26 Април 2024 г. Петък

Накъде след Орешарски - 3 възможни варианта

2013-08-08 08:59:16

Три възможни варианта за развитие на политическата криза разглежда анализ на "Сега"Накъде след Орешарски?"

Всеки от тези варианти има добри и лоши страни и нито един не предвещава политическа стабилност, коментира "Сега".

"При вариант 1 е възможно едно закъсняло и неизбежно преподреждане на политическия пейзаж, но има вероятност страната да изпадне в непредвидим хаос, а и сигурно има хора, които потриват ръце в очакване.

При вариант 2 е възможно бъдеща партия на протестиращите отчасти да балансира политическото напрежение и да бъде представена във властта, но е твърде вероятно също БСП и ДПС отново да оседлаят държавата със или без подкрепата на трета партия. Рискът от завръщане на ГЕРБ също не е малък, въпреки че публичното им деградиране в идните седмици и месеци ще продължи и вероятно ще излязат нови срамни неща като тефтерчето на Златанов.

Ролята на наивник, когото разни лоши хора като И.Ф. и Ц.Ц. са успели да мамят, но той все пак ги наказва, когато разбере измамата, ще става все по-трудна за Борисов дори пред най-простодушните му избиратели. Вариант 3 е по-скоро печелене на време и не предлага трайно решение", пише още изданието.

"Големият въпрос не е дали протестите ще завържат разговор с управляващите, а помежду си. Умните и успелите трябва да намерят пътя към бедните и отчаяните - това е начинът да изградят наново погубената социална тъкан", е тезата на социалния антрополог Харалан Александров, заявена в интервюто му пред "24 часа".

"До края на годината купуваме билети за влака онлайн. Хората по всяко време ще могат от таблета или домашния си компютър да правят резеврации, да избират седалки, както е във всяка развита страна", обещава зам.-министърът на транспорта Антон Гинев в интервюто си за "Монитор".

"Българските медии са в повсеместен упадък", сочи доклад на американската неправителствена организация IREX за устойчивостта на медиите в Източна Европа, цитиран от "Сега". "Макар дигиталният преход да набира известна скорост и онлайн и държавните медии да се развиват и подобряват, напредъкът е незначителен в сравнение с нарастващия политически натиск, корпоративен контрол и неспазване на професионалните стандарти в традиционните медии, от които мнозинството българи продължават да се информират", посочват наблюдателите от IREX.

Най-лош резултат страната ни отбелязва по показателя за медийно управление. Тук България попада в категорията на държавите, които покриват "минималните изисквания, като части от правната система и правителството се противопоставят на свободните медии". Цитирани от наблюдателите експерти изтъкват, че много медии "съществуват, за да симулират разнообразие".

На 28 август страната ни може да остане без прогноза за времето, алармира "Труд". Спешно се търсят около 4 млн. лева, за да платим встъпителната вноска и членския си внос в Европейската организация за разработване на метеорологичните спътници EUMETSAT. Чрез тези спътници българските синоптици правят прогнозата за времето. Проблемът трябваше да се реши още на вчерашното заседание на правителството, но точката бе отложена заради неизяснени въпроси.

Български медии не бяха допуснати на тържествената вечеря - ифтар по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам, организирана в Пловдив с участието на Главно мюфтийство, съобщава сайтът на "24 часа". На вечерята по-късно е пристигнал и президентът Росен Плевнелиев. На нея присъствали повече от 600 представители на мюсюлманската общност както и вицепремиерът на Турция Бекир Боздаг. След като в залата са допуснати турски медии, българските не са допуснати вътре въпреки възраженията им, че събитието е на българска територия и е с участието на българския президент.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати