16 Април 2024 г. Вторник

Минимална заплата 340 лв. от 1 октомври иска БСП

2013-08-06 17:30:12

Ние заставаме зад увеличението на минималната работна заплата на 340 лева от 1 октомври, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на въпрос на Dnes.bg.

От парламентарната група на левицата очакват освен увеличение на минималната работна заплата от есента и вдигане на масовите пенсии, а не рязко падане на тавана на пенсиите.

Dnes.bg припомня, че финансовият министър Петър Чобанов беше заявил, че евентуален скок на минималната заплата е по-вероятно да стане факт от 1 януари 2014 година. 

Ние очакваме направената актуализация на бюджета да бъде използвана по най-добрия начин, заяви зам.-председателят на Коалиция за България Янаки Стоилов. По негови думи следващите месеци са твърде важни, защото те ще очертаят втория период в управлението, които ще постави следващите проблеми и с новия бюджет да очертае по-ясно профила на социалната промяна.

Лидерът на левицата Сергей Станишев беше категоричен, че президентът Росен Плевнелиев няма основание да наложи вето на текстовете в Закона за бюджета. Той обясни още, че има реална възможност при вето актуализацията на бюджета да не може да бъде приета, защото има само две партии в НС, които подкрепят правителството, които не събират необходимия брой депутати.

 

Ние преговори не водим с никого, заяви Станишев на въпрос на Dnes.bg дали вече левицата преговаря с „Атака“ за подкрепа при евентуално вето на държавния глава. 

Ако наложи вето, това ще бъде вето по целесъобразност и чисто политическо, заяви лидерът на левицата. По негови думи едно вето би означавало едно нещо – амбиция на президента да влияе върху фискалната политика на кабинета и пряка намеса в изпълнителната власт.

Едно вето ще означава, че господин Плевнелиев изцяло споделя фискалната политика на Симеон Дянков. При едно вето трябва да се сложи знак на равенство между Симеон Дянков и Росен Плевнелиев, каза още Станишев.

Той зададе и няколко въпроса към Плевнелиев относно актуализацията на бюджета през 2010 година. По негови думи на 8 юли е актуализиран бюджет, като са намалени прогнозните приходи, а са увеличени разходите. Това става по времето, когато господин Плевнелиев е член на кабинета и той е подкрепил тази актуализация, припомни Станишев.

205 милиона лева са непредвидените разходи, които са оставени на този кабинет, обясни още Станишев. Той даде като пример вдигането на парите за храна на полицаите, което е прието от 1 януари, но не е заложено в бюджета.

Налагането на вето ще удари тежко редица социални групи. Ще удари сериозно изпълнението на бюджета на социалното министерство. Тогава няма да може да бъде реализирано връщането на просроченото ДДС, трупано от предишното правителство, каза още той.

По думите на Станишев, ако Плевнелиев наложи вето, той лично ще помоли Петър Чобанов да пренасочи всички социални искания към президентството, за да може държавният глава да им отговаря.

Лидерът на левицата обясни още веднъж позицията си, че зад спонтанните протести се крият определени интереси – на кръговете около ГЕРБ, традиционната десница, която е останала извън парламента, и новата десница – формацията на Саша Безуханова и т.н.

Станишев не се ангажира още колко време могат да продължат протестите. Зависи колко ще се постараят организаторите, заяви той.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати