26 Април 2024 г. Петък

Оставам приятел с Борисов, но някой трябва да каже баста!

2013-08-27 07:57:40
"Оставам приятел с Борисов, но някой трябва да каже баста", обяви в интервю за "24 часа" бившият земеделски министър Мирослав Найденов, мотор на бъдещата партия на отцепниците от ГЕРБ. Името на бъдещата партия е "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията". На всичко това казваме баста, заявява Найденов. 

"След като направим БАСТА, ще преговаряме с другите десни, включително с ГЕРБ. Нещата, които ни обединяват, са много повече от тези, които ни разделят. В случая голямата пречка си има име - Цветан Цветанов. Бойко Борисов трябва да направи едно-единствено нещо - да го отстрани. Защото той му е пречка не само за контакти с нас, но и с цялото дясно пространство", посочва Найденов.

Правителството на Пламен Орешарски трябва да работи поне до евроизборите през май, обяви в интервю за "Стандарт" ексдепутатът от ГЕРБ Павел Димитров. Той също е сред идеолозите на новата партия БАСТА. 

"Трябва да се даде шанс на това правителство. Започнатото е добро. Правителството трябва да се остави да си свърши работата. Ако напролет хората изкарат една по-нормална зима и не се стига до ексцесии и протести, може да се работи и с това правителство. Моето мнение е избори най-рано през месец май. А може и кабинетът да изкара мандата си", допуска Димитров.

"Конфликтът на есента ще е между ГЕРБ и Реформаторския блок", прогнозира в интервю за "Монитор" Мария Пиргова, политолог. Есента ще започне по своя нова логика. Протестите ще бъдат оглавени от Реформаторския блок, а ГЕРБ ще бъдат изтласкани. Те ще проявят тенденция към повече парламентаризъм. 

"Затова ми се струва, че между ГЕРБ и Реформаторския блок няма да има обединение въпреки големия натиск на ЕНП, казва Пиргова. По думите й поради бъдещото противопоставяне конфликтът с правителството малко ще отслабне. Според Пиргова няма  необходимост от предсрочни избори, няма и условия за това. Липсват зрели алтернативи на правителството, които да бъдат подкрепени от обществото.

"Службите имат нужда от повече контрол", коментира "Труд". Стана ясно, че някой иска да отнеме правата на държавния глава по отношение на службите. Така, както е заложена конституцията, президентът е важна политическа фигура с власт и инструменти. Тази институция до ден днешен ни пази от диктатури. В балканската ни среда президентската институция върши много важна и полезна дейност за обществото - да контролира, сочи анализът на изданието. 

"Изписваш се сам от болница - не плащаш", акцентира "Труд". Пациентите, решили да напуснат болницата по собствено желание, да не плащат за вече проведеното си лечение. За това настоява прокуратурата, която е завела дело във Върховния административен съд срещу наредбата на здравното министерство, която задължава хората да дават пари от джоба си, ако се самоизпишат. Според държавното обвинение тя нарушава правата на пациентите. Практиката бе въведена, защото клиничните пътеки са за точно определен брой дни и здравната каса отказва да дава пари за предсрочно прекратен престой в болница.

"Парите на Европа не са за партийно състезание", отбелязва в интервю за "Преса" вицепремиерът Зинаида Златанова. Тя отбелязва, че усвояването на средствата е най-същественото, защото наши пари са само тези, които сме успели да използваме. А останалите са виртуални.

"Именно заради това съм против политизирането на темата с еврофондовете, което се случи в последните години. Първо, това не е престижно за страната. Второ, то не помага по никакъв начин на усвояването им. И ми е много неприятно европейските фондове да са партийно състезание", казва Златанова. Тя посочва, че България е на предпоследно място по усвояване. Последните два месеца се справяме по-добре, отколкото през първите пет на годината. Между 1 и 20 август са  разплатени 177 377 214 лева.

"Европарите трябва да се делят справедливо", казва в интервю за "Труд" кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя посочва, че на среща с членове на Еврокомисията е представила нашите проекти, които са за около 3 млрд. лв. В София живеят над 1,3 млн. души, които трябва да имат по-добри условия, а в кризата те се постигат със средства от ЕС, аргументира се Фандъкова. 

"Това не са проекти за кмета, а за столичани, които са български граждани. Нашата задача е да сме готови и ние сме готови. Никой не може да отхвърли проекти, които засягат толкова много хора. Не искам да влизам в конфронтация с мои колеги от други общини, но искам това, което е заложено и като политика от Европейската комисия - средствата да се разпределят справедливо и пропорционално", допълва Фандъкова.

България се нарежда на 65-о място в света по износ през 2012 г., като за една година се е изкачила с 4 места нагоре в класацията, съобщава "Труд". Това сочи анализ на Българската стопанска камара, направен по данни на Световната търговска организация. По износ на семена от слънчоглед България е на второ място в света с дял от 14,1% в световния експорт. На трето място сме по износ на нерафинирана анодна мед и на руди от благородни метали с дял от съответно 10% и 9% от световния износ. 

Страната ни е номер едно в световен мащаб по износ на преработени зърна, които служат за суровина в хранителната индустрия. В челото сме по експорт на пшеница - 12-о място.

По предварителните резултати годината е успешна. Силен летен сезон, между 4 и 5 процента ръст в сравнение с миналата година, отчита в интервю за "Новинар" Благой Рагин, председател на Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в България.  Туристите се оплакват най-много от плажовете - чадърите и шезлонгите им се струват скъпи, олакват се от хигиената, от  паркингите, че не стигат. Шумът от дискотеките също е проблем.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати