24 Април 2024 г. Сряда

Енергетиката ни - опоскана като листна въшка от калинка!

2013-08-02 15:38:35
След два часа дебати депутатите не успяха да приемат на последното си заседание преди лятнатаваканция доклада за състоянието на енергетиката в страната, нито пък искането на ресорното министерство в срок от девет месеца да разработи нова енергийна стратегия.

Докладът остана за началото на новата сесия на парламента, която ще започне на 4 септември, сряда, а дотогава народните представители ще отдъхват.  

Енергетиката на България е в изключително тежко състояние, отчете министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който представи пред парламента доклада.

Според него има тревожни тенденции, които се виждат от данни за първото тримесечие на 2013 г. в сравнение със същия период на 2012 г.

 „Има намаление на производството на електроенергия от АЕЦ и от ТЕЦ. Има намаление на брутното вътрешно потребление на електроенергия с над 6%. Единствено увеличение се наблюдава при електроенергията от ВЕИ - 51.2% ръст за първото тримесечие на 2013 г.
Има неглижиране на интересите на държавните предприятия в енергетиката. 100 млн. лв. са загубите на НЕК. От 2009 г. разходите за АЕЦ „Белене” са в размер на над 350 млн. лв., въпреки спирането на проекта плащанията продължават. 

От 2009 до юни 2013 г. задълженията на АЕЦ „Козлодуй” се увеличават с 143 млн. лв. Общите задължения на централата са над 800 млн. лв. 

Съществена загуба има в „Булгаргаз”. Към юни 2013 г. загубите на „Булгаргаз” са се увеличили с 207 млн. лв.”, каза той.

По време на дискусията депутатът от „Коалиция за България“ Явор Куюмджиев обвини предишните управляващи, че са нанесли непоправими щети на енергетиката.

„Прекратихте стратегически важния за развитието на България проект за изграждане на атомна централа. Прекратихте изграждането на стратегически важния газопровод Бургас – Александруполис, в таксите за пренос вкарахте зелената и кафявата енергия и невъзстановяемите разходи.

Говорехте за диверсификация на доставките, но къде са връзките със съседните страни, какво стана с любимото „Набуко” – умря, а какво направихте с „Южен поток” – нищо”, обвини той.

В отговор депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев заяви, че те не са подписвали споразумение за АЕЦ „Белене”, нито са поемали ангажименти за милиарди.

 „На цялото общество е ясно, че ние не сме подписвали нито споразумение за АЕЦ „Белене”, нито сме поемали ангажименти за милиарди, платени към момента, нито сме строили ВЕЦ за 1 милиард, който допълнително натовари НЕК, нито сме подписвали дългосрочни договори, нито споразумения, нито сме давали гаранции за особени залози”, посочи депутатът.

Депутатът БСП Красимир Янков призова Министерството на икономиката и енергетиката да направи проверка на действия или бездействия на бившия директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов и бившия шеф на Български енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов при провеждане на обществените поръчки.

„Калинките могат да са вредни, но влизайки в темата "Растителна защита" – те се хранят с листни въшки. Много по-опасни са дървениците и хлебарките, които налазват властта”, заяви пък Томислав Дончев от ГЕРБ.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати