20 Април 2024 г. Събота

Партийни онлайн войни

2013-08-09 08:14:18

"168 часа"Партии плащат през фирми за онлайн войни". Протестите събудиха невиждана досега вълна на интерес около една тема в мрежата у нас.

Фирми, каузи и дори отделни личности дават огромни суми за такъв тип мащабни интернет акции. Facebook споделяне, специални сайтове в подкрепа на каузата, хаштагове и стотици снимки в онлайн пространството.

Социалните мрежи стават все по-мощно оръжие в политическите битки. Това е изключително скъп инструмент за манипулиране на общественото мнение, особено ако се отнася до актуален проблем.

Над 500 000 лв. би струвало, ако някой беше платил за тази онлайн война, съпровождаща протестите в София, пресмята изданието.

Повечето от основните фигури на политическата сцена споделят възгледите си в социалната мрежа, а младежките им организации са инструктирани навсякъде, където има постове, да отбелязват харесвания и да  коментират. 

"480 млн. лв. няма да стигнат до бизнеса до края на годината, заради ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализирания бюджет", заявява в интервюто си за "24 часа" министърът на икономиката Драгомир Стойнев. 

"160 млн. са задълженията на държавата към фирмите, а 320 млн. невъзстановеният ДДС. Има опасност фискалният резерв да падне под законовия минимум от 4,5 млрд. лв., което е лош сигнал към  международните финансови институции и ще влоши кредитния рейтинг  на България и доверието към правителството. Ако това е целта на българския президент, той я е постигнал", развива тезата си министърът.

"С актуализацията кабинетът опитва да си купи доверие", споделя пред "Капитал Daily" Красен Станчев, председател на съвета на Института за пазарна икономика. 

"Целта на бюджетните промени е още да се отвлече вниманието на обществото от очевидни проблеми на сегашното мнозинство. И второто е да се купи по някакъв начин доверие от различни обществени слоеве, като актуализацията се представи като тяхно спасение. 

Смятам, че актуализацията е планиране по-скоро на Станишев, отколкото на премиера Орешарски и финансовия министър Чобанов, защото двамата много добре знаят как се развиваваше и каква е перспективата за бюджета тази година. Много добре знаят, че ресурсите са ограничени, и до неотдавна твърдяха, че няма да има актуализация. Знаят много добре и процедурите. Нужният им буфер могат да си осигурят и с процедурата за бюджета за 2014 г.", 
аргументира становището си г-н Станчев.

Малките и средните фирми ще могат да забавят плащането на ДДС към бюджета, докато получат изцяло или частично парите от клиентите си. Новото правило ще важи от началото на 2014 г., ако бъдат приети промените в Закона за данъка върху добавената стойност, разработвани в момента от Министерството на финансите, разяснява "Труд". 

То няма да е валидно за всички фирми, ще могат да се възползват от него само дружества с оборот до 500 000 евро за последната година, които са регистрирани по ДДС. В полето на икономическите прогнози е и интервюто на Никола Абаджиев, председател на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, който обяснява, че целта е общият пенсионен доход от държавния и капиталовия стълб да замества 70-80% от дохода от труд.

Темата на "Преса" отразява новата стратегия на МЗ, обхващаща пет основни цели за периода от 2014 до 2020 г. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати