25 Април 2024 г. Четвъртък

Нацията разделена! Кое да изберем: ГЕРБ или БСП?

2013-08-02 08:53:22

Нацията остава поляризирана и силно разделена, огромното мнозинство от гражданите не виждат действена алтернатива на двете големи политически партии.

Към момента БСП има малка преднина (в рамките на статистическата грешка) пред ГЕРБ, а Реформаторският блок набира около 6% потенциал. Това сочат данните от национално представителен експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл".

Мнозинството български избиратели са на мнение, че правителството на Пламен Орешарски не трябва да има пълен мандат, а едва 21% са на обратното мнение. 

За избори веднага се обявяват 15% от интервюираните, за избори до края на годината – 26%, за избори до 12 месеца – 30%.

Продължаващите близо два месеца протести са в центъра на масовото съзнание – 57% от избирателите твърдят, че ги следят редовно.

Водеща медия в това отношение е телевизията, като на второ място, далеч пред вестниците и радиото, е интернет и социалните мрежи.

Мнозинството български избиратели определят като нормални и в рамките на закона действията на протестиращите (68%), но и действията на полицията (64%).

Малко над една пета (22%) намират поведението на протестиращите за агресивно и извън закона. Същата нагласа, но към полицията, имат близо една четвърт (24% от гражданите).

Всеки трети избирател (35%) счита, че протестите са по-скоро платени и обслужват конкретни политически партии и лидери, докато мнозинство от 39% ги намира по-скоро за спонтанни.

Настоящите протести срещу правителството на Орешарски се ползват с поляризирана обща оценка, като подкрепящите ги са 47%, а на обратното мнение са 41%.

Контрапротестите в защита на настоящото управление също набират симпатии – 31%.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати