11 Май 2024 г. Събота

"Реал" срещу "Барселона" - новата порция пагубна доминация в Примера дивисион

2013-08-17 09:44:37
С все по-осезаемо намаляващ интерес и затрупани с огромни дългове отбори, допълнително отслабени след поредната масова разпродажба на основни футболисти, тази вечер от 22.00 часа с двубоя между "Реал Сосиедад" и "Хетафе" ще бъде даден старт на 83-ия сезон в испанското футболно първенство. 

За десета поредна година шампионската титла ще отиде при "Реал" (Мадрид) или "Барселона", тъй като двуполюсният модел изглежда по-неразрушим от всякога. Дори "най-стиснатите" букмейкърски къщи не предлагат по-нисък коефициент от 50.00 за първо място на някой от останалите отбори, а и единствено човек, твърдо решен да хвърли своите пари на вятъра, би прибегнал до подобен залог. 

За привържениците, ръководителите и играчите на двата колоса това е добре дошло, но за останалите осемнадесет отбора и най-вече в цялостната картина на испанския футбол тази изключителна доминация изглежда все по-пагубна. През миналия сезон третият в крайното класиране "Атлетико" (Мадрид) завърши на 24 точки от първото място, а през новия е твърде вероятно тази разлика да се увеличи.

Масова разпродажба

Докато "Реал" и "Барселона" продължават да са двата клуба с най-големи приходи в целия свят и както винаги са мечтана дестинация за най-големите футболни звезди, останалите отбори със скоростни темпове губят своята пазарна стойност. Общите задължения на 20-те отбора в Примера дивисион достигат почти 1 милиард долара и почти всички са принудени да продават най-ценния си актив - футболистите.

Това е в пълен контраст с историята от предишни години, когато испанският футбол освен че привличаше най-големите звезди, задържаше на практика всичките най-класни местни играчи във вътрешното първенство. През това лято масовата разпродажба започна още преди летните намаления в магазините.

Англия в най-пълна степен се възползва от възможността да напазарува от колосалния избор на талантливи испански футболисти. През това лято 14 от звездите на Примера дивисион преминаха във Висшата лига, включително националите Алваро Негредо, Роберто Солдадо и Хесус Навас. Те последваха друга серия от качествени играчи, които в последните години променят облика на футбола на Острова – като Хуан Мата, Давид Силва, Серхио Агуеро, Санти Касорла, Фернандо Торес, Давид де Хея и т.н.

В момента общо 29 испанци имат договори с елитните английски клубове, а само в "Уигън" има повече испански титуляри, отколкото имаше в "Малага" миналата година. Дори много по-скромни испански играчи решават да напуснат своята родина. Вместо да плащат до 56% данъци върху доходите, те предпочитат да отидат в други страни, където освен всичко друго седмичните им възнаграждения са четири-пет пъти по-високи. При това винаги получавани в уречения ден, което особено в Сегунда дивисион не се случва толкова често.  


"Пазарът е на купувачите, но не, когато си в Испания. Там е пазарът на продавачите", коментира изданието The National на базата на изявление на испански футболен агент. И това има своето неопровержимо доказателство - клубовете от Примера дивисион са продали футболисти на обща стойност 407 млн. евро. Това е с над 100 милиона повече спрямо втория шампионат в тази класация - Серия А (295 млн.). Нито едно друго първенство не е преминало границата от 200 млн. 

Сред осемте водещи шампионати по отношение на инвестираните средства в нови играчи - Англия, Италия, Франция, Испания, Германия, Русия, Украйна и Турция, единствено Примера дивисион е на печалба от покупко-продажбата на играчи. Всяко едно от останалите е с отрицателен баланс, като във Висшата лига той достига към момента 353 млн. евро. 

"Валенсия" продаде своя водещ голмайстор Роберто Солдадо на "Тотнъм" за 30 млн. евро. "Севиля" се раздели с двете си големи звезди Алваро Негредо и Хесус Навас, които преминаха в "Манчестър сити" за общо 70 милиона. "Ливърпул" купи голмайстора на "Селта" Яго Аспаси и обещаващото крило на "Севиля" Луис Алберто. "Еспаньол" дори беше принуден да продаде основен играч като Жорди Амат на "Суонзи" за скромните 2.5 милиона. 

Но не само Висшата лига, а и останалите водещи първенства вече се облагодетелстват от финансовата криза в Примера дивисион. Разбира се, досега всяка следваща година испанските клубове показват, че независимо от продажбата на основни играчи могат да изградят не по-малко боеспособен и качествен състав, но дори огромният поток от талантливи местни футболисти не е неизчерпаем. 

"Испанските играчи станаха обект на голямо желание след сериозните успехи на националния отбор. Но в испанския футбол има криза. Като изключим "Реал" и "Барса", останалите клубове не са в състояние да предложат стабилни дългосрочни договори. Освен това голяма част от тях не могат да си позволят трансфери", коментира пред El Pais Франсис Кагигао, треньор на първия отбор на "Арсенал".

Разрешаване на проблема


Основният приход за повечето клубове идва от продажбата на телевизионни права. И докато във Висшата лига, която на фона на икономическата нестабилност продължава да бележи забележителен ръст, клубовете продават правата колективно, в испанското първенство продажбата е индивидуална и "Реал" (Мадрид) и "Барселона" прибират над 50% от приходите. 


През 2012 г. двата най-популярни клуба в страната получиха по 140 млн. евро, докато третият най-печеливш беше "Атлетико" (Мадрид) с по-малко от 50 милиона. За сравнение английският шампион "Манчестър юнайтед" спечели малко над 70 млн. евро, а изпадналите от Висшата лига през миналия сезон "Уигън", "Рединг" и "Куинс парк рейнджърс" прибраха по около 47 млн. евро. 

Затова промяната от индивидуална към колективна продажба изглежда най-добрият вариант, за да се свие ножицата между богатите и бедните в испанския футбол. Това ще лиши "Реал" и "Барселона" от някой и друг милион от 500-те, които печелят всеки сезон, но със сигурност ще върне загубения интерес към Примера дивисион. Освен това по-голямата конкуренция ще направи много по-силни мадридчани и каталунци. 

Това обаче не стои на дневен ред преди началото на новия сезон. През следващите десет месеца ситауцията няма да се промени - в единия ден Кристиано Роналдо ще опита да вкара четири гола на "Алмерия", а на следващия Лионел Меси ще опита да отговори с пет попадения във вратата на "Елче". Голямата въпросителна е кой от новоназначените треньор на върха ще спечели първа титла в Приемра дивисион - Херардо Мартино или Карло Анчелоти.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Спорт


Новини
Източник Pixabay Откритото първенство на Франция, или Ролан Гарос, както е известно, е най-известният турнир по тенис на корт в света. Това е турнирът, който стартира през 1987 г ...
Новини
УЕФА окончателно отложи Европейското първенство по футбол, което трябваше да се проведе от 12 юни до 12 юли, съобщиха от Европейската футболна централа.Първенството ще се проведе през 2021 годи ...
Новини
Бившият капитан на националния отбор по футбол Ивелин Попов може да се завърне в състава на България за предстоящите баражи за Евро 2020 година.32-годишният футболист обяви, че последният м ...
Новини
Откриването на най-чаканото събитие - Световното първенство по футбол, е след броени часове.В продължение на месец светът ще бъде в плен на най-гледания спорт, но добре знаем, че макар много дами съ ...
Новини
Неслучайно то е редовна част от подготовката на военните и не просто стяга мускулите на торса, но и подобрява цялостната издръжливост на тялото. Говорим за планк или "дъска" - наглед п ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати