16 Април 2024 г. Вторник

Тайната на партийния дом...

2010-08-26 17:26:07

Днес се навършиха 20 години от подпалването на Партийния дом в центъра на София.

На 26 август 1990 година към полунощ почти цялата сграда е обхваната от пламъци. Долните етажи бяха опожарени. 

По националното радио президентът Желю Желев отправи призив до всички политически сили за въздържане от насилие. По-късно служители на МВР отцепиха района и огнеборците потушиха пламъците. От пожара напълно унищожени останаха 40 помещения.

Изцяло бе унищожено и разграбено имущество в 94. Жертви нямаше. 

Главна прокуратура образува наказателно дело. Следствието през 1991 г. заключава, че става дума за "неангажирано поведение на отделни лица", а палежът и погромът са извършени "стихийно и неорганизирано от екзалтирани екстремисти".

Съдът връща делото 4 пъти. Обвиняеми са 38 души, сред тях е и президентът на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев. На 23 август 1996 г. следствието за Партийния дом е спряно.

"Подкрепа" запалила Партийния дом

Имахме информация, че хора на "Подкрепа" са запалили Партийния дом и акцията е била организирана, съобщи на пресконференция по случай 20 г. от палежа Любен Левичаров, през 1990 г. оперативен работник от ДС в Софийско градско управление на МВР. По-късно той ръководеше Централната служба за борба с организираната престъпност-ЦСБОП.

Според Левичаров, който със свои колеги е разследвал пожара, преди атаката срещу Партийния дом в сградата са влезли хора на "Подкрепа" с гащеризони, които носели бидони със силно запалителна течност.

"Лакът, с който бяха намазани стените в Партийния дом, беше внесен от ГДР и издържаше на много високи температури на горене. Затова предполагахме тогава, че запалителната течност е внесена заради това", обясни Левичаров.

Той допълни, че през 1990 г. "Подкрепа" била най-екстремистката част на опозицията, а лидерът й д-р Тренчев ходел въоръжен и с охрана много преди мутрите.

Бившият директор на ЦСБОП разказа, че двама ливанци са заснели събитията изцяло, като се започне от сутринта на 26 август до ранни зори на 27-и.

Те предали копие от филма на следствието, но по-късно то изчезнало.

"Много от лумпените бяха влезли да крадат компютри, техника и пишещи машини. По-късно опитаха да ги продават, но ги открихме", сподели Левичаров.

Според Михаил Иванов - съветник на тогавашния президент Желю Желев, пожарът е запален, за да могат да бъдат унищоженни следите от близо 50 годишното комунистическо управление, да бъде разтурен Градът на истината, който наистина изчезва още на следващия ден и за да бъде дискредитирана младата демократическа партия.

Другата гледна точка на тогавашните събития поддържа версията, че палежът е дело на вандали.

Вече 20 години прокуратурата не успява да установи кои са извършителите и кои – подстрекателите на това деяние, унищожило държавно имущество за много пари. Двете страни и до днес си хвърлят тежки обвинения едни на други, а разследването е прекратено по давност. Факт е че в пламъците изчезва голяма част от ключовите  архива на  БКП - за финансирането на партията, за изнасянето на капитали за секретни решения на Политбюро.

Опит да даде отговор на мистерията направи преди година и режисьорът Малина Петрова. Документалният филм „Приключено по давност“ показва как е зачената българската мафия.

В отговор на въпроса "Кой подпали Партийния дом на 26 август 1990 г.?“Три часа разказвам кой го е подпалил, а всички искат отговор с едно изречение. Питат ме – партията ли го подпали. Да, има активни участници от партията, има и от опозицията. Вплетени са интересите на много групи и хора".

Догадките и днес обаче са повече от установените факти...

източник: actualno.com

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати