23 Април 2024 г. Вторник

Игнатов се кани за разтърсваща реформа във ВУЗ-овете

2010-08-26 15:12:23

"България се нуждае от разтърсваща реформа във висшето образование и науката", заяви министър Сергей Игнатов.

Според него университетите трябва да анализират и ревизират специалности и учебните си програми, за да отговарят на българския и европейския образователен пазар.

"Поради влошеното финансово състояние университетите да се замислят дали не поддържат неефективни специалности", допълни министърът.

По думите му голяма част от финансовата неефективност на университетите се дължи на факта, че се поддържа постоянно преподавателски състав, за който няма студенти.

Той коментира, че дори и за неговата специалност не е необходимо да се обучават студенти отделно, а по-скоро "Египтологията" трябва да бъде втора специалност в рамките на някаква по-голяма.

"До края на годината предстои изготвяне на стратегия за това какво ще се финансира приоритетно в науката, както и много сериозен разговор за промяната в новия Закон за висшето образование", посочи Игнатов.

"В хода на бюджета за следващата година ще увеличим финансирането на университетите, които имат добро състояние на науката. Надявам се от март, когато започне изпълнението на бюджета, да дофинансираме тези, които имат силен научен потенциал", обяви министърът.

"След като станат ясни рейтингите на университетите през октомври, тези, които имат най-добри показатели, ще получат допълнителни бонуси", добави още той. 

Според него малко студенти ще се възползват от платеното обучение във висшите училища, защото "то по принцип е неизгодно", тъй като търсените специалности запълват своя капацитет.

Игнатов награди златните и сребърните ни медалисти от международната олимпиада по информатика в Канада. Министърът няма съмнение, че всички наградени ще постъпят във ВУЗ-ове извън страната.

"Естествено е да постъпят в най-елитните училища. Ние не трябва да се срамуваме от това, че състоянието на българското висше образование не е в елита на света. Бихме се срамували, ако нямахме амбицията то да бъде такова. Нашата страна трябва да не си прави илюзии, че медалистите ще останат в България", каза Сергей Игнатов.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Наука и образование


Новини
Между 13-15 ученици ще са в клас, ако пандемията от коронавирус не затихне. Паралелките ще се разделят наполовина - едната група ще учи седмица дистанционно, после се сменят, каза в ...
Новини
Въведеното извънредно положение в страната затвори училищата поне до 29 март, а от днес за първи път стартира изцяло дистанционно обучение. Министърът на образованието Красимир Вълчев бе категоричен ...
Новини
МОН стартира електронна система на обучение още от понеделник.Това стана ясно по време на брифинг, на който Министерство на образованието и науката представи своя план как ще протичат у ...
Новини
Премиерът Бойко Борисов не вижда смисъл в дългите грипни ваканции, особено що се отнася до училищата. Той предлага грипната ваканция да не се удължава след сряд ...
Новини
Отлагат се организирани събития и училищни пътувания, съобщиха от Министерството на образованието.Като превантивна мярка от днес, 8 март и включително и след края на грипната ваканция се отла ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати