25 Април 2024 г. Четвъртък

Разкриват 15% от кражбите по Северното Черноморие

2013-08-02 08:52:13

Разкриваемост от 15 на сто на престъпленията в курортите отчита МВР за Северното Черноморие, сочи статистиката на вътрешното министерство. За миналата година са отчетени малко по-ниски стойности на разкриваемост в курортите "Златни Пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена".

Данните сочат, че за близо три месеца от началото на активния сезон – от началото на май до средата на юли тази година, в района са регистрирани 128 престъпления, а от тях са разкрити 19.

Извършените кражби са 79. Има само един грабеж, но за сметка на това джебчийските нападения са 11. Извършените кражби с взлом са 9. Обраните частни домове са 11, заедно с още 3 магазина. Откраднатите коли са също 11 на брой.

От МВР анализират, че не е регистрирана съществена промяна в криминогенната обстановка в района. Допълнителни 16 полицаи са командировани да работят през лятото в курорта "Златни пясъци", 6 са предвидени за к. к. "Св. Св. Константин и Елена" и петима за к.к. "Камчия". По двама полицаи са изпратени за юли и август от Румъния.

Във всеки един от случаите на организирано пристигане с автобуси на големи групи туристи в курортните комплекси, полицията обезпечава с полицейски сили районите около хотелските комплекси или забележителностите, които са крайна точка и обект на струпване на хора.

Предвидено е и засилено полицейско присъствие на пеши патрули, автоекипи и на цивилни полицаи на местата, където има струпване на хора или пък те са потенциална арена на джебчийски кражби и кражби на вещи, оставени без надзор - като пазари, търговски центрове и др.

Полицаите, които обхождат курортите казват, че най-често оплакванията на туристите са вечер от шума на дискотеките, съобщава БТА. В тези случаи на нарушителите се съставят предупредителни протоколи. 

От практиката си полицаите разказват, че най-често обект на набези в курортите са хотелските стаи и апартаментите на приземни етажи, особено когато има оставени отворени прозорци. Така крадците лесно влизат, а скъпоценностите и парите са лесна плячка. Затова съветите са всички ценни вещи да се оставят в сейф или на рецепцията на хотела.

Най-честите оплаквания от чуждите туристи са свързани с работата на обменните бюра. Например основните оплаквания на румънските туристи са от курса, по който обемните бюра сменят валути. От полицията обаче обясняват, че в случаите, когато няма измама, те няма как да се намесят. От полицията обаче алармират, че гостите от северната ни съседка редовно нарушавали закона за движение по пътищата - не спазвали знаци, карали без колани или с превишена скорост.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Крими


Новини
По 5000 евро са предлагани на общински съветници от Созопол, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу. Това заяви бившият общински съветник и екс областен управител на ...
Новини
Шефът на Контролния съвет на "Лукойл България" Валентин Златев е призован в прокуратурата като свидетел на 22 юни, съобщи "24 часа".От компанията са заяв ...
Новини
Четирима са задържаните за смъртта на Милен Цветков, коментира пред БНТ журналистът Иво Никодимов.Освен Георги Иванов, синът на депутата от ГЕРБ, в кол ...
Новини
Разследващият журналист Слави Ангелов, главен редактор на в. "168 часа", е бил нападнат и пребит тази вечер пред дома си на столичния булевард "Дон ...
Новини
Прокуратурата ще бди да не се извършват престъпления в условията на извънредно положение. Главният прокурор Иван Гешев увери, че ще се съблюдава дали се спазва карантината, ще с ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати