Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Дек 1
Начало arrow Култура arrow Аскеер за "Апокалипсиса" по Господинов

Аскеер за "Апокалипсиса" по Господинов

  Print E-mail
2010-06-21 23:00:32
източник: news.bg

Най-престижните ни театрални награди "Аскеер" бяха раздадени тази вечер. Церемонията, която по традиция е в навечерието на 24 май - Денят на славянската писменост и култура, се проведе както винаги в Театъра на Българската армия.

Тази вечер бе и юбилейно 20-то връчване на Аскеерите. Призът за цялостно творчество взе актьорът Йосиф Сърчаджиев, а почетеният "Аскеер" е за режисьора Крикор Азарян, който почина в края на миналата година, малко след като постави в Народния театър поредния текст на Чехов "Вишнева градина".

 

emaxpressАко Аскеерите могат да бъдат редени по престижност, то сред най-очакваните бе този за Съвременна българска драматургия.

 

Четири месеца след премиерата си на сцената на Малък градски театър  "Зад канала",   „Апокалипсисът идва в 6 вечерта" донесе престижната статуетка на автора си писателя Георги Господинов.
Поет и белетрист, Господинов стъпи на театралния ни връх едва с втората си постановка - първата, "DJ", той написа преди няколко години.

Водеща мъжка роля

Деян Донков за ролята на Ермолай Алексеевич Лопахин във "Вишнева градина" от Антон Павлович Чехов, постановка Крикор Азарян, Народен театър "Иван Вазов".

Водеща женска роля

Ангелина Славова за ролята на Олга в "NORDOST" от Торстен Бухщайнер, постановка Василена Радева, Младежки театър "Николай Бинев".

Изгряваща звезда

Василена Радева за постановката на "NORDOST" от Торстен Бухщайнер, Младежки театър "Николай Бинев".

Поддържаща мъжка роля

Филип Аврамов за ролята на Игор Томски в "Дама Пика" по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала".

Поддържаща женска роля

Невена Калудова за ролите на младата Фани и старата Фани в "Грозният" от Мариус фон Майенбург, постановка Василена Радева, Театър "София".

Сценография

Васил Абаджиев за "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг, постановка Лили Абаджиева, Народен театър "Иван Вазов".

Костюмография

Елена Иванова за "Мизантроп" от Жан Батист Молиер, постановка Росица Обрешкова, Народен театър "Иван Вазов".

Театрална музика

Асен Аврамов за "Нирвана" от Константин Илиев, постановка Иван Добчев, Драматично-куклен театър "Константин Величков" - Пазарджик и за "Дама Пика" по А. С. Пушкин, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала".

Режисура

Галин Стоев за "Приятнострашно" от Яна Борисова, Театър 199 "Валентин Стойчев".

Най-добро представление

"Приятнострашно" от Яна Борисова, постановка Галин Стоев, Театър 199 "Валентин Стойчев".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Култура
  Новини Световната здравна организация излезе с препоръки за психичното здраве на населението. Акцентът е върху психическата стабилност на лекарите, които се борят за живота на заразените и със седмици не се ...
  Новини Класическият роман на Шюсаку Ендо "Мълчание" претворен на големия екран под режисурата на недостижимия Мартин Скорсезе излиза у нас на 4 януари. - - Книгата е в превод на Маргарита ...
  Новини "Тиха нощ, свята нощ" е една от най-популярните коледни песни, преведена на над 330 езика и позната в почти всички страни по света. Дълго време тя е смятана за тиролска народна мелодия, но ...
  Новини Шестнайсет града се включват в редовната инициатива "Нощ на театрите", в която десетки сцени ще пуснат зрителите зад кулисите и ще играят представления до късно, с намаления или безплатно. ...
  Новини В Плиска, в Двора на Кирилицата днес отбелязаха 1 100-годишнината от успението на Св. Климент Охридски, съобщиха от областната администрация Търговище.На 27 юли честваме деня на Светите ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?