26 Април 2024 г. Петък

Плевнелиев решава за бюджета

2013-08-07 09:01:15

Президентът на България Росен Плевнелиев ще обяви днес в 14.00 часа решението си дали ще наложи вето върху актуализацията на бюджет 2013 г.

В изявление, изпратено от прессекратирата му, държавният глава се обръща към проблемите на социално слабите българи с молба да не се използват за политическо противоборство.

"С промените в бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева за тези уязвими групи, които държавният глава също подкрепя. Важно е да се има предвид, че тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?", пита Плевнелиев.

 

В изявлението се казва още, че президентът вече многократно е заявил подкрепата си за всички мерки, които ще облекчат положението на социално слабите. Като пример са посочени възможни решения на служебното правителство, осигурило за тази цел 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета.

 Според държавния глава странно звучи и аргументът, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи разплащанията, които са му дължими.

"Трябва да е ясно, че приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава Резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. Единствено това!", допълва Росен Плевнелиев в позицията си.

Както Dnes.bg съобщи на 5 август Плевнелиев се срещна с финансовия министър Петър Чобанов, който  е запознал държавния глава с аргументите за правителственото решение - бюджетът да бъде актуализиран.

Срещата в президентството продължи два часа. По думите на министър Чобанов президентът е казал, че има нагласата да наложи някакъв тип вето върху актуализацията.

Финансовото министерство отбеляза в свое становище на 6 август, че актуализацията на бюджетната практика не е прецедент, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще стане прецедент.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

 От там отбелязват, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати