25 Април 2024 г. Четвъртък

Борисов - последната защитна линия на ГЕРБ

2010-08-26 15:15:59
Социологът доц. д-р Антоний Гълъбов коментира последните събития около скандала с депутата на ГЕРБ - д-р Геновева Алексиева. Казусът за пореден път изведе наяве механизма на работа в партията.  

По думите на Гълъбов, в самата политическа партия ГЕРБ липсва ефективен механизъм за санкциониране на подобен тип поведение и доказателство за това е случаят с Алексиева. 


"Давате си сметка добре, че след като е необходимо да се намесва в такива случаи председателят на партия и министър-председател на страната, това означава, че долните, по-ниските равнища вътре в самата партия не функционират достатъчно ефективно. Във всеки един от тези случаи ставаше дума за нещо достатъчно видимо, достатъчно ясно, достатъчно категорично", обясни социологът, предаде Фокус.

"Въпросът е дали във всеки подобен случай трябва да се намесва председателят на партията и министър-председател, дали трябва да изглежда, че това е единственият и последен коректив, последната бойна защитна линия на ГЕРБ, която трябва да се намесва дори тогава, когато става дума за очевидно нарушаване на норми и правила", продължи доц. Гълъбов. 

Според него, в конкретния случай, разбира се, че става дума за това и не става дума за конфликт на интереси. "Аз съм съгласен поне в тази част с тезите на отстранената депутатка. Това не е конфликт на интереси, това е злоупотреба с положение, това е злоупотреба с власт. В конфликт на интереси тя се е намирала към момента, в който е била назначена в комисията, която е трябвало да журира собствената й дъщеря. След като тя не е направила отвод, това означава, че тя вече не е в конфликт на интереси, а е в ситуация на злоупотреба с положение или злоупотреба с власт, нещо, което, разбира се, е наказуемо и по смисъла на закона", допълни социологът. 

Социологът посочи и една от основните разлики с предишните управляващи, а именно, че сега виждаме санкции. 

"Спомнете си г-н Гагаузов, например, като министър на регионалното развитие и благоустройството, който обясняваше, че скандалът с батко и братко бил в сферата на морала и нямал нищо общо със закона. На фона на подобен тип дебелоочие, разбира се, в момента имаме поне някакъв резултат, поне тези хора, които са загубили чувство за реалност по някакъв начин са санкционирани, те са изведени от позициите, които са заемали", категоричен е Гълъбов.

По думите му, здравеопазването е сфера много остро критична, с най-сериозните проблеми, която засега от ГЕРБ не могат да овладеят.  

"Там има концентрирани много сериозни интереси, имам предвид корпоративни и икономически интереси, които позволиха през всички тези години здравеопазването ни да остане в сегашното си състояние. Достатъчно е да се върнем малко назад и да погледнем в годините колко пъти е искан вот на недоверие по повод здравеопазването в България и да проследим начина, по който политиците са дебатирали състоянието на здравеопазването и ще разберем всъщност, че от 2002 година насам българското здравеопазване трайно се влошава и това без съмнение се отразява върху качеството на живот на българските граждани", обясни Гълъбов.
източник: actualno.com

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати