26 Април 2024 г. Петък

Управляващите може и да "забравят" за промените в Закона за вероизповеданията

2013-08-26 09:16:54
Управляващите може и да "забравят" за поправките в Закона за вероизповеданията, които предвиждат религиозните общности да придобият собственост върху всички имоти, строени с религиозна цел. Това показа проверка на "Дневник" сред ръководствата на управляващите партии БСП и ДПС, след като двама от петимата му вносители оттеглиха подписите си в подкрепа на текстовете, а парламентарната комисия по култура и медии настоя промените да бъдат изтеглени и преработени.

Докато в ДПС подкрепят поправките и прехвърлят към основния им вносител - председателя на парламента Михаил Миков, въпросите кога и в какъв вид ще се гледат те от Народното събрание, в БСП мненията са разделени между това проектът да бъде оттеглен или текстовете, които можели да доведат до "превратно" прилагане на закона, да бъдат поправени между първото и второто четене.

Миков отклони въпроса на "Дневник" дали е възможно управляващите да се разсеят и да забравят за внесените изменения. "Като се съберем през септември, ще обсъдим в парламентарните групи, моето мнение по-скоро е текстовете да бъдат преработени преди второто четене, каза пред "Дневник" той.

Изненадващо за новото мнозинство един от спешните законопроекти се оказа поправка в Закона за вероизповеданията, която би следвало да улесни деноминациите при получаването на нотариални актове за действащите им храмове и плащането на съответните такси за тях. Тя бързо беше внесена за обсъждане в парламентарните комисии, а намерението на основния вносител - председателя на парламента Михаил Миков, беше промените да минат на първо четене преди лятната ваканция на депутатите и през август текстовете да се доработят за второто четене.

Парламентарната комисия по култура и медии обаче се оказа препъникамък и възникнаха спорове за храмовете, които са паметници на културата - кой е по-добър стопанин между държавата и религиозните общности, кое вероизповедание ще има право на собственост върху храмове, които сега са музеи, в миналото са били джамии, преди това църкви, а са възникнали като тракийски светилища и т.н.

Вносителите обещаха за второ четене да помислят за регистър, в който да бъдат извадени всички храмове, обявени за културна ценност по Закона за културното наследство, и те да останат публична държавна или публична общинска собственост. Макар че и сега Българската православна църква и Главното мюфтийство стопанисват редица паметници на културата като Рилския манастир, църквата "Света София", Томбул джамия в Шумен, Джумая джамия в Пловдив и пр.

Внасянето и обсъждането на промените в закона съвпадна обаче с публичното обявяване на решение на Софийския градски съд от юни тази година, с което признава Главното мюфтийство за правоприемник на около 1500 вакъфски имота. По същото време за празника Рамазан Байрам в България дойде и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг, който отговаря за мюсюлманските общности извън Турция, а Анадолската информационна агенция обобщи след визитата, че по време на обиколката си у нас той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на турската страна да се заеме с тяхното реставриране.

Появиха се информации, че Турция иска да си върне вакъфски имоти, а по-късно турското посолство отрече да има каквито и да е претенции към недвижими имоти в България. Това обаче беше мотив на зам.-председателя на парламентарната група на "Атака" Павел Шопов, който пламенно защитаваше промените в Закона за вероизповеданията, да обяви, че оттегля подписа си като вносител на поправките, защото бил подведен, че внесените текстове ще бъдат редактирани, понеже в сегашния си вид давали възможност за спекулации с имоти на мюфтийството. 

"Атака" с голяма тревога отбелязва претенциите на Главното мюфтийство за усвояване на имоти и издигане на джамии в исконни християнски центрове и населени места, където няма мюсюлмани. "Атака" категорично е против проектите за възстановяване на джамии в Кюстендил, Стара Загора и други градове на България на места, които са културноисторически паметници", се посочва още в съобщението.

По-късно подписа си оттегли и Васил Антонов от БСП, според когото има опасност добрите намерения, записани в закона, да попаднат в недобросъвестни ръце.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати