25 Април 2024 г. Четвъртък

"Правим революция при Закона за обществените поръчки"

2013-08-27 08:07:10

Правим революция при Закона за обществените поръчки, а не просто козметични промени, както се твърди. Има нужда от радикални промени. Много хора коментират закона без да са го чели и затова има толкова критики. Това каза в ефира на Bulgaria On Air вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева.

„Имаше доста критики по отношение на действащата рамка и трябваше да променим всичко. Грижата на закона не е да създаваме комфорт на възложителите, а да създадем прозрачност за участниците и гражданите“, категорична е тя.

„Ние искаме договорите да бъдат в интернет - това е пълна прозрачност. Досега в закона фигурираше възможността, ако някой поиска протокола от комисията в обществената поръчка, тя да го дава, а сега става задължително“, аргументира се вицепремиерът.

По думите й основните идеи на закона са насърчаването на малките фирми и борба с монополите.

Във връзка с повишилия се външен дълг на страната с 500 милиона евро до 37,5 млрд. евро за последната година, Бобева каза, че има доста спекулации на темата частен дълг (който формира над 80% от общите задължения на страната).

„Твърди се, че е прекалено висок частният дълг, но това, което е важно за една икономика, е публичният дълг, а в ЕС по този показател запазваме едно от най ниските нива – 14%. Това е добро постижение на фона на финансовата криза, което показва, че българските банки се справят със ситуацията“, каза още тя.

Според нея е необходимо да се знае, че повечето държави са надхвърлили отдавна 100% от БВП с външния си дълг, така че доближаването на България до 100% не трябва да поражда тревоги.

Бобева каза, че позицията й на вицепремиер по икономическото развитие е важна длъжност, защото е необходимо да има координация на икономическите политики. „Отдавна не е имало такъв вицепремиер, а трябва да съществува, за да има развитие в държавата. С министрите мислим по един начин и това ни дава да успеем с икономиката“, смята тя.

По думите й най-големите и емблематични инвеститори са имали проблеми в последните години, но поясни, че не упреква никого, защото проблемът може и да е в тях самите.

Вицепремиерът е категорична, че е против това да се харчат по 17 млн. лева за ПР, с който да бъдат привлечени инвеститори в страната. „Необходим е друг подход, включително по-активна работа на посланиците и търговските дружества“, посочи Бобева.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Бизнес


Новини
68% от българите биха се притеснявали да посещават места, където има много хора срещу 28%, които нямат притеснения за това. 57% биха се притеснявали да отидат на ресторант или ...
Новини
Държавата готви още мерки за подкрепа на икономиката. Това стана ясно коментара пред БиТиВи на министъра на икономиката Емил Караниколов. Първо обаче щяло да се види как вчера оповестените мерки ще ...
Новини
Не би следвало да има криза със стоките от първа необходимост. Това заяви пред Нова телевизия Добрин Иванов, изпълнителен директор на АИКБ. Според него месното производство представлява 20-30% ...
Новини
Дългогодишен опит – гаранция за качество   Белдо Кънстракшънс ЕООД Варна е специализирана компания в хидроизолационни продукти и системи.   Хидроизолация от мазе до покрив &nbs ...
Новини
От днес би трябвало всички шофьори да получават подробни касови бележки на бензиностанциите. Те ще съдържат информация за косвените данъци, платени от търговеца, за продажната стойност и за стойност ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати