26 Април 2024 г. Петък

Революцията на средната класа в България

2013-08-02 08:58:57

Участниците в българските протести, предимно млади, образовани и доста попътували хора, са дълбоко разочаровани от политическата класа, която смятат за некадърна, непрозрачна, подкупна и неспособна да отговори на основното им искане да живеят в "нормална европейска страна", пише агенция Ройтерс в кореспонденция от София.

Всяка вечер от седем седмици протестиращите изминават по жълтите павета пътя до парламента в центъра на София. Подобно на антиправителствените митинги в съседна Турция и на други места те комуникират чрез социалните медии и нямат конкретни водачи.

За разлика от Турция обаче протестите в България са предимно мирни и полицията не използва сълзотворен газ или водни струи, отбелязва агенцията.

Ние сме аполитични, не издигаме партийно знаме, казва пред агенцията Николай Стайков, координатор на "антиправителствена информационна служба".

Това е революция на средната класа. Ние сме по-силни, тъй като плащаме данъци и знаем какво искаме, отбелязва, цитиран от Ройтерс, 35-годишен композитор.

Излагаме на риск европейския, демократичния път Стига, достатъчно", изтъква пред Ройтерс българската бизнес дама Саша Безуханова, която според агенцията е добра реклама за нова България. Вдъхновена от енергията и решимостта на протестиращите, тя е напуснала ръководен пост в международна технологична компания, за да създаде интернет форума MoveBG, генериращ идеи и политики за модернизиране на България. Мотото на форума е "България може", търсена препратка към лозунга от кампанията на президента Барак Обама "Да, ние можем", посочва агенцията.

Политически анализатори предупреждават, че протестиращите - финансово осигурени и предимно живеещи в София – не представляват всички българи. Проучванията на общественото мнение показват, че в страната има разделение и не всички млади хора подкрепят протестите, посочва агенцията.

По ирония на съдбата именно премиерът Пламен Орешарски - обект на презрението на протестиращите - въведе плоския данък, приветстван от финансово обезпечената средна класа, когато беше финансов министър в предишно, оглавено от социалистите правителство, припомня Ройтерс. Сега 53-годишният Орешарски се откроява като самотна фигура, осмивана от местни медии като марионетка на кликите в Българската социалистическа партия и коалиционния им партньор "Движение за права и свободи", представляващо турското етническо малцинство в България.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати