26 Април 2024 г. Петък

Голямото завръщане на депутатите заради ветото на президента

2013-08-16 08:27:30

Парламентът се събира днес извънредно  от 10.00 часа, за да обсъди и гласува отново промените в закона за държавния бюджет за 2013 г., върху които президентът наложи вето.

За да бъде преодоляно ветото на президента са необходими 121 гласа. БСП и ДПС, които отново ще гласуват за актуализацията, имат общо 119 депутати заради отсъствието на Делян Пеевски.

От ГЕРБ са против редакцията на бюджета. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров обяви, че народните представители от неговата партия ще гласуват по съвест.  Още от 8 часа протестиращите срещу кабинета „Орешарски“ възнамеряват да „окупират“ НС и подготвят „голямо посрещане“ на депутатите.

„Няма да се примирим с престъпната безотговорност на хората, които си дадоха ваканция, и тяхното отсъствие няма да ни спре да искаме „оставка“ на правителството и парламентарни избори възможно най-скоро“, категорични са протестиращите.

 В същия час обаче контрапротестиращите, които са против наложеното от президента вето, ще се съберат пред сградата на президентството и ще се отправят към НС. Вчера те призоваха противниците на кабинета да не допускат сблъсъци в днешния работен ден на Народното събрание.

 

От Протестната мрежа снощи предупредиха, че БСП и ДПС подготвят „истинска инвазия с автобуси” за днес в подкрепа на кабинета.

Народните представители приеха актуализацията на бюджета на 1 август и след това излязоха във ваканция до 4 септември. Президентът Росен Плевнелиев обаче наложи частично вето върху промените миналата седмица.

Президентът мотивира ветото с липсата на яснота за какво ще бъдат похарчени допълнителните средства от планираното увеличаване на дефицита и взимането на нов дълг до 1 млрд. лева, както и с отсъствието на политики и реформи в подкрепа на заетостта, конкурентоспособността и растежа на икономиката.

Вчера бюджетната комисия в НС в отсъствието на „Атака“ отхвърли мотивите на държавния глава. Националният съвет за тристранно сътрудничество също подкрепи актуализацията на бюджета.

Първоначално Миков свика извънредно заседание на НС на 30 август, но миналия петък 77 народни представители от ГЕРБ поискаха депутатите да се съберат още през тази седмица.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати