота и неделя, а в подобряване на отношенията към българските производители и доставчици", уточни Спас Панчев.

 "Това е пример защо България е най-бедната страна в ЕС. Такива изказвания увеличават риска за инвестиции, което се пренася и в икономиката и заетостта", е позицията на Йордан Матеев, шеф на сдружението за модерна търговия.

 

"Ограничаването на работното време на търговските вериги няма да има кой знае какво благоприятно отражение върху българските производители. Вероятно ще доведе до загуба на обороти за производителите. Защото малките магазини не биха могли да компенсират продажбите, които бихме реализирали в големите търговски вериги", казва пред "Стандарт" Лукан Луканов, Съюз "Произведено в България".

Таван за надценките, които слагат търговците, акцентира пък "Стандарт". Тази идея ще залегне в новия закон за търговските вериги, който готвят червените депутати. "Сега у нас всичко е за сметка на българските производители и крайните клиенти", защити предложението народният избраник от БСП Захари Георгиев. Справка от Пловдивската стокова борса показала драстични разлики в цените на стоките в различните градове.

"Назад към зрелия социализъм!", коментира "Сега". Една след  друга валят идеи за увеличаване на социалните плащания, за контролиране на цени, за силови мерки за налагане на български стоки на пазара. Една от най-невероятните и абсурдни идеи на червени депутати се появи вчера - в нов закон за търговските вериги да се разпореди те да не работят в събота и неделя. Така щял да се вдигне оборотът на малките квартални магазини. Очевидно е, че такава мярка противоречи на всякаква здрава логика и на практика не може да бъде въведена. Идеите държавата да се намесва все по-откровено и категорично в работата на бизнеса и да контролира пазара са опасни. Централизираната икономика отдавна се провали. Но централизираното мислене очевидно не е. Някои от крайните идеи, които се лансират в последните седмици, създават несигурност и непредсказуемост на икономическата среда.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати