24 Април 2024 г. Сряда

Кирил Николов покори петте най-високи върха в България за по-малко от 23 часа

2013-08-16 08:54:16
Сребърният медалист от европейското по ориентиране от 2012 г. Кирил Николов-Дизела завърши успешно предизвикателството "Пет върха". Най-добрият български планински бегач покори за по-малко от 23 часа петте най-високи върха в България.

В 18.14 часа вчера  Николов пристигна на финалната точка в "Драгалевци". "През следващите няколко седмици не искам да бъда близо до планина", бяха първите думи на ориентировача.

"Не очаквах, че Мусала ще ми бъде толкова труден за изкачване. Това определено беше изненада за мен. Тогава и усетих най-силно умората. Мислех, че към Черни връх ще ми бъде още по-тежко, но не се случи така. Може би защото знаех, че това последният връх", каза той за "Дневник".

Инициативата "Пет върха" започна в сряда в 19.30 ч. По пътя към финала Николов трябваше да преодолее върховете Ботев в Стара планина, Вихрен в Пирин, Руен в Осогово, Мусала в Рила и Черни връх на Витоша.

Той се е справил с връх Ботев за точно 3 часа. След това по тъмно и температура 7 градуса е изкачил Вихрен и е слязъл за впечатляващите 89 минути.

Следващото предизвикателство пред Николов е бил връх Руен, който му е отнел 2.40 часа. Настигналата го умора го е забавила на Мусала, но той не се предал и след още 3.40 часа вече бил в позиция за атака на Черни връх. Малко преди 15.30 ч. състезателят се насочил към първенеца на Витоша, за да го изкачи и да се спусне за още три часа.

Така той изминал общо 100 км по пет трасета и е преодолял сумарно 7000 метра денивелация.

Между отделните точки Николов се придвижваше с автомобил. Организаторите от XCoSports - България бяха изчислили, че транспортът ще отнеме около осем часа. Това значеше, че за да се успее в крайната си цел, ориентировачът трябваше да влезе в рамките на 16 часа чисто време за бягане. Дизела обаче се справи значително по-бързо, като изкачи и слезе от петте върха за около 14 часа.

Петте върха са едни от най-популярните маршрути в България и през уикенда имат голяма посещаемост. Това е можело да затрудни изпълнението на амбициозната задача, заради което организаторите умишлено са избрали Николов да поеме предизвикателството в четвъртък.


Въпреки умората и липсата на сън състезателят не си е и помислял да се отказва и да не изпълни докрай предизвикателството. Николов беше посрещнат като истински герой на финалната права.

И той наистина е такъв заради мисията си - с успешно изпълненото предизвикателство да вдъхнови младите да последват примера му. Шампионът не скри радостта си от това, че с екипа му са успели успешно да завършат планинското приключение. Много тренировки, много пробягани километри и силна воля - това е било нужно на Николов, за да се подготви за дългия пробег.

След планираната и заслужена почивка Николов ще започне подготовката си за състезанията по ориентиране.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати