25 Април 2024 г. Четвъртък

По 50 лв. на месец за всяко дете мисли да дава държавата

2013-08-23 08:34:15

За всяко дете държавата ще дава по 50 лв. на месец, докато навърши 18 години. Този въпрос ще се реши при обсъждането на бюджета за 2014 г., съобщава пред "Преса" председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова. Мярката бе записана в предизборната програма на БСП. За нея ще са необходими допълнително 145 млн. лв. годишно. Детските надбавки сега са 35 лв. на месец, уточнява изданието.

По 5 млн. лева на ден от хазната ще влизат в касите на бизнеса. Държавата ударно разплаща задълженията си към фирмите, извежда под глава "Стандарт". Към момента от дълговете на хазната са останали около 30 млн. лв. Разплащането с фирмите е един от приоритетите на кабинета "Орешарски".

В интервю за "Стандарт" вицеперемиерът по икономическото развитие Даниела Бобева допълва: "Ако държавата се разплаща навреме с бизнеса, това ще бъде най-мощният фактор за ограничаване на междуфирмената задлъжнялост. Приемането на 30-дневния срок за разплащане е сериозен фактор в тази насока. Разгледани са неразплатени средства по ЗОП - кой, какво и защо дължи. Оказа се, че забавените над една година плащания от  държавата са над 92 млн. лева. Бяха 247 млн. към 10 юли общо." Бобева намира за много интересна идеята за бизнес инкубаторите. Статистиката показва, че от 10 фирми 6 стартират успешно. "Честно казано, аз много се замислям дали да не прозвъня на всички големи български компании и да направим нещо такова. В контактите помежду им, когато си общуват, докато правят бизнес плановете си, те вече създават една нова икономика. И това не е икономиката на черните костюми и вратовръзките, а на джинсите и тишъртите, на младите хора. Тя може да се окаже рецептата против кризата", смята Бобева.

"За включване на ток трите ЕРП-та вземат общо към 15-18 млн. лв. годишно. Това са приходите, от които ние ще ги лишим", категорично заявява пред "Телеграф" Явор Куюмджиев, зам.-председател на енергийната комисия в Народното събрание. По думите му в срок от между 2 седмици и месец ще са готови промените в закона за електроразпределението. В средата на септември ще стартира и дискусия за проблемите с топлофикационните дружества. Моето лично желание е преди отоплителния сезон да се подреди малко сектора, споделя още Куюмджиев.

"ЕРП-тата да не свалят по три кожи от хората", е заглавието над интервю в "Монитор" с Куюмджиев. В отговор на въпрос министърът обещава, че този път мерките, които се вземат за подобряване на сектора ще се случат. "Направихме нещо, което не се беше случвало през изминалите 23 г. - балансирахме електроенергийната система. Разбъркахме сметките на монополните доставчици - нещо, което не се е случвало с последните 15 г. Това, което мога да обещая, е, че ще направя всичко необходимо тези мерки да се случат", коментира Куюмджиев.

Над 300 човека са подали молби за работа в пивоварната "Леденика" в Мездра до вчера, пише "24 часа". Вестта, че фалиралият завод отново ще работи, вдигна на крак цялата общност от началото на миналата седмица. Първите 12 наети работници обаче не са специалисти по бира, а техничари и строители.

Около 422-500 тона злато лежат в недрата на България, съобщава за "Преса" Алекс Нестор, вицепрезидент на минно-геоложката камара. "Не е ясно каква част от него е икономически изгодна да се добива. Но въпреки всичко има значителни количества и ако се направят инвестиции, добивът може многократно да се повиши. При сегашните цени на метала това ще има положителен ефект върху БВП на страната", категоричен е Нестор. По думите му не само частни компании могат да разработват инвестиционни проекти. "Никой не спира държавата да инвестира. Тя също може да разработва находищата си", допълва експертът.

В 21 век 93 000 българи са с режим на водата, алармира на първа страница "Телеграф". Яката суша, поливането на чушки и домати с питейна вода и водопроводите на по над 30 години са причината по кранчетата да няма вода. "Софийска вода" готова за ревизия на концесията", е водещотозаглавие на "Дума". След засиления обществен и политически натиск от дружеството са готови да участват в работната група за ревизия на концесионния договор, създадена с решение на Столичния общински съвет от 19 юли 2013 г. От "Софийска вода" посочват, че за последните 2,5 години са вложили в столичната ВиК-система инвестиции за близо 106,2 млн. лв.

На първа страница "Капитал Daily" подчертава: Западен отлив в курортите. Туристите по Черноморието от Германия, Великобритания и Скандинавието намаляват трайно за сметка на руските почиващи. През 2011 г. за първи път руските групи отнеха първенството на германските - тогава те доближиха 600 хиляди. Секторът е на мнение, че трябва да се вземат спешни мерки, защото морският туризъм става зависим от един сегмент и защото отливът от Запад говори за загуба на конкурентност.

Гадно ли е на българското море? Този въпрос задава в днешния си брой "24 часа" на различни експерти. Председателя на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци Георги Щерев световните туроператори подкрепят курортите ни. "България има най-хубавия златист пясък, климатът е сух, не е влажен и прохладен. Между качество и цена сме много атрактивни. Направена анкета сред посетителите на черноморието показва, че 90 процента от чужденците остават доволни от почивката си. Нашите сънародници пък са негативно настроени", коментира Благой Рагин, председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Според него откакто вестник "Сън" разкритикува България за алкохолните турове в Слънчев бряг, интересът от Англия към нас се е увеличил. Анализът на Ралица Даскалова допълва: "кофти антипаркинг и изнудване за чадъра обиждат БГ почивката."

Главният прокурор Сотир Цацаров е отказал да предостави на Висшия съдебен съвет /ВСС/ информация за висящите дела срещу съдии, прокурори и следователи, алармира "Сега". ВСС реши да поддържа подобен регистър през февруари, след като беше подканен от Съюза на съдиите. Тогава ВСС изиска данните от шефа на държавното обвинение. Половин година по-късно решението не е изпълнено.

В момента Главното мюфтийство води около 50 дела за общо около 80 имота, от които 13 са културни паметници, анонсира в интервю за "Труд" главният мюфтия Мустафа Хаджи. Според него се създава изкуствено напрежение около идеята за промяна в Закона за вероизповеданията и дори да се смени собствеността на имотите, няма никакъв проблем статутът им да остане същия. "Няма никакъв проблем паметниците на културата да продължат да бъдат такива. Но според закона, който действа сега, ако в едно населено място няма друг храм на съответната религиозна общност, където хората да изпълняват своите обреди, една сграда може да си бъде и културен паметник, и в същото време да бъде ползвана за богослужение. Така че шумът, около промените в закона е напълно излишен - просто някои хора се опитват да си извадят дивиденти", категоричен е главният мюфтия.

Няма критерии какви хора могат да работят като аниматори на деца в сегашната нормативна уредба. Затова Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ ще поиска изработване на квалификационни изисквания за професията. Това обявява в интервю за "24 часа" председателят на агенцията Ева Жечева. "За работата с детската аудитория се изискват по-специфични умения и способности. Трябва да се познава и нормативната уредба, защото, ако се случи инцидент, тези хора да знаят към кого да се обърнат и какви мерки да предприемат, за да бъде гарантирана безопасността на децата. Това е приоритетът на ДАЗД", заявява Жечева. По думите й ще се разработва и програма за обучение съвместно с образователното министерство. Повод стана инцидентът със Стефчо от Варна, който е в кома след падане от 10 м в мол. Той бе оставен на грижите на аниматори в детския кът там, но излязъл и бил повлечен от ескалатор. ДАЗД е поискала проверка от Инспекцията по труда на аниматорите.

Болници цакат раково болни с направления. Вместо да им правят полагащите се изследвания там преди химиотерапия, някои отпращат пациентите при джипитата за направления. Така впоследствие те си взимали парите веднъж чрез талончето и втори път - от пакета, който се полага за изследванията и терапията на хората с онкозаболявания. За тази порочна практика алармира на първа страница "Монитор".

Правителството се отказа да продава един от най-апетитните все още държавни активи - Агенция "Дипломатически имоти в страната", съобщава на първа страница "Труд". На 26 юли т. г. Министерството на вътрешните работи е поискало изрично от Агенцията за приватизация да спре дружеството от продажба. Така държавни ще останат над 240 луксозни апартамента в елитни райони на столицата, резиденции, терени, гаражи и почивни станции. Според източници на изданието ведомството на Кристиян Вигенин ще инициира законодателни промени, с които бившето Бюро за обслужване на дипломатическия корпус ще бъде върнато в забранителния списък за приватизация.

Двоен аршин в търговете за строителство предвижда проектът за промени в Закона за обществените поръчки, отбелязва "Труд". Според документа на предварителен контрол няма да подлежат тръжните условия в конкурси на стойност до 9,77 млн. лв., ако се финансират от бюджета. В момента превантивни мерки за нагласени клаузи, дискриминационни условия и други нередности се правят за строителство на стойност над 2,64 млн. лв.

Вино вече ще може да се прави не само от грозде, но и от най-различни плодове. Това предвижда проект на правилник към Закона за виното, в който е посочено, че за целта се разрешава използването на ябълки, круши, череши, вишни, праскови, а също и малини, ягоди, къпини, касис, боровинки и арония, пише "Труд".

Искра Михайлова е най-популярният министър от кабинета "Орешарски" в интернет пространството. Името й присъства в общо 665 000 публикации в световната мрежа, показва проверка на "Монитор".

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати