19 Април 2024 г. Петък

И при по-сериозни протести ще работим, зарича се Миков

2013-08-06 09:22:52

„Тези, които не са доволни от отсъствието си в парламента, търсят възможност за предсрочни избори”, коментира в ефира на БНТ председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод масовите протести срещу правителството на Пламен Орешарски.

Според него липсва уважение в институциите, което е заплаха за демокрацията у нас. Това обаче е започнало още по времето на 41-вото Народно събрание. „Предишният премиер наричаше депутатите „безделници”, припомни Миков.

Той смята, че е нужен диалог между политическите сили. „Всяка институция трябва да намери необходимия компромис за себе си и да влезе в диалог с другите”, каза още Миков и беше категоричен, че уважава не просто институцията президентство, а президента Росен Плевнелиев, макар и не всеки пътда спазва своята роля на обединител на нацията.

Миков се надява да няма вето, след като президентът оцени важността на актуализацията на бюджета. Според него вето върху Закона за бюджета би било безпрецедентно решение и допълни, че това не е обикновен нормативен акт. "Този бюджет не може да бъде внесен от група народни представители, дори и от 240", обясни председателят на парламента.

Той гарантира, че парламентът е готов да работи и в условията на още по-сериозни протести от есента, каквито се прогнозира, че ще има, защото "има огромна социална липса". Миков коментира, че е изненадан от липсата на социални искания от страна на протестиращите и отхвърли тезата, че те се борят за морал, защото това е „субективен критерий, залаган едностранно от хората на улицата”.

Председателят на парламента заяви още, че навсякъде по света правителствата получават 100 дни толеранс, а у нас този срок е бил само 10 дни. Той обаче призна, че назначението на Делян Пеевски е взривило общественото мнение и е било повод за протестите. "Причината за ситуацията сега обаче е непризнаването на ГЕРБ на изборните резултати, а не действията на правителството", коментира още той.

Миков отказа да обяви чия кандидатура е Пеевски с думите, че формално предложението е направил премиерът Пламен Орешарски.

Председателят на НС коментира и работата на депутатите в първия им сезон, посочвайки Закона за енергетиката и мерките срещу младежката безработица като пример за добра работа. На народните представители обаче не им е останало време да осъществят контрол върху регулаторните агенции, призна той.

Миков обясни още, че промените в Закона за енергетиката са станали причина за сериозно намаляване на печалбите на определени хора в сектора, но не уточни чии загуби визира.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати